Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат еко пазар в скандинавски къщички до метростанция "Г. М. Димитров"

В кв. "ВЕЦ Симеоново" вече може да си наемете площ в Споделена зеленчукова градина

Фермерските пазари станаха традиция
Снимка: Ани Петрова, БНР
Днес ще „обходим“ и разкажем за търговските площадки под опеката и ръководството на „Пазари Изток“ ЕАД. За целта в„Радиоприемница“ сме поканили Даниела Стойнева - изпълнителен директор на дружеството.

„Пазари Изток“ ЕАД стопанисва 13 пазара, по-големите са „Ситняково”, „Римска стена”, „Слатина” „Сребърна”, в Студентски град и други, по-малки.

Когато наскоро заех този пост, видях, че преди мен е управлявано добре – търговските площадки са в добро състояние с висока заетост, с изградена система за наблюдение, поддържана чистота – отбеляза Даниела Стойнева. – Финансовото състояние е стабилно. Счетоводната печалба за 2018 г. е в размер на 428 хил. лв. -  с около 20% повече от 2017-а.

Целта на ръководството е не само да се стопанисва материалната база и да се създава условия за изграждане на нова, а и средата по тези места да става още по-приятна за работещите и пазаруващите – чрез повече детски площадки и зелени площи, например, библиотеки на открито (като на пазар „Ситняково“).

Имаме ясна визия за развитие на дружеството. Наш фокус е павилионите да бъдат еднотипни, климатизирани, модерни. Но работим тези площи да бъдат не само за търговия, но и за отдих, за срещи, за провеждане на различни събития, свързани с био и еко продукти например, тематични базари.

По пазарните звена е въведено разделно събиране на отпадъците, допълни изпълнителният директор. За чистотата се грижат собствени звена на дружеството.

Перлата на дружеството е „Ситняково” – голям, модерен, приятен, с доказан авторитет.

Там търговците през зимните месеци по традиция предлагат екзотични плодове, каквито не могат да се намерят на други места в София.

След становище от Министерството на културата пазарът „Римска стена” ще бъде реконструиранПазар „Париж“ (в близост на храм-паметника „Ал. Невски“) е единственият в София за произведения на изкуството и за антики.
Искаме да облагородим това място и ще работим в тази насока.

Пазарът „Римска стена“ предстои да бъде реконструиран , в момента се изчаква становище от Министерството на културата. Там стана традиция всяка събота да се провежда фермерски базар, който предизвиква интерес и създаде свои постоянни потребители.

Сред бъдещите проекти е еко пазар от безвредни за околната среда материали – тип скандинавски къщички. Планира се това да стане в близост до метростанция „Г.М.Димитров“. Инвестицията ще бъде за 350 хил. лева и освен търговски площи ще има и детска площадка , зелени площи с цветя, дръвчета и ниска растителност.

Споделената зеленчукова градина вече функционира Снимка: Сдружение ГоричкаБазарът на пазар „Слатина” има нужда от осъвременяване. Затова се предвижда основен ремонт.

Споделена зеленчукова градина пък е инициатива на сдружение „Горичка“, подкрепена от общинското дружество. Тя е открива вчера в кв. „ВЕЦ Симеоново“. Там столичани могат да си наемат около 11 кв.м. площ, където да отглеждат плодове или зеленчуци под съветите на експерти.

До няколко дни ще бъде пуснат и новият сайт на „Пазари Изток“.

Чуйте разговора на Добринка Добрева с Даниела Стойнева за подробности по темата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В УНСС 2 магистърски специалности ще осигуряват и диплома от шотландския Abertay University

„Духът прави силата“ – такова е мотото на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, а стартът на тазгодишния академичен сезон е на път да надмине очакванията за магистърски програми във висшето учебно заведение. Кандидат-студентите вече ще могат да избират между 2 възможности за изучаване на дуална магистърска програма в..

публикувано на 24.07.24 в 17:19

Връщане на стари законови текстове може да превърнат София в протестен къмпинг

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване . Въпреки че преди 6 години, когато тя се дискутираше и бяха отправени над 600 отрицателни становища, а по време на кабинета „Денков“ се изготви нов вариант, сега отново се планира да се..

публикувано на 24.07.24 в 16:30
Васил Терзиев

Съдът отхвърли жалбата за ревизия смяната на шефове на 6 общински дружества

Административният съд в София отхвърли жалбата на кмета Васил Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението за смяна на бордовете на 6 общински дружества до провеждането на конкурс. Определението на съда може да се обжалва в срок от 7 дни. Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества Отстраниха съветите на..

публикувано на 24.07.24 в 16:13
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Ненчев може да стане временно управляващ, но преди това трябва да бъде назначен като дипломат

" България трябва максимално бързо да изпрати в Украйна свой извънреден и пълномощен посланик с всичките нужни професионални и политически качества , за да представя страната ни там. Тази страна води война, ние ежедневно изразяваме солидарност с нея, а нямаме в Киев свой постоянен представител на най-високо равнище. Фактът, че вече 2 години..

публикувано на 24.07.24 в 15:20
Стефан Марков представи

Книга дава насоки в разбирането на сложните алгоритми на заблудата

В предаването "Радиокафе“ разговаряме с автора Стефан Марков, за книгата му  “Алгоритми на заблудата. Фалшива информация и социални мрежи в епохата на постистина“ .  Книга, която разобличава псевдонауката и е пътеводител за критично мислещите в днешната сложна и тревожна обстановка.  В свят, изпълнен с лъжи и заблуди, ангажиментът ни към истината..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

Творчески лагери за ученици и срещи с изявени имена в кино изкуството

"Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" е съвместна инициатива на  Arte Urbana Collectif  и EUNIC клъстър България – мрежа на чуждестранни културни центрове и посолства в страната ни. Като част от проекта, в началото на месец юли се проведе първият летен творчески лагер. Той се състоя в Троян, а..

публикувано на 24.07.24 в 12:37

"Празник на село" събира в Ягодово почитателите на истинската храна

За четвърта поредна година ценителите на прясната храна от местни производители, както и на хубавата музика, ще могат да посетят "Фестивал на село" в козеферма в Ягодово, Берковица. Идеята на празника е да се популяризират автентичните продукти, които се произвеждат в региона от малки местни производители и ферми. Да бъде представено..

публикувано на 24.07.24 в 12:33