Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Безплатни тестове за Хепатит С в болница „Св. Иван Рилски“ до края на август

Снимка: Лилия Герчева
Университетската болница „Св. Иван Рилски“ започва безплатен скрининг за носителство на Хепатит "С". Инициативата под надслов „Да намерим липсващите 69 000“ е насочена към хората между 34 и 69 години, които в миналото са били изложени на повишен риск от инфектиране с вируса.

По повод Световния ден на хепатите - 28 юли, представители НЗОК, Министерството на здравеопазването, неправителствени организации и специалисти направиха равносметка на проблемите, пред които са изправени пациентите с това заболяване у нас и мястото на България по пътя към постигане на целта на Световната здравна организация (СЗО) за елиминиране на заболяването до 2030 година.

От три години в България се прилага най-съвременната безинтерферонова терапия на хепатит С, която води до напълно, 100-процентово излекуване. Лечението се покрива от НЗОК, като годишно през терапия преминават 1200 диагностицирани, за което институцията заплаща около 30 хиляди лева на пациент.
За да бъде постигната целта на СЗО за елиминиране на заболяването до 2030 година, в нашата страна трябва да се лекуват поне 5000 души, смятат специалистите.
Проблемът у нас е липсата на скрининг и ранна диагностика, смята проф. Красимир Антонов, гастроентеролог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, председател на Дружеството по гастроентерология.

Според специалистите, процентът на носителите на вируса на Хепатит С у нас е между 0,8 и 1,5 процента - или около 77 хиляди души, 69 000 от тях не знаят, че са заразени. Сериозен проблем у нас е това, че диагностицирани с хепатит С здравнонеосигурени пациенти остават без лечение. Лекари и пациенти обсъждат изследването за вируса да се включи в пълната кръвна картина от годишния профилактичен пакет. От края на миналата година Министерството на здравеопазването подготвя национална програма за превенция и контрол на хепатитите, съобщи д-р Тонка Върлева, директор на дирекция „Превенция и профилактика“ в министерството.

Очаква се програмата да бъде финализирана до края на юли, след което предстои обсъждане на финансовите ѝ параметри. Работната група обмисля и да отпадне изискването за извършване на биопсия на черния дроб на пациентите, за да бъде отпуснато безплатно лечение за хепатит C. Касата заплаща за интервенцията 1700 лева. Новата терапия позволява ефективно лечение без тази интервенция, обясни проф. Антонов.

С цел ранна  диагностика в болница "Св. Иван Рилски" от утре до края на август всеки работен ден между 8 до 14 часа ще се извършват безплатни тестове за хепатит С.
Още за рисковете за зараза, симптомите и лечението - очаквайте в предаването Часът на здравето в неделя след 9 ч.

Чуйте повече в репортажа.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Топалов

Кварталът на писателите е мястото с най-нереализиран потенциал

Виктор Топалов за "Бохемска София - истории на жълтите павета". "Историите се трупаха, по време на пандемията започнах с дигиталния пътеводител из квартала на писателите" - спомня си началото Виктор. "Книгата е труд на един колектив - всички са участници в нашата страница, говорим за литература, автори, кафенета". На 20 май книгата излиза от печат, в..

публикувано на 15.05.21 в 16:10
Йордан Радичков - внук

Нямам никаква представа какво представлява творческата работа

"Нямам никаква представа какво представлява творческата работа" - така представя себе си Йордан Радичков - внук, носител на наградата за къс разказ "Рашко Сугарев". Защо държи на свободния достъп до книгите си и кой прави коментарите на задните му корици? В разговор с Елена Пъневска, Радичков-внук разказва и за книгите, които са го оформили. "Писането е..

публикувано на 15.05.21 в 15:40
Смарайда Салабашева

Укротяването на банкера

"Що не съм богатско чедо, Буров да ми бъде дедо..." Фриволните строфи, които куплетистът Стоян Миленков през 30-те години пее по Радио София, доказват, че банкерът Атанас Буров е станал институция приживе. Непонятно е само как международният състезател по бридж, царят на анонсите, не успява да предвиди бъдещето и се съгласява да стане министър без..

публикувано на 15.05.21 в 14:10

Тяло за лятото без стрес

"Коприва, лапад - те тонизират нашето тяло" - така започва съветите си за постигане на перфектно тяло за лятото нутриционистът Яна Данаилова. "Наднорменото тегло е хронично-възпалителен процес, лекуваме тялото си, като се отказваме от вредните си навици" - съветва ни тя. Още по темата - тук:

публикувано на 15.05.21 в 10:54
Кметът на Панчарево и почистването на езерото

Почистването на Панчарево - грижа ежедневна

В Световния ден на климата и Международния ден на семейството, празници, които отбелязваме днес, всички столичани са поканени да се включат в инициативата за почистване на Панчаревското езеро, което започна в 10 тази сутрин. Почистването е съобразено с противоепидемичните мерки, обособени са 4 пункта, от които могат да се включат желаещите, на самите..

публикувано на 15.05.21 в 10:47
Марин Трошанов

Историята на една нова софийска книга

"Шантаво приключение със злодеи и всякакви образи в историята" - така писателят Марин Трошанов представя книгата си “Еми и крадецът на сенки“ и продължава: "Действието започва в няколко софийски квартала. Използвал съм атмосферата в Мусагеница, която е много интересна". "Идеята за Еми дойде в един нощен влак преди 5 години, когато видях едно момиче със..

публикувано на 15.05.21 в 10:41
Софийски фестивал на науката

Софийски фестивал на науката

Единайсетият Софийски фестивал на науката ще се проведе на 15 и 16 май 2021 г. в София Тех Парк и на 17 и 18 май 2021 г. дигитално за ученици. Акцентът тази година е какви са мащабите на човешкия отпечатък върху природата. Убиват ли хората природата, или човешката дейност е част от естествения ход на земните събития? Влязла ли е Земята в нова геоложка..

публикувано на 15.05.21 в 09:53