Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проучване от тази година в София потвърди:

Качеството на атмосферния въздух влияе върху здравния статус на населението

Снимка: БГНЕС

Въпреки че сме в разгара на лятото и дори трафикът в столицата е понамалял, въпросът за чистотата на въздуха отново е актуален.

Преди дни по съдебно дело, заведено срещу Столичната община от граждани и неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“, бяха отправени неотложни препоръки улиците в София да се мият по-често, наред с мерките предвидени по програма на общината.

(Следващото съдебно заседание е на 11 ноември т.г.).
Започна монтирането на 22 сензорни станции за измерване на въздуха в СофияБеше проведена и среща, организирана от сдружение „Въздух за здраве“ и Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София, на която бяха представени резултатите от изследване, чиято цел е била да се установи връзката между нивата на фини прахови частици във въздуха и непосредствените здравни последици от тях.

Както може да се предположи резултатите от изследването потвърждават, че качеството на атмосферния въздух влияе върху здравния статус на населението.

СнимкаЗдравето на хората е свързано и със сигурността на града. Решаването на проблема с чистотата на въздуха зависи не само от решенията на институциите, зависи от прякото участие на всеки един гражданин – заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. И напомни, че втората общинска програма в тази област съдържа над 100 мерки и дейности. Сред най-важните е информираността, прогнозирането на времето (съвместно с БАН), борбата с основните причини – автомобилния трафик и отоплението с дърва и въглища през зимата. В това отношение през последните години столичният градски транспорт обновява бусовете и мотрисите, но програмата за безплатна смяна на печките се затруднява – при капацитет за 20 000 домакинства, кандидатите до този момент са само 5000. Четвъртото направление е свързано със зелената система на София. Всяка година се засаждат по около 2000 дървета. В околностите на общината се залесяват около 100 дка.

Даваме си ясна сметка, че качеството на въздуха се отразява пряко на здравословното състояние на хората, обобщи Фандъкова.


По данни от Световната здравна организация завишените над допустимите нива на фини прахови частици са отговорни за: 29% от смъртните случаи при белодробен рак, 24% при инсулт, 25% от исхемична болест на сърцето и 43% от хронична обструктивна белодробна болест.

Статистиката показва, че като пряка или косвена причина за смъртта на около 10 хиляди българи годишно може да се посочи мръсният атмосферен въздух. Това означава, че по същата причина у нас умират 27 души на ден или 7-8 души в София.

Проучването, извършено т.г. от Сдружение „Въздух за здраве“ в партньорство с Факултета по обществено здраве към МУ е с активната подкрепа на Бърза помощ и спешните отделения и ДКЦ-тата към болниците „Пирогов“ и „Токуда“. Проектът е финансиран по Програма Европа на Столичната община.

Още по темата може да научите от интервюто, което даде за Радио София председателят на сдружение „Въздух за здраве“  - пулмологът д-р Александър Симидчиев.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Пепел върху слънцето” - филм-разказ за отговорността

От 30 октомври 2020 по кината тръгва българският филм “Пепел върху слънцето”. Преди това на 9 октомври в кино “Люмиер” ще бъде показан премиерно в рамките на 24-тия София Филм Фест - есен. Филмът е дебютен за режисьора Бо Калинов и оператора Калоян Иванов. Филмът проследява историята на д-р Стефан Стефанов, обвинен в лекарска грешка, която води до..

публикувано на 29.09.20 в 18:04

Правилното съчетаване на храни запазва стомаха ни

Домати със сирене или месо с картофи не се препоръчват, ако не искате да имате проблеми със стомаха. Най-важното изискване е правилното съчетаване на продуктите, като някои от тях трябва да се консумират разделно, съветва шеф – готвачът Владимир Павлов, цитиран от БГНЕС. Най-популярното ястие е месо с картофи. Но нишестето в картофите и животинските..

публикувано на 29.09.20 в 16:41

"Под напрежение" на Васил Богданов с международно признание

Филмът на студента от НАТФИЗ Васил Богданов „Под напрежение“ спечели специалната награда на професионалното жури от 20-тото издание на уругвайския фестивал International Film Schools Festival, организиран от Escuela de Cine del Uruguay. Малко известен факт е, че НАТФИЗ е единственото висше училище в света, в което освен дигитална се..

публикувано на 29.09.20 в 16:25
375 лв. за родителите на деца до 14 години

От 2021 г. започва програма за финансова грамотност сред гимназистите

От януари 2021 г. започва програма за финансова грамотност в училище "Деца Гиганти"  за ученици между IX и XII клас. Ще бъдат подбрани 30 кандидати, след като кандидатстват за програмата с есе. Избраните кандидати ще се обучават по специална програма и със специална литература. Обучението ще бъде четиригодишно и ще се провежда два пъти месечно с..

публикувано на 29.09.20 в 16:14

Отец Серафим за смисъла на понятията милост, заедност и отговорност

Отец Серафим Янев е един от номинираните за наградата "Будител на годината" не с дейността си, а с това, че е създал невероятна общност около Кремиковския манастир от много млади семейства с деца. За времето, когато той е свещеник в манастира, прави ежегодни лагери, безплатни за деца. През тази година лагерът е за деца от аутистичния спектър,..

публикувано на 29.09.20 в 15:26
Йоана Буковска

Трябва да въведем децата в трудната ситуация чрез техния свят

Кратък образователен филм, създаден като доброволна инициатива на група артисти и доброволци, драматизира основните правила, които през следващите месеци децата трябва да спазват в училище, за да се предпазят от вируси в сегашната ситуация. Зад проекта стои актрисата Йоана Буковска - Давидова, която е автор, режисьор и играе във филма. Идеята се ражда..

публикувано на 29.09.20 в 15:35

Творческа работилница учи как да си измислим свят

Какво кара читателите да преживяват света като истински - отговорът дава работилницата на ShadowDance - най-голямото и активно онлайн списание за фантастика в България, като изследва основните правила и въпроси при създаването на свят – в книга, текст, игра, филм или където и да е. Това се случва в рамките на работилница, част от Софийския фестивал..

публикувано на 29.09.20 в 14:37