Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проучване от тази година в София потвърди:

Качеството на атмосферния въздух влияе върху здравния статус на населението

Снимка: БГНЕС

Въпреки че сме в разгара на лятото и дори трафикът в столицата е понамалял, въпросът за чистотата на въздуха отново е актуален.

Преди дни по съдебно дело, заведено срещу Столичната община от граждани и неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“, бяха отправени неотложни препоръки улиците в София да се мият по-често, наред с мерките предвидени по програма на общината.

(Следващото съдебно заседание е на 11 ноември т.г.).
Започна монтирането на 22 сензорни станции за измерване на въздуха в СофияБеше проведена и среща, организирана от сдружение „Въздух за здраве“ и Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София, на която бяха представени резултатите от изследване, чиято цел е била да се установи връзката между нивата на фини прахови частици във въздуха и непосредствените здравни последици от тях.

Както може да се предположи резултатите от изследването потвърждават, че качеството на атмосферния въздух влияе върху здравния статус на населението.

СнимкаЗдравето на хората е свързано и със сигурността на града. Решаването на проблема с чистотата на въздуха зависи не само от решенията на институциите, зависи от прякото участие на всеки един гражданин – заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. И напомни, че втората общинска програма в тази област съдържа над 100 мерки и дейности. Сред най-важните е информираността, прогнозирането на времето (съвместно с БАН), борбата с основните причини – автомобилния трафик и отоплението с дърва и въглища през зимата. В това отношение през последните години столичният градски транспорт обновява бусовете и мотрисите, но програмата за безплатна смяна на печките се затруднява – при капацитет за 20 000 домакинства, кандидатите до този момент са само 5000. Четвъртото направление е свързано със зелената система на София. Всяка година се засаждат по около 2000 дървета. В околностите на общината се залесяват около 100 дка.

Даваме си ясна сметка, че качеството на въздуха се отразява пряко на здравословното състояние на хората, обобщи Фандъкова.


По данни от Световната здравна организация завишените над допустимите нива на фини прахови частици са отговорни за: 29% от смъртните случаи при белодробен рак, 24% при инсулт, 25% от исхемична болест на сърцето и 43% от хронична обструктивна белодробна болест.

Статистиката показва, че като пряка или косвена причина за смъртта на около 10 хиляди българи годишно може да се посочи мръсният атмосферен въздух. Това означава, че по същата причина у нас умират 27 души на ден или 7-8 души в София.

Проучването, извършено т.г. от Сдружение „Въздух за здраве“ в партньорство с Факултета по обществено здраве към МУ е с активната подкрепа на Бърза помощ и спешните отделения и ДКЦ-тата към болниците „Пирогов“ и „Токуда“. Проектът е финансиран по Програма Европа на Столичната община.

Още по темата може да научите от интервюто, което даде за Радио София председателят на сдружение „Въздух за здраве“  - пулмологът д-р Александър Симидчиев.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще си плащаме потреблението директно през новия сайт на „Софийска вода“

Загубите на вода от течове по ВиК мрежата на „Софийска вода“ ще спаднат под 40% след нови планирани инвестиции , съобщиха на специална пресконференция от дружеството. За целта 2021 г. са предвидени 38.9 млн. лева - за 42 км водопроводи и 3 км канализационна мрежа. Загубите за 2020 г. са с 3% по-малко от 2019-а, но са над 41 на сто. В..

публикувано на 18.05.21 в 17:06

Пиесата “Наздраве на живота” - най-новото заглавие в Сатиричния театър

Пиесата “Наздраве на живота!” от Калин Сърменов, Боряна Иванова и Иван Панев е най-новото заглавие в афиша на Сатиричния театър “Алеко Константинов”. Премиерата е на 21 май от 20.30 ч. на сцена “Comedy bar Happy Сатира“. Режисьор на спектакъла е директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. “Това е едно представление, което в основата си се бори с..

публикувано на 18.05.21 в 16:27
Ген. Съби Събев

Ген. Съби Събев: Модернизацията на армията ни трябва да е приоритет през следващите 10 години

Независимо от поведението или излизането в отпуск на ръководителите на институции, службите за сигурност на държавата трябва да продължат да функционират. В същото време служебното правителство отправи послания, които звучат като предупреждения към тези шефове – че могат да бъдат отстранени без адекватния повод за това. Това коментира в..

публикувано на 18.05.21 в 15:26
Диляна Димитрова

Диляна Димитрова - създателката на място само за култура

“Интересът към медиите и особено към онлайн журналистиката е такъв, че много трудно можеш да предвидиш, че нещо ще се чете. Колкото и хубаво да е написано, колкото и да е добър авторът”, казва Диляна Димитрова - дамата, която стои зад сайта “ Площад Славейков” , който на 24 май става на 7 години. Въпреки това, понякога предварително знае, че една..

публикувано на 18.05.21 в 13:51

Българки предлагат 100% биоразградимо фолио за ламиниране

Две млади българки не само обичат природата, но са измислили начин, по който ефективно да я пазим, използвайки техен иновативен продукт. Дамите са Гергана Станчева и Анджела Иванова, които с д-р Филип Ублеков разработват екопродукта Lam’on , с който могат да пренаредят класацията на предпочитаните ресурси, с които работи печатната..

публикувано на 18.05.21 в 13:22

Видео игрите помагат при лечението на болни от рак деца

Компютърните игри могат да помогнат на децата да преодолеят болката при лечение на рак. Изследване, проведено в Hospital de la Paz в Мадрид, показа също, че играта на видео игри им помага да се възстановят. Страничен ефект от химио и лъчетерапията при лечение на рак е мукозитът, причиняващ болезнено възпаление и язви на лигавиците, които покриват..

публикувано на 18.05.21 в 10:09

Науката като изкуство или модерният Музей на илюзиите

“Самата концепция, а и името “Музей на илюзиите” вече е предпоставка да привлече съвременния посетител, защото съвременният човек бяга от местата, където ще си даде времето и парите, за да стои пасивен и няма да може да участва активно. Свикнали сме да участваме със снимки, с публикация, с всякакви неща, свързани с нещата, които правим”, казва Виолета..

публикувано на 18.05.21 в 09:46