Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Писателят-полицай Йордан Донков:

"Цветът на тишината" е син! Вижда се на границата между живота и смъртта

Йордан Донков е талантлив полицай, чиято мечта винаги е била да пише. Името и писателската му дарба светът ще опознава тепърва, тъй като съвсем наскоро от печат излезе дебютната му книга – "Цветът на тишината". 

Всъщност, обичта си към литературата Йордан Донков открива още като дете – първо с четене на много и най-разнообразни литературни творби, а впоследствие – и с писане на стихове и разкази, ей така - за себе си. Животът и стеченията на обстоятелствата, обаче, го насочват в съвсем друга посока. 

След като завършва някогашното милиционерско училище в Пазарджик, той става част от Отряда за борба с тероризма на МВР, а по-късно е полицай по охраната на обществения ред и дежурен в полицейско управление. 

Едва като пораснало момче, улегнал човек и изградена личност, Йордан Донков се осмелява да представи произведенията си пред по-широка публика. В интернет създава своя страница, която изключително бързо набира популярност с историите, които полицаят-писател разказва. А вече е автор и на собствена книга – сбъдната детска мечта. 

В "Цветът на тишината" бившият спец полицай представя Япония от средните векове, през живота на един самурай, войник от най-нисък ранг. 

"Това е приключенска история. Книга, написана от европеец за европейци" – обяснява Йордан Донков и уточнява, че една от целите на "Цветът на тишината" е да накара читателя да се отпусне, да се пренесе в един по-различен свят от днешния, като се разтовари от напрежението на деня, но и като се замисли за позанемарени човешки ценности, като чест, достойнство, обич, доброта... 

От разговора с Йордан Донков разбираме и малко известни детайли от работата и живота на българския полицай. 

Така например, обществото ни едва ли се замисля как човекът, призван да съблюдава обществения ред, успява да превъзмогне сблъсъка с онази среда и хора, от които полицията по презумпция е призвана да ни брани. 

И как, след този коварен допир с пошлото и грозното, успява да пренастрои мисълта, силите и нервите си към онези, които го очакват вкъщи - децата, съпругата, родителите, приятелите... Или – към писане. 

"Тежка и неблагодарна работа е полицейската" - казва Йордан Донков. Но не се оплаква. Защото всяка реалност носи смисъл, поука, вдъхновение... 

Още за творческите търсения и житейските дилеми в живота на полицая-писател Йордан Донков, чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наградите са оценка, но по-важно е бъдещето на омнибота

Омниботът търси производител извън България

Българска разработка може да бъде безценен помощник на хора в инвалидна количка. Омниботът е посрещнат с овации и печели награди за създателите си, но все още не може да бъде организирано производството, заради липса на инвестиционна подкрепа . Идеята е омниботът да донесе свобода на хората, които по някаква причина за приковани в..

публикувано на 11.08.20 в 11:36

Почина най-възрастният ленивец в света

Най-възрастният известен ленивец в света - Паула, почина на 51 години в германска зоологическа градина, съобщи ДПА. Паула е била евтаназирана заради влошено здраве. От известно време тя е страдала от диария и липса на апетит. Преди една седмица е престанала въобще да се храни. Паула е пристигнала в зоологическата градина в Хале през 1971 г. на около..

публикувано на 11.08.20 в 11:12
Лъчезар Кацарски

Дори в най-тъмните моменти трябва да гледаме с надежда и светлина

Младият джаз и блус музикант Лъчезар Кацарски от Благоевград също прави свои концерти в социалните мрежи по време на строгата изолация, а днес е насочил усилията си към създаването на нова песен, посветена на неговия баща. Продължава образованието си в  Музикалната академия, където беше приет заради таланта си още преди да завърши средното..

публикувано на 11.08.20 в 10:50

Тактилни разходки в столицата - мост за изграждане на доверие

Една от по-различното инициативите в столичното пространство са тактилните разходки, чиято цел е участниците в тях да влязат поне за малко на мястото на незрящите и да опознаят града по един по-различен начин. След като се изключи едно от най-важните сетива - зрението, се изострят останалите и участниците откриват, че обръщат внимание на неща, които..

публикувано на 11.08.20 в 10:38

Сготвеното ни изразява и сприятелява

Споделен пикник с Deaf chef дава възможност чуващи и нечуващи да представят себе си чрез любимото си ястие и да научат истории от други хора. Поканата за това е от Meeting points и Лигата на равнопоставеността, а необичайното събитие е насрочено за днес между 18:30 и 20:30 ч. По време на пикника ще бъдат ползвани както български, така и..

публикувано на 11.08.20 в 10:36

Променени автобусни маршрути днес

Поради затворено кръстовище на Орлов мост от протестиращи и забрана за влизане на пътни превозни средства по западното пътно платно на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в участъка от ул. "Оборище" до ул. "Шипка" в посока Орлов мост поради реконструкция на топлопровод, са променени маршрути на автобусни линии номер 9 и 75, информира Столичната община...

публикувано на 11.08.20 в 10:15
Мария Шарапова е известна, че с крясъци освобождаваше напрежението по време на игра

Кога и как е полезно да се разкрещим

Крещенето е ефикасен механизми за емоционално освобождаване, който можем да използваме. Ако покрещите правилно и в точния момент, тогава това ще облекчи стреса и някои от вътрешните ви проблеми, сигурен е психиатърът Юри Вялба. "Можете да викате в гората или в апартамента си, но така, че да е безопасно за другите. С помощта на викането можете да..

публикувано на 11.08.20 в 09:10