Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. д-р Кирил Карамфилов: "Прескачане" на сърцето и главозамайване са най-честите предиктори за сърдечен арест

Снимка: Лилия Герчева
Сърдечните аритмии могат да се явят при напълно здрави хора и да са невинни по характер, но в някои случаи могат да бъдат знак за сериозно заболяване. Сред най-опасните е камерното мъждене. При някои пациенти сърцето е напълно здраво, но имат вроден дефект в проводната система. При тях също може да настъпи сериозна аритмия, казват специалистите.  А това да доведе до внезапна сърдечна смърт, която представлява 70% от фаталните сърдечни инциденти. Александровска болница и здравната платформа "Портал на пациента" продължиха стартиралата миналата година информационна кампания за профилактика на внезапната сърдечна смърт „За всеки един удар на сърцето“. Над 150 души бяха прегледани безплатно от специалистите през изминалата седмица.

При какви оплаквания трябва да потърсим специалист и какво е лечението - потърсихме отговорите от доц. д-р Кирил Карамфилов, началник на Отделението по инвазивна кардиология на Александровска болница:

"Има няколко високо рискови групи пациенти. Най-рискови са тези пациенти, които нямат съществени оплаквания. По принцип внезапната сърдечна смърт при млади пациенти в значителна степен е обусловена генетично - т. е. при млади хора, които имат майки, бащи, баби или дядовци, които имат, грубо казано, проблеми със сърцето, които са довели до рязко влошаване на състоянието или сърдечно-съдова смърт. Това са пациентите, които са най-трудни за "улавяне", тъй като рядко имат клинични симптоми. Най-честите предиктори са прескачане на сърцето (сърцебиене), немотивирано с физическо усилие, главозамайване (когато сърдечният пулс стане твърде висок, кръвното налягане пада и при понижаването му пациентите получават тъмни кръгове пред очите)".   

Снимка: Александровска болницаДиагностиката при тези пациенти може да бъде извършена със специални устройства, които мониторират сърдечната дейност за продължителен период от време. Оплакванията не са присъщи за исхемичната болест на сърцето, макар че натрупването на холестерол и триглицериди в съдовете, особено в зоната на дясната коронарна артерия, може да доведе до ритъмна патология.

Основният контингент от пациенти с аритмия обаче са млади хора с фамилна предиспозиция или хора, родени със задебеляване на лявата камера - дори и спортисти, които до появата на аритмия са били в много добра кондиция, обясни специалистът.

Сърдечният инцидент може да бъде предотвратен с поставянето на кардиовертер дефибрилатор - специално устройство, което следи сърдечния ритъм и реагира при настъпване на тежка аритмия. Показанията са поставянето му са различни. При по-възрастните пациенти може да се постави пейсмейкър, който подпомага сърцето в синхронизирането на работата на лявата и дясната камера. Лечението е строго индивидуално.

Още за рисковете за сърдечен инцидент, поставянето на кардиовертер дефибрилатор и за живота на пациентите с устройството - чуйте в интервюто с доц. д-р Кирил Карамфилов!


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ratio разказва за Jurassic Park в задния двор

От Ratio са подготвили интересно събитие за 27 ноември, когато ще се проведе Европейска нощ на учените. Една част от събитието е насочена към генетиката и ще проследи грешките в нашето ДНК, мутациите на клетките и т.н. Втората посока на събитието е наречена Jurassic Park в задния двор . “Никога не съм предполагал, че ще имам възможността да работа с..

публикувано на 26.11.20 в 18:55

“Науката променя живота” е темата на Европейска нощ на учените

Европейска нощ на учените е ежегодна среща, на която учените в различните страни членки на Европейския съюз представят своите постижения и предизвикателства пред широката публика. Всяка година форумът се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. “Идеята на нашето събитие е да покажем пред широката публика какви интересни..

публикувано на 26.11.20 в 18:18

Детска градина „Надежда” ще се грижи за децата на медиците в извънредното положение

Имаме готовност да отворим в понеделник две групи с учители, помощник възпитатели, кухня, непедагогически персонал, така че да подкрепим родителите медици, които ще доведат децата си в понеделник. Това каза Мария Врачева, която е директор на Детска градина 117 "Надежда", в столичния квартал “Младост” 1. Две детски градини в София ще останат отворени, за да..

публикувано на 26.11.20 в 17:15
д-р Александър Симидчиев

Замърсеният въздух влошава имунния отговор на организма

Мръсният въздух е много силно подценяван проблем. При всяко вдишване ние поемаме всички замърсители във въздуха около нас. Това, обаче, не се вижда и не се оценява достатъчно. Затова и мерките за намаляване на замърсяването много често остават недостатъчно разбрани от обществеността. Това заяви пред Радио София пулмологът д-р Александър Симидчиев...

публикувано на 26.11.20 в 16:46

Последните мохикани на Родопа планина

Мистиката на Родопите е позната на всеки българин, а мнозина са тези, които се опитват да разгадаят тайните ѝ и обичат да потъват в дебрите ѝ. Планината крие в себе си множество светилища, които пазят свидетелства от древността, а пандемията, оказва се, не спира желаещите да бродят в дебрите на планината и да се докосват до тези артефакти, разказва..

публикувано на 26.11.20 в 16:00

Ивайло Хлебаров: Има проблем с концентрациите от азотен диоксид

Много може да се направи в посока на подобряване качеството на въздуха в столицата. От години се говори за различни мерки на Столичната община, но някъде в обществения вакуум остават всички мерки, защото въздухът в София продължава да е мръсен. В последния доклад на екологичната организация “За Земята” излезе нещо ново - има надвишаване на..

публикувано на 26.11.20 в 15:18

Празник на италианската филмова музика в зала "България"

Популярни пиеси от Нино Рота и Енио Мориконе ще звучат в зала "България" тази вечер от 19.00 часа. Концертът е посветен на 100-годишнината от рождението на гениалния режисьор Федерико Фелини и ще бъде точно преди затварянето на концертната зала поради новите мерки срещу коронавируса. La Dolche Vita e името на концерта, а диригент е авторът..

публикувано на 26.11.20 в 15:12