Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Роботизираната хирургия има нов софийски адрес - "Майчин дом"

С Da Vinci ще се правят всички видове гинекологични операции, от Александровска ще лекуват простатни тумори

Снимка: Лилия Герчева
Преди броени дни Майчин дом стана… не дом, а работно място за известния медицински робот Da Vinci.

Така на практика България е сред първите страни в света, които вече имат последното поколение на роботизираната хирургична система за безкръвни операции.

Проф. Иван КостовТя бе доставена тази седмица в Майчин дом, след съвместно финансиране между МЗ, Медицинския университет и АГ болницата. Общата стойност на системата е 6 млн. лева и се очаква дейностите с нея да бъдат финансирани чрез НЗОК. Това предстои да бъде обсъдено по време на преговорите за Национален рамков договор за 2020 година.

Ще се правят
всички видове гинекологични операции
обясни директорът на болницата проф. Иван Костов.Очакваме нова ера в хирургията в името на здравето на пациентите.

За значението на придобивката чуйте репортажа на Лилия Герчева.


Специалисти от Александровска болница също ще използват робота Da Vinci, но за лечение на
тумори на простатата

– не скри задоволството си доц. Марин Георгиев - началник на Клиниката по урология към“Александровска” и председател на Българското урологично дружество. В България се прилагат всички най-съвременни методи на лечение (хирургични и медикаментозни) при рак на простатната жлеза или при Доц. Марин Георгиевдоброкачествено образувание, но роботизираната операция е най-щадяща.

Както знаем, ракът на простатата е най-често срещаното онкологично заболяване при мъжа.
Последните документи, разглеждани и в структурите на ЕС, показват, че броят на новодиагностицираните пациенти в държавите от Стария континент е нараснал до 417 хиляди годишно. А разходите за простатния карцином възлизат на 9 млрд. евро.

Лекарите съветват мъжете над 45-50 години (а и по-рано) да посещават уролог и да се преглеждат всяка година.

В България около 2/3 от случаите на рак на простата се установяват в първите два стадия, но целта е те да са 80 на сто. Около 30% от болните се доближават или са в нелечим стадий. По думите на доц. Георгиев уролозите са провеждали многократни срещи с ръководствата на здравните институции, но скрининговата програма за ранна диагностика на простатния карцином досега не е е приета и не се прилага.

Туморният маркер се покрива от здравната каса само за мъже над 50 години, и то веднъж на 2 години. А трябва да се прави ежегодно. Мъжете могат сами да платят това изследване, което е в рамките на 18-20 лева.

Разликата в преживяемостта на пациентите в Източна и Западна Европа достига до 40% . Това е неприемливо и се дължи на разликите в качеството на лечение и ранната диагностика – подчертава доц. Георгиев.

На базата на медицински доказателства специалистите твърдят, че е възможно постигане на намаляване на смъртността до 30 на сто при 2 условия: ранна диагностика и модерно лечение.

Членовете на Българското урологично дружество ще продължат да настояват минимално инвазивните интервенции да бъдат поети и заплащани от НЗОК. (Лапароскопската струва около 2500 лв., а роботизираната - около 5000).

По техните данни и изчисления става дума за около 500-600 пациенти, които са подходящи за роботизирани операции и за чийто живот могат и трябва да бъдат намерени около 2,5 милиона на година.

Чуйте повече от доц. Марин Георгиев.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дават стипендии на петима млади дигитални творци

Фондация‌ ‌„ДА‌ ЛАБ“‌ ‌обявява‌ ‌покана‌ ‌за‌ ‌‌проектни предложения‌,‌ ‌които да бъдат реализирани‌ ‌в‌ ‌рамките‌ ‌на‌ инициативата ‌‌„Стойност-Ценност‌ (e-valuation)“ в началото на следващата година.‌ Петима творци под 40 години ще бъдат селектирани и ще получат стипендии за реализация на проектите си в сферата на дигиталните изкуства, а..

публикувано на 04.12.20 в 18:09

Особеностите на "Черния петък" в САЩ и у нас

Търговският “Черен петък” вече е към своя край, въпреки че някои български сайтове удължиха сроковете за намаления с няколко седмици. Някои от уебсайтовете тази година осъществиха изключително големи продажби, а други не успяха да убедят потребителите в честността на своите намаления. Цвети Методиев, който от години осъществява успешни продажби в..

публикувано на 04.12.20 в 17:37
Деян Статулов

Кинопрепоръките на Деян Статулов

Тази вечер от 19 ч. се открива фестивалът на документалното и анимационното кино „Златен ритон“ . Трябваше да се проведе в Пловдив, но до 10 декември ще тече онлайн, припомни пред Радио София кинокритикът Деян Статулов. Той препоръча за гледане филма „Берлин да прескочиш стената“ на канадския документалист – сценарист и режисьор, Жан..

публикувано на 04.12.20 в 17:15
Д-р Александър Носиков

Д-р Александър Носиков: И след Covid-19 пациентът има нужда от преглед

„Дори и леко да са прекарали Covid-19, пациентите трябва да направят профилактичен преглед след това“ – съветва кардиологът д-р Александър Носиков . Днес той отговори на въпроси от пациенти на своеобразна онлайн консултация, организирана от Аджибадем Сити Клиник Младост , където работи. Има специфики при кръвните изследвания, отбелязва..

обновено на 04.12.20 в 16:47
Лъчезар Богданов

Новите ограничения засягат в малка степен производството и търговията

Свидетели сме на рязък спад в икономическата активност в цяла Европа, включително и в България - 27-28 процента в индустриалното производство, потреблението с около 20 на сто, износът на стоки и услуги - 20-25 процента. Той бе налице най-вече през април и май. Отварянето след първия локдаун донесе видимо възстановяване, с изключение на туризма и..

публикувано на 04.12.20 в 16:31
Д-р Гергана Николова

Д-р Гергана Николова: Към днешна дата системата за електронни направления вече работи

От тази седмица вече работи електронната системата за издаване на направление за PCR тестове. “Към днешна дата системата вече работи. Няма колега, който да не взел електронно направление. Ако има спънки, то те са на ниво фирми, които се занимават с медицински софтуер в нашите лекарски кабинети”, казва общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова ,..

публикувано на 04.12.20 в 15:55

Боян Рашев: Битовото отопление е причината за мръсния въздух в София

“Столичната община създаде някакъв механизъм за реакция, който се опитва да прилага, но тези неща с безплатните паркинги и зелените билетчета, по никакъв начин не могат да допринесат за решаване на проблема, дори и да уцелят деня. В момента големият източник на замърсяване на въздуха, в дните, когато въздухът е мръсен, е битовото отопление”, казва Боян..

публикувано на 04.12.20 в 15:04