Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Комарите могат да донесат и смъртна инфекция

Пръскането в придунавските общини вече започна
Снимка: Община Лом
Когато тръгват на почивка, хората вече свикнаха да си вземат не само слънцезащитни продукти, но ако се разполагат край водоеми – не пропускат да се снабдят с препарати, които отблъскват насекоми.

На някои места в България това лято общинските служби и здравни инспекции установяват завишената популация на комари. За това, освен топлото време, благоприятстват и фактори като широки разливни зони, заблатени места и тревистата и горска растителност в близост до тях.

За сериозността на проблема говори и решението на българското правителство да бъдат отпуснати 2 млн. лева за пръскане срещу комари в крайдунавските територии.

Специалистите наричат комарите временни кръвосмучещи насекоми. Те живеят около 3 месеца, рядко до половин година.
Всъщност, кръвосмучещи са само женските, мъжките пият сокове от растения.

Хората имат различна чувствителност спрямо ухапването. Но по-същественото е, че комарите са преносители на повече от 50 вирусни, бактериални инфекции и паразитози като малария, филариоза, вирусни енцефалити, западнонилска треска, туларемия и др.

Широко известно е, че комарите предпочитат водоеми – временни или постоянни, очаквайте ги около блата, бавни реки, локви, места със застоели води.

Женските екземпляри стават особено активни вечер или рано сутрин – тогава хапят най-много.

За София няма завишаване на популацията на комарите, но освен сега, през юли, ще има втора обработка против насекомите през август, съобщиха пред Радио София от Столичната здравна инспекция.

Ако ще отсядате около водни басейни, предпочитайте дрехи в светли тонове, поставяйте мрежи на прозорците и за откритите части на тялото ползвайте репеленти – лосиони, кремове и аерозоли с вещества, които прогонват комарите.

По темата чуйте мнението на проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.