Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изграждат еко пазар в скандинавски къщички до метростанция "Г. М. Димитров"

В кв. "ВЕЦ Симеоново" вече може да си наемете площ в Споделена зеленчукова градина

Фермерските пазари станаха традиция
Снимка: Ани Петрова, БНР
Днес ще „обходим“ и разкажем за търговските площадки под опеката и ръководството на „Пазари Изток“ ЕАД. За целта в„Радиоприемница“ сме поканили Даниела Стойнева - изпълнителен директор на дружеството.

„Пазари Изток“ ЕАД стопанисва 13 пазара, по-големите са „Ситняково”, „Римска стена”, „Слатина” „Сребърна”, в Студентски град и други, по-малки.

Когато наскоро заех този пост, видях, че преди мен е управлявано добре – търговските площадки са в добро състояние с висока заетост, с изградена система за наблюдение, поддържана чистота – отбеляза Даниела Стойнева. – Финансовото състояние е стабилно. Счетоводната печалба за 2018 г. е в размер на 428 хил. лв. -  с около 20% повече от 2017-а.

Целта на ръководството е не само да се стопанисва материалната база и да се създава условия за изграждане на нова, а и средата по тези места да става още по-приятна за работещите и пазаруващите – чрез повече детски площадки и зелени площи, например, библиотеки на открито (като на пазар „Ситняково“).

Имаме ясна визия за развитие на дружеството. Наш фокус е павилионите да бъдат еднотипни, климатизирани, модерни. Но работим тези площи да бъдат не само за търговия, но и за отдих, за срещи, за провеждане на различни събития, свързани с био и еко продукти например, тематични базари.

По пазарните звена е въведено разделно събиране на отпадъците, допълни изпълнителният директор. За чистотата се грижат собствени звена на дружеството.

Перлата на дружеството е „Ситняково” – голям, модерен, приятен, с доказан авторитет.

Там търговците през зимните месеци по традиция предлагат екзотични плодове, каквито не могат да се намерят на други места в София.

След становище от Министерството на културата пазарът „Римска стена” ще бъде реконструиранПазар „Париж“ (в близост на храм-паметника „Ал. Невски“) е единственият в София за произведения на изкуството и за антики.
Искаме да облагородим това място и ще работим в тази насока.

Пазарът „Римска стена“ предстои да бъде реконструиран , в момента се изчаква становище от Министерството на културата. Там стана традиция всяка събота да се провежда фермерски базар, който предизвиква интерес и създаде свои постоянни потребители.

Сред бъдещите проекти е еко пазар от безвредни за околната среда материали – тип скандинавски къщички. Планира се това да стане в близост до метростанция „Г.М.Димитров“. Инвестицията ще бъде за 350 хил. лева и освен търговски площи ще има и детска площадка , зелени площи с цветя, дръвчета и ниска растителност.

Споделената зеленчукова градина вече функционира Снимка: Сдружение ГоричкаБазарът на пазар „Слатина” има нужда от осъвременяване. Затова се предвижда основен ремонт.

Споделена зеленчукова градина пък е инициатива на сдружение „Горичка“, подкрепена от общинското дружество. Тя е открива вчера в кв. „ВЕЦ Симеоново“. Там столичани могат да си наемат около 11 кв.м. площ, където да отглеждат плодове или зеленчуци под съветите на експерти.

До няколко дни ще бъде пуснат и новият сайт на „Пазари Изток“.

Чуйте разговора на Добринка Добрева с Даниела Стойнева за подробности по темата.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Красимир Андонов

Уловени мигове между хора и животни в изложбата "Истории с опашки"

Изкуството на репортажната фотография и уловените моменти между хора и животни е показано в изложбата "Истории с опашки", в галерия "Синтезис". Тя бе открита в края на септември и ще може да бъде видяна до 11 ноември. В предаването “Радиокафе“ я представи нейният автор проф. Красимир Андонов - кинооператор, фотограф и преподавател в НАТФИЗ...

публикувано на 03.10.23 в 16:06

Канят български артисти на 4-дневна работилница с фотографа Йоахим Шмид

Гьоте Институт отправя отворена покана  към всички български артисти, без ограничение във възрастта, опита, или полето им на дейност,  за безплатна 4-дневна работилница с германския артист и фотограф Йоахим Шмид, във връзка с предстоящата му изложба в София. Целта ще бъде създаване на собствени книги с намерени изображения и текстове...

публикувано на 03.10.23 в 15:50
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Войната в Украйна не може да бъде спечелена, защото не може да бъде загубена

Колко дълго може да продължи война, която не може да бъде спечелена? Този въпрос е резонен, ако се приемат за верни тезите, че войната в Украйна не може да бъде спечелена, коментира пред БНР-Радио София Любомир Кючуков , директор на Института за икономика и международни отношения, бивш зам.-министър на външните работи и дипломат.  По..

публикувано на 03.10.23 в 15:41

Проектът "Приказки на колела" събужда в децата любов към природата

Проектът "Приказки на колела" тръгва на турне в училища и детски градини от район "Подуяне“.  Инициативата има за цел да събуди у децата любов и уважение към природата. Те  трябва да знаят, че дърветата са не само кислорода на планетата, нои са част от цялата екосистема. “Идеята на целия проект, подкрепен от Столичната програма "Култура",..

публикувано на 03.10.23 в 13:43

#Страхотомври превзема българския Букстаграм през октомври

Бугстаграмъри организират в социалната мрежа книжното предизвикателство #Страхотомври , провокирайки читателите да споделят любими книги и страшни истории. Това се случва в 11 категории с книги и герои, като са включени и кино феновете. Предизвикателството се реализира в рамките на 4 седмици, като всяка седмица има собствена тема...

публикувано на 03.10.23 в 12:38

Над 200 водещи работодатели на Career Show 2023

Директната среща с бизнес или организация може да запали интереса и да помогне при вземането на решение за кариерния път или образование. Такава възможност предлагат на 5 и 6 октомври организаторите на Career Show 2023 . В събитието ще участват над 200 водещи работодатели от страната и чужбина и над 4000 професионалисти от различни сфери..

публикувано на 03.10.23 в 10:19

Ролята на ментора в кариерното развитие

Ролята на ментора в кариерното развитие е акцентът в сутрешното предаване "Събуди се, София" днес. Менторството се прилага успешно в много измерения - образованието, кариерата или личностното развитие. Все повече от големите компании и част от университетите предлагат програми, с които да откриеш своя ментор. Той е от помощ за надграждане,..

публикувано на 03.10.23 в 09:26