Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петицията срещу отглеждането на животни в клетки събра над 1.1 милиона подписа

Снимка: "Четири лапи"

Над 1 120 000 граждани на Европейския съюз, сред които и 20 000 българи, вече са подкрепили петицията до Европейската комисия, с която настояват да бъде забранено отглеждането на селскостопански животни в клетки. Петицията е част от Европейската гражданска инициатива „Край на клетките“, подкрепена у нас от три организации за защита на животните, най-голямата от които „Четири лапи“.

Снимка: Четири лапиПо данни на организацията, всяка година в страните от Европейския съюз над 300 милиона селскостопански животни (зайци, кокошки, гъски, свине майки и телета) прекарват живота си в тесни клетки без възможност за движение и без достъп до слънчева светлина.

Зад инициативата „Край на клетките“ стоят общо над 170 неправителствени организации, посочи Явор Гечев, ръководител на отдел "Комуникации" за България на "Четири лапи":

"Вече има достатъчно добри и надеждни методи за отглеждането на селскостопанските животни извън клетки, за да бъде отхвърлено индустриалното отглеждане във ферми в клетки. Надяваме се да съберем над един милион валидни подписа, за да може Европейската комисия да разгледа петицията и съответно да приеме промени в европейското законодателство, които да регламентират по-доброто отношение към селскостопанските животни. Независимо, че това са животни, които са предназначени за консумация (те или продуктите, които произвеждат), като всяко животно, са чувстващи същества, които изпитват болка, страх, глад. Лишаването им от слънчева светлина и място, влияе освен на тяхното здраве и на продукта, който произвеждат".

При един милион валидни подписа, Европейската комисия трябва да разгледа искането за забрана на клетките. Явор Гечев очаква от събраните до момента подписи около 10-20 процента да отпаднат като невалидни, затова инициативата продължава.

От "Четири лапи" ще засилят кампанията си в България през летните месеци. Организацията подготвя пет видеоклипа, които промотират биофермерството и отглеждането на селскостопански животни извън клетки. До септември, до когато е активна европейската инициатива, от "Четири лапи" очакват да съберат поне 25 хиляди подписа от България.

Чуйте подробностите в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експертен съвет за Covid-19 в Столичната община

Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира Медицински експертен съвет във връзка с ограничаване разпространението на Covid-19. В Съвета влизат епидемиолози, микробиолози, пулмолози от общинското здравеопазване с опит в работата в условия на пандемия, както и с пациенти с коронавирус. Целта е експертизата на медицинските специалисти да подпомага..

публикувано на 27.10.20 в 16:37
Проф. Нели Огнянова

Оповестяването на здравен статус може да не нарушава етичните правила

В новия контекст на пандемията през 2020 г., както и протестите в страната, се появиха много нови въпроси в журналистиката, които си заслужава да бъдат обсъдени, защото Етичният кодекс на българските медии е пределно ясен, но има много гранични случаи, тънки и деликатни моменти, в които трябва да се търси баланс. Журналистическото майсторство е именно в..

публикувано на 27.10.20 в 16:33

"ИСКАМ" и на столична сцена след премиерата във Воден

"АТОМ театър" - танцовото студио, което наскоро спечели награда на Столичната община за ярки постижения в културата , поставя новия си спектакъл на софийска сцена. Ще можете да го гледате на сцена "Дерида" в четвъртък, 29 октомври, от 19.30 часа. Премиерата на спектакъла беше в странджанското село Воден, откъдето пристига в София. Стефания..

публикувано на 27.10.20 в 16:32

Дуел в ефира: "За" и "против" дистанционното образование

Дебатите “за” или “против” онлайн образованието се водят от началото на пандемията. Ето защо в ефира на Радио София срещнахме позициите по този спор на проф. Георги Каприев и доц. Мартин Осиковски. Проф. Каприев, преподавател по философия в Софийския университет, обяви след края на извънредното положение, че отказва да преподава онлайн,..

публикувано на 27.10.20 в 15:58

"Страх" на Ивайло Христов открива "Киномания 2020"

Филмът "Страх" на Ивайло Христов ще даде началото на “Киномания 2020”. Новото издание на фестивала ще се проведе между 19 ноември и 3 декември.  Тилда Суинтън ще гледаме в новия филм на Педро Алмодовар “Човешкият глас” - късометражна адаптация на едноактната пиеса на Жан Кокто.  Това е първият англоезичен филм на Алмодовар, както и първият му кратък..

публикувано на 27.10.20 в 15:37
Наталия Михалевска

Близо 400 български училища по света не са прекъснали дейността си в пандемията

Инициативата “Обучение чрез изкуството” е поредица от кинолектории на Министерство на образованието и науката, която има за цел да разшири хоризонта на традиционната образование и да запълни някои празнини в обучението им по един много по-ефектен за тийнейджърите начин. “Тази инициатива е свързана както с училищата в България, така и с българските..

публикувано на 27.10.20 в 15:08

Има критична маса от хора, които не вярват в мерките срещу коронавируса

Начинът, по който властта управляваше досега, вече е изхабен и не може да продължава по същия начин. Същевременно няма нова алтернатива за управление и ситуацията изглежда патова, каза пред Радио София журналистът Владимир Йончев . Протестите изпълниха много от целите си, като в началото бяха масови и хората се произнесоха много ясно. Властта явно..

публикувано на 27.10.20 в 14:51