Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изграждат еко пазар в скандинавски къщички до метростанция "Г. М. Димитров"

В кв. "ВЕЦ Симеоново" вече може да си наемете площ в Споделена зеленчукова градина

Фермерските пазари станаха традиция
Снимка: Ани Петрова, БНР
Днес ще „обходим“ и разкажем за търговските площадки под опеката и ръководството на „Пазари Изток“ ЕАД. За целта в„Радиоприемница“ сме поканили Даниела Стойнева - изпълнителен директор на дружеството.

„Пазари Изток“ ЕАД стопанисва 13 пазара, по-големите са „Ситняково”, „Римска стена”, „Слатина” „Сребърна”, в Студентски град и други, по-малки.

Когато наскоро заех този пост, видях, че преди мен е управлявано добре – търговските площадки са в добро състояние с висока заетост, с изградена система за наблюдение, поддържана чистота – отбеляза Даниела Стойнева. – Финансовото състояние е стабилно. Счетоводната печалба за 2018 г. е в размер на 428 хил. лв. -  с около 20% повече от 2017-а.

Целта на ръководството е не само да се стопанисва материалната база и да се създава условия за изграждане на нова, а и средата по тези места да става още по-приятна за работещите и пазаруващите – чрез повече детски площадки и зелени площи, например, библиотеки на открито (като на пазар „Ситняково“).

Имаме ясна визия за развитие на дружеството. Наш фокус е павилионите да бъдат еднотипни, климатизирани, модерни. Но работим тези площи да бъдат не само за търговия, но и за отдих, за срещи, за провеждане на различни събития, свързани с био и еко продукти например, тематични базари.

По пазарните звена е въведено разделно събиране на отпадъците, допълни изпълнителният директор. За чистотата се грижат собствени звена на дружеството.

Перлата на дружеството е „Ситняково” – голям, модерен, приятен, с доказан авторитет.

Там търговците през зимните месеци по традиция предлагат екзотични плодове, каквито не могат да се намерят на други места в София.

След становище от Министерството на културата пазарът „Римска стена” ще бъде реконструиранПазар „Париж“ (в близост на храм-паметника „Ал. Невски“) е единственият в София за произведения на изкуството и за антики.
Искаме да облагородим това място и ще работим в тази насока.

Пазарът „Римска стена“ предстои да бъде реконструиран , в момента се изчаква становище от Министерството на културата. Там стана традиция всяка събота да се провежда фермерски базар, който предизвиква интерес и създаде свои постоянни потребители.

Сред бъдещите проекти е еко пазар от безвредни за околната среда материали – тип скандинавски къщички. Планира се това да стане в близост до метростанция „Г.М.Димитров“. Инвестицията ще бъде за 350 хил. лева и освен търговски площи ще има и детска площадка , зелени площи с цветя, дръвчета и ниска растителност.

Споделената зеленчукова градина вече функционира Снимка: Сдружение ГоричкаБазарът на пазар „Слатина” има нужда от осъвременяване. Затова се предвижда основен ремонт.

Споделена зеленчукова градина пък е инициатива на сдружение „Горичка“, подкрепена от общинското дружество. Тя е открива вчера в кв. „ВЕЦ Симеоново“. Там столичани могат да си наемат около 11 кв.м. площ, където да отглеждат плодове или зеленчуци под съветите на експерти.

До няколко дни ще бъде пуснат и новият сайт на „Пазари Изток“.

Чуйте разговора на Добринка Добрева с Даниела Стойнева за подробности по темата.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължават профилактичните прегледи за рак на гърдата

Продължава изпълнението на скрининговата програма на Столична община за превенция на рак на млечната жлеза, създадена по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова през 2015 година.  Прегледите се извършват в седем общински лечебни заведения - Първа САГБАЛ "Св. София", Втора САГБАЛ "Шейново", Първа УМБАЛ "Св. Йоан Кръстител", Четвърта МБАЛ, Пета..

публикувано на 04.08.20 в 13:20

Нова чешма и безплатна веломивка откриха в "Бояна"

В столичния квартал "Бояна официално" бе открита новоизградена веломивка и чешма, намираща се до Боянска река, непосредствено до основния маршрут, по който колоездачи и пешеходни туристи се отправят и се връщат от Витоша.  Новозиграденото съоражение е на мястото на стара чешма в квартала, съществувала до началото на хилядолетието. Съоръжението е..

публикувано на 04.08.20 в 12:48

"Лятна Киномания" - 2 с Уди Алън и Жулиет Бинош

На 4 август започва втората част на “Лятна Киномания”, по време на която ще бъдат представени пет кинохита на Уди Алън. Предстои и българската премиера на “Как да бъдеш добра съпруга” – френска комедия със звездата Жулиет Бинош. Програматорът на фестивала  Владимир Трифонов  поясни пред Радио София, че всеки ден от 4 до 10 август са..

публикувано на 04.08.20 в 11:45

Вили Стоянов залага фънк заряда в свой нов проект

Най-популярният български тромбонист Велислав Стоянов е на път да осъществи поредната си музикална идея. Проектът е наречен „The essential FUNK trombone“, а първата му проява ще се види на 20 август в София. (Втората е на следващия ден в Пловдив.) В основата е елегантният микс от авторски компузиции с фънк класики, а идеята на Вили..

публикувано на 04.08.20 в 11:26

Защо маските са задължителни в обществения транспорт

В затворени помещения и в градския транспорт трябва да балансираме между два здравни риска.  Първият е заразата с коронавирус – за това допринася затвореното помещение и циркулацията на въздуха от климатиците. Другият риск идва от летните горещини.  В такива случаи най-правилното поведение е носенето на маска. Това обясни пред Радио..

публикувано на 04.08.20 в 09:26
Контролът обхваща както работата на климатиците, така и дезинфекцията. Гражданите пък се проверяват и за маски

Климатиците в транспорта трябва да работят при температури над 25 градуса

Всяка вечер въз основа на метеорологичната прогноза специалисти планират кога да работят климатиците в столичния градски транспорт . При температури над 25 градуса инсталацията трябва да бъде включена. По въпроса е издадена и специална заповед на столичния кмет. Някои от апаратите могат да се настроят, за други е необходимо ръчно включване...

публикувано на 03.08.20 в 19:02

Събират опасни отпадъци в "Люлин" и Банкя

Мобилният събирателен пункт за опасни отпадъци ще бъде на разположение на жителите на столичните райони „Люлин“ и „Банкя“  в петък, 7 август .  Безвъзмездно ще се приемат ж ивак и уреди, съдържащи живак (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни), л акове и бояджийски материали, д омакински препарати и химикали, м астила и замърсени..

публикувано на 03.08.20 в 16:15