Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Книгата "Присъдата" не е само за пациентите с МС, а и за институциите в дълг

Не е срамно да си болен. Срамно е да не получаваш адекватно лечение – подчертава авторът Нейка Кръстева

| обновено на 24.06.19 в 15:29

Преди броени дни излезе от печат книгата „Присъдата“. Заглавието обаче не е на съдебен трилър от Джон Гришам или криминален роман от Мери Хигинс Кларк. В случая книгата е на журналистката Нейка Кръстева и е посветена на пациентите с диагноза множествена склероза (МС). Заради частния случай на един софиянец, който вече 18 години е с МС, авторката става свидетел на много от проблемите му, обръщала се е или е разговаряла с лекари и представители на институции, описва недостъпната градска среда за хора с увреждания, разобличава  схеми в здравеопазването, за които плащат болните и техните близки...

Срещнах няколко души с тази диагноза. Млади, красиви, интелигентни… тяхната съдба ме разтърси дълбоко – разказа пред Радио София авторката. – Оказа се, че не се знае точно колко са тези пациенти. Министерството на здвравеопазването и НЗОК отчитат само пациентите, които са постъпили в болница след пристъп и получават медикаменти, но се предполага, че хората в МС са около 10 000. Много от тях не искат да бъдат освидетелствани. Те могат и искат да работят.

Специалистите казват, че това е най-непредсказуемото, изменчиво и за жалост нелечимо заболяване. От него рядко се умира, но се стига до тежка инвалидизация. Страшно е…Авторката Нейка Кръстева с Андрей, чиято трудна съдба описва

Присъдата описва проблемите на Андрей – 45-годишен мъж с висше образование в елитен софийски квартал. Неговите проблеми са описани и чрез личните разкази и изповеди на неговата майка (актрисата Надя Савова) приятелката му, пътуването му до Индия в търсене на алтернативни начини за повлияване върху болестта…, търсени са становища на специалисти и институции.

Бих искала да насоча вниманието на хора с тежки заболявания да не се крият. Не е срамно да си болен. Срамно е да не получаваш адекватна грижа – подчертава Нейка Кръстева. И обяснява, че хората с диагноза са жертва и се затварят заради стигмата. - Българите не сме толерантни към различните, а болният човек е различен… Безобразието на институциите понякога прилича на гавра с тези хора.
Ако не говорим за проблемите, те няма да бъдат решени…

Чуйте разговора.

Нейка Кръстева има журналистически разработки и разследвания на различни теми, вкл. и в сферата на здравеопазването. Работила е предимно в печатни издания. Автор е на филма „Дългият коридор“ за нелеката съдба на жените с рак на гърдата.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Инфлуенсъри, редом с учители и лекари, в онлайн "Базар на професиите"

"Базар на професиите" 2020 ще събере във виртуално студио водещи имена от различни професионални сфери, които ще обсъдят бъдещето на професиите им и пътя, който те разкриват.  Базарът ще се проведе на 28 ноември с излъчване на живо в социалните мрежи. Събитието е част от календара на Седмицата на професионалните умения на Европейската комисия...

публикувано на 25.11.20 в 18:02

Анелия Горгорова: Има висока тревожност на работното място

Тревожността е изключително висока, хората са много притеснени, а работодателите въвеждат полюсни практики. Това заяви пред Радио София Анелия Горгорова , предприемач и HR експерт от Casus Futura в коментар на проучване за справянето със стреса в условията на коронавирусна пандемия. Тази криза все някога ще приключи и работодателите, и хората,..

публикувано на 25.11.20 в 16:52

Вторият локдаун може да доведе до ново освобождаване на служители

Първият локдаун в страната през пролетта доведе до освобождаване на работници, най-вече в сферата на хотелиерството, общественото хранене и туризма. След нормализирането на обстановката през лятото много хора успяха да се върнат на работа, но сезонът не беше силен и бизнесът продължава да среща затруднения. При предстоящия втори локдаун пак ще се..

публикувано на 25.11.20 в 15:54

Кремена Станилова: Работата от вкъщи означава тотално пренастройване на целия режим

Пандемията промени работната среда, модела на работа, промени човешките взаимоотношения. Очаква ни второ затваряне от петък за три седмици.   “Човеците сме социални същества. Имаме две основни социални потребности - принадлежност и утвърждаване. Самата промяна, която се наложи от март месец насам в такъв огромен мащаб, предполага и много силни стресови..

публикувано на 25.11.20 в 15:51

"Кварто квартет" предлага камерни бисери на Росини, Пучини и Верди

Росини, Пучини и Верди събират заедно тази вечер в зала “България” музикантите от “Кварто квартет”. Необичайно за тези велики оперни автори, наистина, на които, покрай тези тежки произведения, не им е оставало никакво свободно време дори за симфонии. Ще бъдат представени Quatuor Brilliant на Джоакино Росини в си-бемол мажор, Струнен квартет в ми..

публикувано на 25.11.20 в 13:55

Гергана Куцева: Цялото ни общество е толерантно към насилието

На 25 ноември отбелязваме Международен ден на ООН за борба с насилието над жени. Това е и поводът, по който Български фонд за жените издава първия по рода си албум „Вечните хитове на България“. В този албум единадесет музикални хита ще звучат така, както ги чуват милиони български жени, но никога не са звучали по радиото. Официалната премиера ще бъде на..

публикувано на 25.11.20 в 13:21

Основополагаща е мисията на театъра в живота на всеки от нас

Ангелина Грозева стъпва на театрална читалищна сцена за първи, когато е на 6 години. Ролята на дете я кара да заобича изкуството на театъра дотолкова, че да остане завинаги в сърцето й. И затова не спира с ролите, любими са й ролите в приказките със съвременно звучене, ролите на Чудомир и ролите на Шекспир. От читалищната сцена Ангелина..

публикувано на 25.11.20 в 12:47