Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Накъде в София

Снимка: http://www.tba.art.bg

НАУКА

В зала "Проф. Марин Дринов" на Българската академия на науките от 13.30 ч. се открива изложба "Нови биоразградими и биоактивни полимерни материали - стратегии и предизвикателства", посветена на 30-годишнината на Лабораторията "Биологично активни полимери" и на 150 години от създаването на Българската академия на науките. По време на изложбата ще бъдат представени иновативни наноматериали от биосъвместими и биоразградими полимери.

ИЗЛОЖБИ

В галерия "Синтезис" ще бъде открита изложба на френския фотограф Гийом Лебран "Мелос" /до 20 юли/.
Представени са над 40 работи, заснети в периода 2006-2012 г. по време на неговите пътувания между Турция, България и Гърция, в компанията на писателя Рене Далиго.

В "София ринг мол" ще бъде представена изложбата "Непознатата Гърция" на фотографа Антони Георгиев.

ТЕАТЪР 

Прочитът на "Хамлет" на режисьора Явор Гърдев можете да гледате от 19.00 часа на голямата сцена в Народния театър "Иван Вазов". Участват Леонид Йовчев, Мариус Куркински, Светлана Янчева, Валентин Ганев, Весела Бабинова, Христо Петков, Иван Юруков, Ованес Торосян, Калин Яворов и др.
Гледайте постановката "Хамлет":

На камерната сцена по същото време започва "Любовникът" с Деян Донков и Радина Кърджилова.

Драматичен театър - Русе гостува на Театър "Българска армия" с постановката "Двама съвсем голи мъже". Режисьор е Николай Урумов, на сцената излизат Михаил Билалов, Йовко Кънев, Петя Венелинова, Кристиана Ценкова.

"Квартет за двама" е предложението за тази вечер на Театър "Възраждане". Режисьор е Владимир Петков, на сцената ще видим Татяна Захова, Роберт Янакиев, Донка Аврамова - Бочева, Боян Младенов. Началният час е 19.00.

"Нашата голяма френска сватба" ще представят от 19.00 часа на Открита сцена ( "Сълза и смях" ) Герасим Георгиев - Геро, Бойко Кръстанов, Евгени Будинов, Светлана Бонин, Евелин Костова, Рада Кайрякова, Христо Бонин. Режисьор е Асен Блатечки

"Сън в лятна нощ" ще се играе от 19.00 часа в Младежкия театър „Николай Бинев“. В ролите: Бюрхан Керим, Георги Богданов, Георги Сиркатов, Деян Жеков, Димитър Бисеров, Димитър Илиев,

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Интегрираните системи за "умен" дом събират повече елементи на комфорт

Регулиращо се осветление, високотехнологични домакински уреди, 24 часа сигурност и уют, са само част от елементите, които може да включва един "умен" дом. Макар и не чак толкова разпространени до този момент в България, "умните" домове започват да стават тренд и по нашите географски ширини. Иновациите в жилищните технологии бяха една от изключително..

публикувано на 26.10.20 в 12:27
Христо Гилищаров

Българските инженери предлагат гъвкави и ефективни решения на индустрията

Днес във всяка област на труда се твърди, че не достигат кадри. Те обаче са функция на индустрията. Образованието е длъжник на индустрията, но и обратното е вярно, каза пред Радио София - индустрията не дефинира добре своите нужди от кадри, каза пред Радио София Христо Гилищаров , управител на една от големите компании в сферата на роботиката у нас...

публикувано на 26.10.20 в 11:57

Джун Йошида: Да готвим без остатък

Всяка година по света се похабяват над 1 млрд. тона храна. За това разхищение допринасят както развитите, така и развиващите се страни. В Европа домакинствата са отговорни за 53% от всички генерирани хранителни отпадъци, а всеки българин изхвърля средно по 105 кг храни годишно. Контрапункт на това явление се явява zero waste готвенето. “Това е..

публикувано на 26.10.20 в 11:54

Училищата преминават към дистанционно обучение по преценка на директори и МОН

Училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние след разрешение от министъра на образованието и науката, по предложение на ръководителите на образователните институции, предвижда нова заповед. Предложението за преминаване към обучение от разстояние може да бъде направено от ръководителите на образователни институции, в..

публикувано на 26.10.20 в 11:11

Глория Филипова: Забраната за аборти е голяма крачка назад в правата на жените в Полша

Целият свят говори за решението на Полша да забрани абортите, което стана факт на 23 октомври и предизвика масови протести в страната. “Това е голяма крачка назад в правата на човека и правата на жените в Полша. Това донякъде не е изненада, защото толкова години има опити да се рестриктират максимално абортите. Въпреки това се надявах да удържат, но за..

публикувано на 26.10.20 в 10:25

Трансцедентална медитация за пречистване на съзнанието

Трансценденталната медитация е една от най-широко разпространените и изследвани техники за успокояване на ума. В момента се практикува от над 6 милиона души по целия свят. Сред тях са много популярни артисти, спортисти и политици, някои от които лично са ангажирани с каузата да я разпространяват. Техниката на този тип медитация е базирана върху..

публикувано на 26.10.20 в 09:43

Столичната община възобнови Covid-телефона в помощ на възрастните

Оперативният център на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община възобновява горещия телефон 02/904 13 97, на който ще се приемат заявки за закупуването на продукти от първа необходимост, храна и лекарства за възрастни, самотни и болни хора. Линията се открива отново, за да се намали необходимостта от излизане навън и заразяване с..

публикувано на 26.10.20 в 09:17