Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кметът на Мехелен пред Радио София

За честта на един град, създал реална многонационална общност

Барт Сомърс е носител на наградата World Mayor 2018

2
Мехелен
Снимка: Лили Големинова

Представяме ви една градска история, която днес се дава за пример из цяла Европа, а дори и отвъд океана. Тя се е състояла в Белгия, но не е пряко свързана нито с европейските институции, нито с типичните белгийски "хубавини" като шоколада и вафлите. Свързана е с интеграцията на мигрантите - но не на хартия, не за да се отчете дейност, а наистина, с много помощ от градската управа, с вяра и сърце.

Градът е Мехелен, отстои само на 25 километра от Брюксел, толкова го делят и от Антверпен. Някога е бил от важните градове по време на ренесанса във Фландрия, но в близката ни история е известен предимно с футболните си отбори и (още повече) с футболното хулиганство. Преди 20 години Мехелен е на дъното на почти всички възможни класации - един от градовете с най-висока престъпност в страната, с най-висока детска смъртност, неугледен... Последен и в една специфична за Белгия подредба - за гордостта от града, в който живееш...

Тогава кмет става Барт Сомърс, роден и израснал в Мехелен, човек с визия, смелост и вяра. Той (заедно с екипа си, разбира се) променя града. При това говорим за град, в който 53 процента от жителите са с чуждестранен произход, град, в който всеки трети е емигрант, а всеки пети - мюсюлманин. "Аз имам повече мюсюлмани в моя малък град, отколкото Орбан в цяла Унгария," казва къде на шега, къде съвсем сериозно Барт Сомърс. Всички тук са така интегрирани, че Мехелен е единственият град в Белгия, от който няма нито един присъединил се към Ислямска република – за разлика от много други.

Барт СомърсИзминатият път е дълъг, започва със сигурността и поставянето на много, ама много камери из целия град, продължава с реална интеграция на всички нива, с местна политика, която непрестанно показва, че законът е еднакъв за всички и трябва да се уважава, и със създаването на единна градска общност, която подкрепя и защитава своите, независимо дали са родени там или дошли по-късно. Така през последните години населението на Мехелен постоянно расте, бавно, но устойчиво, много млади хора се местят да живеят тук, а една от най-големите японски компании за производство на части за медицинска апаратура прави именно в Мехелен своята централа, привлечена именно от новата слава на града като истинско мултикултурно средище.

Вярвал ли е Барт Сомърс някога, че това може да се случи – оттук започвам разговора си с кмета на Мехелен, специално за Радио София. „Вижте, аз съм либерал – веднага отговаря той, - а либералите по природа сме оптимисти.“ (Тук може би трябва да поясним, че освен че е 19 години градоначалник, което е рекорд за Белгия, Барт Сомърс е и член на белгийския парламент, там това е възможно). „Всичко започна с това да направя града по-безопасен. Мехелен беше град с криминална слава и жителите – нормално – бяха ядосани на градската управа и се сърдеха и на онези от които зависеха нещата и на онези, на които беше най-лесно да се прехвърли вината – на емигрантите. Знаех, че не успееш ли да осигуриш безопасността на града, чисти улици и усещането, че законът трябва да се спазва, отваряш вратата за популизма“. След това Барт Сомърс се захваща да създаде общност, единна общност с концепцията, че хората имат различна идентичност и не трябва да бъдат приравнявани към даден стандарт. “Заехме се да измъкнем хората от гетата – не само емигрантите, но и хората от, условно казано, белите гета. Създадохме смесени училища, не само в по-бедните райони, но и в най-престижните квартали, защото когато хората споделят реалния си живот, наистина имаме добавена стойност. Но ако си живеят отделно, в различни части на града, това дава поле за ревност и завист – защо те получават парк, а ние не и така нататък. Тогава се създават паралелни общности, с неформални лидери“ – разказва Барт Сомърс и продължава с цитат на Маргарет Тачър, уточнявайки, че почти по всички въпроси е на различно мнение с нея, но тук е изцяло съгласен, а именно че „когато съм на улицата, аз не виждам общности, виждам човешки същества. Така и в моя град най-голямата емигрантска общност, мароканската, е невидима, толкова добре е интегрирана. Сред тях има модели за подражание, има и неудачници, съвсем като при фламандците“.

Барт Сомърс е отявлен противник на свеждането под общ знаменател – независимо дали става дума за представителите на левия политически модел, за които емигрантът е винаги жертва и е онеправдан или за десните, според които той се възползва от социалната система. „Популистите непрестанно се уповават на западноевропейските ценности – казва той,  - а аз се опитвам да живея по стандартите на тези ценности, една от основните от които е индивидуализма – да възприемаш хората като отделни личности, а не като част от група. И всеки е отговорен само за собствените си действия, а не за тази на другите или на представата, създадена от тях. Ние би трябвало да сме отворено общество с равни шансове за всички, нали?!“ – думи на кмета, променил своя град дотолкова, че през 2018 жителите на Мехелен са на върха на споменатата класация и са най-горди сграда си, редом с традиоционните победители от Гент. „Щом може да се случи в Мехелен, значи може да се случи навсякъде“ – убеден е Барт Сомърс.

Неслучайно той получи наградата World Mayor през 2018-е и е затрупан от покани да представи своето ноу-хау, което включва сериозни социални мерки и инвестиции, десетки разговори със семейства, решили да преместят децата си от дадено училище поради наличието на много деца на емигранти, убеждаването им, че трябва да останат; специални програми, по които в район с по-нисък социален статут и много мигранти се настаняват хора с престижни професии и позиции в обществото, на които градската управа плаща част от наема или ипотеката, в замяна на което те пък помагат на хората на тяхната улица да се интегрират и постепенно издигат статута на квартала; разбира се, включва средства за спортни площадки, центрове за работа с деца (като се започне от изучаване на фламандски, мине се през спорт и се стигне до уроци по рисуване и музика) и много, много сърцатост.

Барт Сомърс е убеден, че както сега се срамуваме от предразсъдъците към работещите жени през 50-те и 60-те, така след десетина години ще се срамуваме от отношението си към мигрантите сега.


Чуйте цялото интервю на Лили Големинова с кмета на Мехелен Барт Сомърс.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мият улиците по райони от 8 юни

От 8 юни започва миене на съседни улици в кварталите, които са обособени в карета. Дейностите ще започнат от район “Красно село“ от каре, в което попадат бул. "Генерал М.Д.Скобелев", от бул. "Прага" до пл. "Руски паметник", бул. "Христо Ботев" от бул. "Генерал М.Д.Скобелев" до бул."Македония", бул."Македония" - нечетни номера от пл."Руски паметник"..

публикувано на 05.06.20 в 18:26

София има своето ново пространство за събития - "Платформа А6"

Ново пространство за култура и събития отвори врати в София. "Отвори врати" образно казано, защото всъщност цялото то е на открито. Нарича се "Платформа А6" и е част от Националния дворец на културата. "Платформа", тъй като е абсолютно мултифункционално, "А6" - тъй като се намира до вход А6 на НДК, който е откъм бул. “България”, пояснява Борислав Велков..

публикувано на 05.06.20 в 17:50

Ментална аритметика - да развием логиката и въображението

Безплатни уроци по ментална аритметика се провеждат всеки четвъртък от 15 до 18 ч. в един от детските центрове в сградата на НДК. Историята на този метод води началото си от преди около 5000 хиляди години. Той стимулира развитието на двете полукълба на мозъка, като позволява на децата да развият паметта и вниманието си. Това става с помощта на..

публикувано на 05.06.20 в 16:18

Инфраструктурните ремонти в София за лято 2020 са в ход

Инфраструктурните ремонти в София за лято 2020 вече са в ход.  Първият етап по реализацията на ремонтните дейности в София започна с обновяването на улица “Николай Хрелков”, в квартал Горна Баня. Първите 500 метра от отсечката вече са готови. Пробивът по булевард “Петър Дертлиев”, свързващ Околовръстния път на София и автомагистрала „Люлин“ с..

публикувано на 05.06.20 в 16:06

Доброто хранене - фактор за здрава и сияйна кожа

Храната, която консумираме, може да бъде мощен инструмент за подобряване на външния вид. Ние сме това, с което се храним и здравословното хранене поддържа кожата в най-добра форма и има потенциал да решава конкретни кожни проблеми. От огромно значение за състоянието на кожата, ноктите и косата са алкохола, цигарите, липсата на достатъчно сън, стреса,..

публикувано на 05.06.20 в 15:41

1 СУ „Пенчо П. Славейков” – устремени по пътя към щастието

1 СУ „Пенчо П. Славейков” начерта „Карта на надеждата за Европа“ . Проектът е осъществен в отговор на предизвикателството на Регионалното управление на образованието София-град. В края на месец април беше стартирана изключително интересна инициатива, която сама по себе си вдъхва надежда и оптимизъм. Преподаватели и ученици от училището се..

публикувано на 05.06.20 в 15:11

Дезинфекцията срещу коронавируса на обществени места в София и Самоков

Напълно безвредни за човека и околната среда са препаратите, с които се дезинфекцират контейнери, улици, подлези и други обществени места в София . В това увери директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева. Тя допълни, че стопаните на домашни животни не трябва да се притесняват при разходката на любимците си. Подробна информация..

публикувано на 05.06.20 в 15:06