Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Роботизираната хирургия има нов софийски адрес - "Майчин дом"

С Da Vinci ще се правят всички видове гинекологични операции, от Александровска ще лекуват простатни тумори

Снимка: Лилия Герчева
Преди броени дни Майчин дом стана… не дом, а работно място за известния медицински робот Da Vinci.

Така на практика България е сред първите страни в света, които вече имат последното поколение на роботизираната хирургична система за безкръвни операции.

Проф. Иван КостовТя бе доставена тази седмица в Майчин дом, след съвместно финансиране между МЗ, Медицинския университет и АГ болницата. Общата стойност на системата е 6 млн. лева и се очаква дейностите с нея да бъдат финансирани чрез НЗОК. Това предстои да бъде обсъдено по време на преговорите за Национален рамков договор за 2020 година.

Ще се правят
всички видове гинекологични операции
обясни директорът на болницата проф. Иван Костов.Очакваме нова ера в хирургията в името на здравето на пациентите.

За значението на придобивката чуйте репортажа на Лилия Герчева.


Специалисти от Александровска болница също ще използват робота Da Vinci, но за лечение на
тумори на простатата

– не скри задоволството си доц. Марин Георгиев - началник на Клиниката по урология към“Александровска” и председател на Българското урологично дружество. В България се прилагат всички най-съвременни методи на лечение (хирургични и медикаментозни) при рак на простатната жлеза или при Доц. Марин Георгиевдоброкачествено образувание, но роботизираната операция е най-щадяща.

Както знаем, ракът на простатата е най-често срещаното онкологично заболяване при мъжа.
Последните документи, разглеждани и в структурите на ЕС, показват, че броят на новодиагностицираните пациенти в държавите от Стария континент е нараснал до 417 хиляди годишно. А разходите за простатния карцином възлизат на 9 млрд. евро.

Лекарите съветват мъжете над 45-50 години (а и по-рано) да посещават уролог и да се преглеждат всяка година.

В България около 2/3 от случаите на рак на простата се установяват в първите два стадия, но целта е те да са 80 на сто. Около 30% от болните се доближават или са в нелечим стадий. По думите на доц. Георгиев уролозите са провеждали многократни срещи с ръководствата на здравните институции, но скрининговата програма за ранна диагностика на простатния карцином досега не е е приета и не се прилага.

Туморният маркер се покрива от здравната каса само за мъже над 50 години, и то веднъж на 2 години. А трябва да се прави ежегодно. Мъжете могат сами да платят това изследване, което е в рамките на 18-20 лева.

Разликата в преживяемостта на пациентите в Източна и Западна Европа достига до 40% . Това е неприемливо и се дължи на разликите в качеството на лечение и ранната диагностика – подчертава доц. Георгиев.

На базата на медицински доказателства специалистите твърдят, че е възможно постигане на намаляване на смъртността до 30 на сто при 2 условия: ранна диагностика и модерно лечение.

Членовете на Българското урологично дружество ще продължат да настояват минимално инвазивните интервенции да бъдат поети и заплащани от НЗОК. (Лапароскопската струва около 2500 лв., а роботизираната - около 5000).

По техните данни и изчисления става дума за около 500-600 пациенти, които са подходящи за роботизирани операции и за чийто живот могат и трябва да бъдат намерени около 2,5 милиона на година.

Чуйте повече от доц. Марин Георгиев.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.