Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Излезе първото класиране за прием в гимназиите

Снимка: Радио ВИДИН

Първото класиране на учениците за прием в VIII клас в гимназиите вече е достъпно. Седмокласниците могат да проверят къде са приети като въведат входящ номер и код за достъп на сайта на Министерството на образованието и науката.

Записването на приетите в първия етап на класирането е до 16 юли, включително. За участие във второ класиране бъдещите гимназисти трябва да подадат заявления в училището, в което са приети. Учениците, които не са приети по нито едно от желанията, автоматично участват във второ класиране.

На първо място сред най-желаните паралелки се нарежда 164. гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ с профил „Чужди езици“ – испански и английски, за който са подадени 2101 заявления. След това се нареждат 22. СЕУ „Г. С. Раковски“ отново с профил „Чужди езици“; 32. СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, 9. Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ и Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“. Най-желаният профил е „Чужди езици“.

При професионалните направления най-голям брой желаещи има за Национално търговскобанковата гимназия за специалност „Банково дело“ с английски език, който е пожелан от 1389 ученици. В тази гимназия има още една силно желана специалност и това е „Електронна търговия“ с английски език. Училището е следвано от Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“, Технологичното училище „Електронни системи към Техническия университет – София“ и Националната финансовостопанска гимназия. Тази година заявлението с най-голям брой желания съдържа 153 паралелки. Има един кандидат-гимназист с пълните 500 точки.

За поредна година с най-висок минимален бал е Софийската математическа гимназия. Прави впечатление, че тази година балът в най-желаните столични училища е много по-висок от миналата, като няма промяна в подредбата на най-добрите училища.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Родители настояват за промени в миниматурите по математика

Родители и учители сигнализираха за проблеми в начина на провеждане на изпита по математика за национално външно оценяване след 7 клас – така наречените „ миниматури “. Форматът предвижда разделяне на изпита на 2 части, като в първата част се очаква решаване на 20 задачи за 60 минути ( по 3 минути на задача ), а във втората част - на 3 задачи за..

публикувано на 20.01.20 в 12:52

Почина академик Благовест Сендов

На 87-годишна възраст почина българският учен математик академик Благовест Сендов , съобщава БГНЕС. Акад. Сендов е починал на 19 януари 2020 г., уточняват от Българската академия на науките. Той беше не само голям учен и преподавател, но и изтъкнат държавник и общественик – ректор на Софийския университет, главен научен секретар на Българската..

публикувано на 20.01.20 в 10:30

Милиардерите са по-богати от 60% от световното население

Световните милиардери са се удвоили през последното десетилетие и са по-богати от 60% от световното население, обяви благотворителната организация Оксфам (Oxfam), цитирана от АФП и БГНЕС. Бедните жени и момичета са на дъното на скалата. Те влагат 12.5 млрд. часа неплатен труд всеки ден, който се изчислява на стойност най-малко 10.8 трилиона долара годишно...

публикувано на 20.01.20 в 10:22

Част от ж.к. "Изток" остава без вода през деня

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Изток“, съобщават от пресцентъра на дружеството. Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Райко Алексиев“ в жк. „Изток“ се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 17.00 часа за живеещите в района на ул. „Райко Алексиев" от ул. „Фредерик Жолио Кюри" до ул...

публикувано на 20.01.20 в 09:22
СЕМ

В СЕМ започват изслушванията за нов генерален директор на БНР

В Съвета за електронни медии започват изслушванията на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио, който трябва да бъде избран на 22 януари. В надпреварата за поста участват шестима кандидати. Изслушванията ще се проведат днес и утре в поредност, съгласно входящия номер на заявлението на всеки от кандидатите за участие в..

публикувано на 20.01.20 в 09:15

Православната църква почита паметта на партиарх св. Евтимий Търновски

На 20 януари Православната църква почита паметта на св. Евтимий, патриарх Търновски. Свети Евтимий е роден през 1327 г. и започва своя дълъг път като монах в Килифаревския манастир до Търново като книжовник. Той основава известната и реномирана Търновска книжовна школа. В отсъствие на цар Иван Шишман организира и насърчава защитниците на обсаденото..

публикувано на 20.01.20 в 09:01

Последната група участници в 28-та Национална антарктическа експедиция заминава за о. Ливингстън

Днес заминава за Българската полярна станция „Св. Кл. Охридски“ на остров Ливингстън последната група участници в 28-та Национална антарктическа експедиция. Ръководителят на експедицията, проф. дн Христо Пимпирев, ще бъде придружен от разнообразен екип дейци на културата – музикантът Теодосий Спасов, китаристъта Кристиан Цвятков, които ще търсят..

публикувано на 20.01.20 в 08:45