Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тарифите на тол системата ще станат ясни след средата на август

Обхватът и тарифите на тол системата ще станат ясни след средата на август. Тогава ще има и реална готовност системата да заработи. Това каза по време на брифинг зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, заедно с директора на Националното тол управление Олег Асенов.
 
Зам.-министър Нанков посочи, че тол тарифите, препоръчани от Световната банка, която консултираше проекта за тол система, са били представени на бизнеса преди два месеца. Оттогава текат разговори с цел намиране на „необходимия компромис“, като допълни, че ще бъде намерен баланс. По думите му, първоначално тол системата ще обхваща не повече от 6 хиляди км. пътища в страната, т.е. магистралите и пътищата първи и втори клас. 
На 3 юли ще се състои среща с транспортния бранш, на която ще се обсъждат бъдещите тол тарифи.
Стана ясно и че 65 от 100 нови рамки са изградени, а от понеделник пък започва модернизирането и преоборудване на съществуващите преброителни пътни рамки.
Изготвен е и тол калкулатор, чрез който всеки превозвач ще може по зададен маршрут, клас път и евростандарт на превозното средство, да изчислява своите тол такси.
Над 4 милиона пък са продадените електронни винетки до този момент, което е генерирало приход от близо 250 млн. лева.

Още - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подарената книга изисква и подарено време за приятелство

Фондация „Подарете книга“ вече близо 10 години развива своята доброволческа дейност. И след инициативата за внимание и книги, които даряват на деца в неравностойно положение, активистите вече имат следваща идея. Тя е свързана с възможността доброволци да даряват време – време за срещи и помощ на деца от домове в цяла България...

публикувано на 25.02.20 в 12:18
Гергана Иванова - управляващ партньор в The Smarts и Дамяна Генчева - акаунт мениджър

Липсата на време и пари са основните предизвикателства пред рекламната индустрия

Рекламната индустрия в България страда от липса на време за разработване на работещи идеи и на средства за реализирането им и за възнаграждения на специалистите. Това създава пречки за задържането и развитието на талантите. Върши се твърде много работа за прекалено кратки срокове, а това има потенциал да окаже негативно влияние върху бизнеса като цяло...

публикувано на 25.02.20 в 10:02
Марко Марков в ателието си

Накъде в София

ЕКСПО   Галерия „Васка Емануилова“ отбелязва 130-ата годишнина от рождението на скулптора Марко Марков (1889 – 1966). Изложбата с избрани произведения създадени през първата половина на ХХ в. насочва вниманието към изкуството на портрета и на монументалната фигура в творчеството на скулптора. Марко Марков е създател на емблематичния..

публикувано на 25.02.20 в 09:47

Протест в София срещу проекта за АМ "Струма" през Кресна

Гражданска коалиция „Да спасим Кресненски пролом“ организира протест пред сградата на представителството на Европейската комисия в София за спасяване на хората и природата на Кресна и Кресненски пролом от планирания строеж на автомагистрала „Струма“ през дефилето. След няколко протеста в Кресна днес десетки жители, пряко засегнати от..

публикувано на 24.02.20 в 18:57

Д-р Адриана Мари: Марс е по-близо от всякога

"Технологията, която ни е нужда, за да оцелеем на Марс, е начинът на мислене, който ни трябва, за да се справим с предизвикателствата на Земята. Трябва да се научим да менажираме по-добре ресурсите си. Когато живееш на планета като Марс ще е неизбежно да се научиш как да живееш ресурсно ефективно, заради въздуха, водата, храната, енергията…..

публикувано на 24.02.20 в 18:04

Протестиращи срещу частните съдебни изпълнители поискаха оставката на министър

Протест срещу частните съдебни изпълнители се проведе пред Министерството на правосъдието. Включиха се хора, които пряко са засегнати от действията на тези служители, както и такива, които не са пряко потърпевши. По думите на един пенсионер, частните съдебни изпълнители не спазват законовата граница, под която не бива да запорират..

публикувано на 24.02.20 в 16:55

Катеренето на закрито - екстремният спорт на спокойните хора

Експертите казват, че катеренето зависи основно от способността ви да се движите максимално. Колкото сте по-гъвкави и тренирани, толкова по-лесно ще ви бъде. Както в другите спортове, така и тук се използват строго специфични движения. Те се наричат енграми и трябва да се запаметят и упражняват. Енграмите стоят в основата и на танците, леката..

публикувано на 24.02.20 в 16:13