Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване от тази година в София потвърди:

Качеството на атмосферния въздух влияе върху здравния статус на населението

Снимка: БГНЕС

Въпреки че сме в разгара на лятото и дори трафикът в столицата е понамалял, въпросът за чистотата на въздуха отново е актуален.

Преди дни по съдебно дело, заведено срещу Столичната община от граждани и неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“, бяха отправени неотложни препоръки улиците в София да се мият по-често, наред с мерките предвидени по програма на общината.

(Следващото съдебно заседание е на 11 ноември т.г.).
Започна монтирането на 22 сензорни станции за измерване на въздуха в СофияБеше проведена и среща, организирана от сдружение „Въздух за здраве“ и Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София, на която бяха представени резултатите от изследване, чиято цел е била да се установи връзката между нивата на фини прахови частици във въздуха и непосредствените здравни последици от тях.

Както може да се предположи резултатите от изследването потвърждават, че качеството на атмосферния въздух влияе върху здравния статус на населението.

СнимкаЗдравето на хората е свързано и със сигурността на града. Решаването на проблема с чистотата на въздуха зависи не само от решенията на институциите, зависи от прякото участие на всеки един гражданин – заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. И напомни, че втората общинска програма в тази област съдържа над 100 мерки и дейности. Сред най-важните е информираността, прогнозирането на времето (съвместно с БАН), борбата с основните причини – автомобилния трафик и отоплението с дърва и въглища през зимата. В това отношение през последните години столичният градски транспорт обновява бусовете и мотрисите, но програмата за безплатна смяна на печките се затруднява – при капацитет за 20 000 домакинства, кандидатите до този момент са само 5000. Четвъртото направление е свързано със зелената система на София. Всяка година се засаждат по около 2000 дървета. В околностите на общината се залесяват около 100 дка.

Даваме си ясна сметка, че качеството на въздуха се отразява пряко на здравословното състояние на хората, обобщи Фандъкова.


По данни от Световната здравна организация завишените над допустимите нива на фини прахови частици са отговорни за: 29% от смъртните случаи при белодробен рак, 24% при инсулт, 25% от исхемична болест на сърцето и 43% от хронична обструктивна белодробна болест.

Статистиката показва, че като пряка или косвена причина за смъртта на около 10 хиляди българи годишно може да се посочи мръсният атмосферен въздух. Това означава, че по същата причина у нас умират 27 души на ден или 7-8 души в София.

Проучването, извършено т.г. от Сдружение „Въздух за здраве“ в партньорство с Факултета по обществено здраве към МУ е с активната подкрепа на Бърза помощ и спешните отделения и ДКЦ-тата към болниците „Пирогов“ и „Токуда“. Проектът е финансиран по Програма Европа на Столичната община.

Още по темата може да научите от интервюто, което даде за Радио София председателят на сдружение „Въздух за здраве“  - пулмологът д-р Александър Симидчиев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Излезе втората част на книгата "Османските потайности: Еничарите"

Излезе втората част на книгата „Османските потайности: Еничарите“ на Ибрахим Карахасан-Чънар. В нея читателите ще се запознаят с историческо изследване за еничарството - за създаването, разцвета и ликвидацията на най-ухажваната политическа и военна сила в Османската империя. Както и първата част на книгата "Османските потайности: Харемът", Ибрахим..

публикувано на 16.04.24 в 13:00

Фестивалът на българското кино "Васил Гендов" започва с прожекции на 1 май

Съюзът на българските филмови дейци (СБФД) обяви номинациите за тазгодишното издание на Националния фестивал на българското кино "Васил Гендов", на който се връчват и едноименните награди на Съюза. Стремежът е да бъдат показани всички най-добри постижения от изминалата година във всяка една област на седмото изкуство, отбеляза пред..

публикувано на 16.04.24 в 11:51

Чака ли ви се до септември за "Hug or handshake"?

публикувано на 16.04.24 в 10:25

Тротоарът до парк "Възраждане" ще е напълно завършен до 2 седмици

Предвижда се обновяване на тротоари по ул. "Стефан Стамболов", както и при улиците "Пиротска" и "Христо Ботев". Финансирането е осигурено от Столичната община и от районната администрация. Почти целият район е в синя или зелена зона за паркиране , припомни още кметът Илиев: " Гледаме всеки нарушител да бъде санкциониран. Съдействат ни и от..

публикувано на 16.04.24 в 08:48

12 часа без вода остават в части от София и селата Герман и Кокаляне

Във връзка с подмяна на спирателен кран по ул. „Бели Дунав“, ж.к. „ Надежда -3“ от Софийска вода предупреждават, че днес (16 април) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: ж.к. „Надежда-1“ ж.к. „Надежда-3“ ж.к. „Връбница-1“ Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по..

публикувано на 16.04.24 в 07:50

Слънчево и топло, следобед е възможно да превали

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд от запад облачността ще се увеличава и до вечерта на места в Западна България ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от югозапад. Максималните температури ще са между 27° и 32°, в София – около 28° .   По Черноморието ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока..

публикувано на 16.04.24 в 07:20
Снимката е илюстративна

"Форум", 15.04.24: Младите - от ползотворното шляене до умението да оспорват

Новата седмица започваме с нови коментатори във "Форум". А темите, както винаги са актуални, продиктувани от самия живот: Шофирането по българските пътища – водачи на МПС, контрол, безопасност. Законодателни промени, мерки, стратегии. Акции, общество, доверие в институции.  Алкохол и фукане в социалните мрежи. Неизбежност на санкциите...

публикувано на 15.04.24 в 18:10