Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят-полицай Йордан Донков:

"Цветът на тишината" е син! Вижда се на границата между живота и смъртта

Йордан Донков е талантлив полицай, чиято мечта винаги е била да пише. Името и писателската му дарба светът ще опознава тепърва, тъй като съвсем наскоро от печат излезе дебютната му книга – "Цветът на тишината". 

Всъщност, обичта си към литературата Йордан Донков открива още като дете – първо с четене на много и най-разнообразни литературни творби, а впоследствие – и с писане на стихове и разкази, ей така - за себе си. Животът и стеченията на обстоятелствата, обаче, го насочват в съвсем друга посока. 

След като завършва някогашното милиционерско училище в Пазарджик, той става част от Отряда за борба с тероризма на МВР, а по-късно е полицай по охраната на обществения ред и дежурен в полицейско управление. 

Едва като пораснало момче, улегнал човек и изградена личност, Йордан Донков се осмелява да представи произведенията си пред по-широка публика. В интернет създава своя страница, която изключително бързо набира популярност с историите, които полицаят-писател разказва. А вече е автор и на собствена книга – сбъдната детска мечта. 

В "Цветът на тишината" бившият спец полицай представя Япония от средните векове, през живота на един самурай, войник от най-нисък ранг. 

"Това е приключенска история. Книга, написана от европеец за европейци" – обяснява Йордан Донков и уточнява, че една от целите на "Цветът на тишината" е да накара читателя да се отпусне, да се пренесе в един по-различен свят от днешния, като се разтовари от напрежението на деня, но и като се замисли за позанемарени човешки ценности, като чест, достойнство, обич, доброта... 

От разговора с Йордан Донков разбираме и малко известни детайли от работата и живота на българския полицай. 

Така например, обществото ни едва ли се замисля как човекът, призван да съблюдава обществения ред, успява да превъзмогне сблъсъка с онази среда и хора, от които полицията по презумпция е призвана да ни брани. 

И как, след този коварен допир с пошлото и грозното, успява да пренастрои мисълта, силите и нервите си към онези, които го очакват вкъщи - децата, съпругата, родителите, приятелите... Или – към писане. 

"Тежка и неблагодарна работа е полицейската" - казва Йордан Донков. Но не се оплаква. Защото всяка реалност носи смисъл, поука, вдъхновение... 

Още за творческите търсения и житейските дилеми в живота на полицая-писател Йордан Донков, чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Излезе годишният доклад за развитието на роботиката в България

Излезе годишният доклад за развитието на роботиката в България на Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации PARAI. Това е шестото поред издание на традиционния доклад "Българските успехи в роботиката и автоматизацията" и проследява развитието на сектора на високите технологии у нас през 2023 г. Той показва положителните..

публикувано на 08.08.24 в 18:14

СУ "Св. Климент Охридски" с нова магистърска програма – "Астробиология"

Софийският университет "Св. Климент Охридски" въвежда нова магистърска програма – "Астробиология". Тя е интердисциплинарен проект на Биологическия Факултет, Физическия Факултет, Факултет по Химия и Фармация, Геолого-географски Факултети и Философския Факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Програмата цели да отговори на научното търсене в..

публикувано на 08.08.24 в 17:02

Даниел Василев: Има нужда от развитие на финансовата култура на българина

По данни на Евростат над 10 години е разликата в средната продължителност на трудовия живот в България спрямо останалите държави в Европейския съюз. С повече от 2 години се е повишила очакваната продължителност на трудовия живот през последните 10 години. Пред радио София политологът и пазарен анализатор Даниел Василев коментира, че това се..

публикувано на 08.08.24 в 15:51

Нощта на театрите през тази година ще бъде под мотото "Изправени пред сянката"

Европейската инициатива "Нощ на театрите" тази година ще бъде на 16 ноември. Българското издание ще се проведе за дванадесета поредна година, а организаторите избраха "Изправени пред сянката" за основно послание. Зад идеята за "Нощ на театрите" стои Елеонора Роси - театрален режисьор, актриса и преподавател по Драма в..

публикувано на 08.08.24 в 14:26

Започва третото издание на My Sofia Youth with Causes

На 9 и 10 август 2024 г. ще се проведе третото издание на фестивала My Sofia Youth with Causes, посветен на модерния млад градски човек. Тазгодишното събитие ни посреща отново с музика под открито небе на любимата лятна сцена на  Kino Cabanа,  арт ателиета и работилници, суинг и супер нашумелите К-поп танци и спортни предизвикателства,..

публикувано на 08.08.24 в 12:50

НИМ откри изложба посветена на 100-годишния юбилей на "Двореца" - Балчик

Преди броени дни, на 5 август в Каменна зала на Културен център "Двореца" в Балчик бе официално открита изложбата "Разкази от злато и сребро" от доц. д-р Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей (НИМ). Експозицията е посветена на 100-годишния юбилей на "Двореца". Посетителите ще могат да разгледат оригинали на..

публикувано на 08.08.24 в 11:57

17 000 свещи ще озарят Античен театър Пловдив

Дни преди зрелищния Персеиден дъжд, джаз музикантът Боби Вълчев ще изнесе уникален концерт в Античен театър в Пловдив заедно с Биг Бенд Пловдив. Събитието, което ще се проведе на 9 август в 20:30 часа (19.30 отварят врати), обещава да бъде незабравимо за всички почитатели на музиката и звездното небе. В навечерието на Персеидния дъжд, който тази..

публикувано на 08.08.24 в 10:26