Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колкото по-рано децата излизат сред планината, толкова по-лесно я обикват

На каква възраст е подходящо да заведем детето в планината? Това е въпрос, който си задава не един и двама родители. А да видиш няколкомесечно бебе, със сигурност, не е прецедент, както и да видиш вече около 10-годишно дете, което неспирно плаче и не иска да е сред природата, също не е необичайно.

Колкото по-рано, толкова по-лесно малкият човек ще обикне планината. Това подчертава и авторът на наръчника „На планина с деца“ Владимир Сотиров. Книгата съдържа идеи и съвети, които ще убедят и най-скептичните читатели, че организирането на поход с най-малките на възраст туристи е напълно възможно и че носи много положителни емоции, развива качества и възпитава ценности.

В основата на наръчника са екскурзиите на Владимир Сотиров с внуците му в продължение на 15 години. От 2003 г., когато се ражда първият, до 2018 г., вече с четиримата. Изграждането на връзка с природата е важно да се направи, колкото е възможно по-рано, казва Владимир Сотиров.

Възпитанието действително започва от самото раждане, защото детето има един начин за въздействие и това е неговият плач, който може да мине в рев, разбира се, и ако ние не съумеем още тогава да влезем в контакт с него, става лошо. Детето може да се превърне в един терорист, родителите започват да страдат от нещо като Стокхолмски синдром.

Малките мога да започнат да се включват в къси преходи в началото още с прохождането, като може да имат дори и малка раничка, която макар и празна, ще повиши увереността на детето. Не бива да се поддаваме на настроението на детето, че то трябва да бъде носено. Важно е да се прецени кога желанието му е прищявка или истинска необходимост. Ако е изморено, детето обикновено не пищи, то просто сяда и заспива, разказва той. 
Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чака ли ви се до септември за "Hug or handshake"?

публикувано на 16.04.24 в 10:25

Тротоарът до парк "Възраждане" ще е напълно завършен до 2 седмици

Предвижда се обновяване на тротоари по ул. "Стефан Стамболов", както и при улиците "Пиротска" и "Христо Ботев". Финансирането е осигурено от Столичната община и от районната администрация. Почти целият район е в синя или зелена зона за паркиране , припомни още кметът Илиев: " Гледаме всеки нарушител да бъде санкциониран. Съдействат ни и от..

публикувано на 16.04.24 в 08:48

12 часа без вода остават в части от София и селата Герман и Кокаляне

Във връзка с подмяна на спирателен кран по ул. „Бели Дунав“, ж.к. „ Надежда -3“ от Софийска вода предупреждават, че днес (16 април) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: ж.к. „Надежда-1“ ж.к. „Надежда-3“ ж.к. „Връбница-1“ Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по..

публикувано на 16.04.24 в 07:50

Слънчево и топло, следобед е възможно да превали

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд от запад облачността ще се увеличава и до вечерта на места в Западна България ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от югозапад. Максималните температури ще са между 27° и 32°, в София – около 28° .   По Черноморието ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока..

публикувано на 16.04.24 в 07:20
Снимката е илюстративна

"Форум", 15.04.24: Младите - от ползотворното шляене до умението да оспорват

Новата седмица започваме с нови коментатори във "Форум". А темите, както винаги са актуални, продиктувани от самия живот: Шофирането по българските пътища – водачи на МПС, контрол, безопасност. Законодателни промени, мерки, стратегии. Акции, общество, доверие в институции.  Алкохол и фукане в социалните мрежи. Неизбежност на санкциите...

публикувано на 15.04.24 в 18:10

Инициативата "Дай 5!" насърчава доброволчеството сред младежите

"Дай 5!" казваме, когато отбелязваме онзи момент, в който се справяме добре заедно. "Дай 5!“ се нарича и новата инициатива, на  която ще включи младежи от десет училищни паралелки (от 8. до 11. клас ) и ще им помогне да създадат свои доброволчески проекти, но и да научат много повече за доброволчеството и работата на организации в различни..

публикувано на 15.04.24 в 17:29

Форум събира предприемачи и млади таланти от възобновяемата енергийна индустрия на 18 април

Второто издание на "Презареди кариерата си" ще събере водещи експерти, успешни бизнеси и млади таланти от възобновяемата енергийна индустрия у нас на 18 април. Те ще споделят своите истории на успех и дискутират актуалните тенденции и възможности в сектора у нас. Сред специалните гости на събитието ще бъдат ректорът на УНСС проф...

публикувано на 15.04.24 в 16:54