Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петицията срещу отглеждането на животни в клетки събра над 1.1 милиона подписа

Снимка: "Четири лапи"

Над 1 120 000 граждани на Европейския съюз, сред които и 20 000 българи, вече са подкрепили петицията до Европейската комисия, с която настояват да бъде забранено отглеждането на селскостопански животни в клетки. Петицията е част от Европейската гражданска инициатива „Край на клетките“, подкрепена у нас от три организации за защита на животните, най-голямата от които „Четири лапи“.

Снимка: Четири лапиПо данни на организацията, всяка година в страните от Европейския съюз над 300 милиона селскостопански животни (зайци, кокошки, гъски, свине майки и телета) прекарват живота си в тесни клетки без възможност за движение и без достъп до слънчева светлина.

Зад инициативата „Край на клетките“ стоят общо над 170 неправителствени организации, посочи Явор Гечев, ръководител на отдел "Комуникации" за България на "Четири лапи":

"Вече има достатъчно добри и надеждни методи за отглеждането на селскостопанските животни извън клетки, за да бъде отхвърлено индустриалното отглеждане във ферми в клетки. Надяваме се да съберем над един милион валидни подписа, за да може Европейската комисия да разгледа петицията и съответно да приеме промени в европейското законодателство, които да регламентират по-доброто отношение към селскостопанските животни. Независимо, че това са животни, които са предназначени за консумация (те или продуктите, които произвеждат), като всяко животно, са чувстващи същества, които изпитват болка, страх, глад. Лишаването им от слънчева светлина и място, влияе освен на тяхното здраве и на продукта, който произвеждат".

При един милион валидни подписа, Европейската комисия трябва да разгледа искането за забрана на клетките. Явор Гечев очаква от събраните до момента подписи около 10-20 процента да отпаднат като невалидни, затова инициативата продължава.

От "Четири лапи" ще засилят кампанията си в България през летните месеци. Организацията подготвя пет видеоклипа, които промотират биофермерството и отглеждането на селскостопански животни извън клетки. До септември, до когато е активна европейската инициатива, от "Четири лапи" очакват да съберат поне 25 хиляди подписа от България.

Чуйте подробностите в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Б.Т.Р.: Много ни харесва да правим кино, макар и кратко

„Ела” -  една от най-харесваните песни от последния албум на Б.Т.Р., вече има и своя видеоклип. Акустичната балада, създадена за пиано и глас, е различна като звучене от всичко записано досега от групата. Да импонира на емоцията на песента в клипа е изграден имагинерен образ на жена - птица.  Красива, силна, мистична и малко тъжна - полужена,..

публикувано на 21.02.20 в 19:40

Временни линии на градския транспорт за Задушница

На 22 февруари във връзка с възпоменанието Задушница се разкриват допълнителни временни линии на градския транспорт. Трамвайна линия №7А ще се движи по маршрут ж.к. “Борово“ – кв. “Орландовци“. Разкриват се и следните временни автобусни линии: -..

публикувано на 21.02.20 в 16:31

3D силуети преминават отвъд енергийния свят на въглищата в еко изложба

Истории на активисти от различни държави (Германия, Испания, Полша, Румъния), но с обща мисия можем да видим пресъздадени чрез 3D принтер в изложба, която се открива в пространството на първия етаж на Дома на киното на 22 февруари вечерта. Мотото е: „Активизъм за справедлив енергиен преход отвъд въглищата“ , организатор е Грийнпийс..

публикувано на 21.02.20 в 16:19

2,6 млн. лева за укрепване и ремонт на детска градина в "Дружба 1"

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изпълнението на строително-ремонтните работи на детска градина „Пеперуда“ в жк. „Дружба 1“. Сградата е от така наречените „етернитови детски градини“, строени с материал, който се счита като опасен за здравето.  По време на извършваната реконструкцията е възложено и конструктивно укрепване и преизграждане..

публикувано на 21.02.20 в 15:50
Акад. Ячко Иванов

Акад. Ячко Иванов: Грижата за младите е в образованието, но и в устойчивото строителство

Най-важната цел на Научно-техническия съюз по строителство в България (НТССБ) е да обединява своите членове и да съдейства за тяхното професионална и творческа квалификация и израстване. Затова е една от главните задачи е да организира и провежда научни и други форуми от национално и международно значение, а така също и да дава актуална..

публикувано на 21.02.20 в 15:26

Недостиг на желязо - как да реагираме

Желязото е от жизненоважно значение за здравето и се съдържа във всяка човешка клетка, главно свързано с протеините, образуващи носещата кислород молекула на хемоглобина. Човешкото тяло съдържа около 4 грама желязо. Хранителното желязо е в две форми, едната от които се среща само в месото на животните, тъй като се извлича от хемоглобина миоглобин и..

публикувано на 21.02.20 в 14:22
д-р Иван Маджаров

Нужен е обществен консенсус за бъдещето на здравеопазването

Съвременните лекари работят в условията на конкурентна, бързоразвиваща се среда, в която непрекъснато навлизат нови технологии и нови методи на лечение. Студентите по медицина учат правила и принципи на лечение, които само след няколко години се оказват остарели. Непреходни всъщност остават само принципите, заложени в Хипократовата клетва, че лекарят не..

публикувано на 21.02.20 в 14:10