Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Безплатни тестове за Хепатит С в болница „Св. Иван Рилски“ до края на август

Снимка: Лилия Герчева
Университетската болница „Св. Иван Рилски“ започва безплатен скрининг за носителство на Хепатит "С". Инициативата под надслов „Да намерим липсващите 69 000“ е насочена към хората между 34 и 69 години, които в миналото са били изложени на повишен риск от инфектиране с вируса.

По повод Световния ден на хепатите - 28 юли, представители НЗОК, Министерството на здравеопазването, неправителствени организации и специалисти направиха равносметка на проблемите, пред които са изправени пациентите с това заболяване у нас и мястото на България по пътя към постигане на целта на Световната здравна организация (СЗО) за елиминиране на заболяването до 2030 година.

От три години в България се прилага най-съвременната безинтерферонова терапия на хепатит С, която води до напълно, 100-процентово излекуване. Лечението се покрива от НЗОК, като годишно през терапия преминават 1200 диагностицирани, за което институцията заплаща около 30 хиляди лева на пациент.
За да бъде постигната целта на СЗО за елиминиране на заболяването до 2030 година, в нашата страна трябва да се лекуват поне 5000 души, смятат специалистите.
Проблемът у нас е липсата на скрининг и ранна диагностика, смята проф. Красимир Антонов, гастроентеролог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, председател на Дружеството по гастроентерология.

Според специалистите, процентът на носителите на вируса на Хепатит С у нас е между 0,8 и 1,5 процента - или около 77 хиляди души, 69 000 от тях не знаят, че са заразени. Сериозен проблем у нас е това, че диагностицирани с хепатит С здравнонеосигурени пациенти остават без лечение. Лекари и пациенти обсъждат изследването за вируса да се включи в пълната кръвна картина от годишния профилактичен пакет. От края на миналата година Министерството на здравеопазването подготвя национална програма за превенция и контрол на хепатитите, съобщи д-р Тонка Върлева, директор на дирекция „Превенция и профилактика“ в министерството.

Очаква се програмата да бъде финализирана до края на юли, след което предстои обсъждане на финансовите ѝ параметри. Работната група обмисля и да отпадне изискването за извършване на биопсия на черния дроб на пациентите, за да бъде отпуснато безплатно лечение за хепатит C. Касата заплаща за интервенцията 1700 лева. Новата терапия позволява ефективно лечение без тази интервенция, обясни проф. Антонов.

С цел ранна  диагностика в болница "Св. Иван Рилски" от утре до края на август всеки работен ден между 8 до 14 часа ще се извършват безплатни тестове за хепатит С.
Още за рисковете за зараза, симптомите и лечението - очаквайте в предаването Часът на здравето в неделя след 9 ч.

Чуйте повече в репортажа.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Клуб Хвърчило всички са позитивни

Децата променят светогледа си в клуб "Хвърчило“, чувстват се способни и полезни

Пасивността не е решение на проблемите ни. От тази мисъл е водена героинята ни днес. Тя основава сдружение „Няма невъзможни неща“, а по-късно и „Клуб Хвърчило“ във Варна, в който помага на младежи със затруднения и увреждания . Вече 10 години Диана Нестева е опора на десетки семейства, които поради една или друга причина, са загубили вяра и..

публикувано на 08.08.20 в 12:05
Изображение на коронавируса SARS-CoV-2, който е причинител на Covid-19,  National Institutes of Health (NIH)

Подозират специфичен протеин за тежката форма на Covid-19

Специфичен протеин, произвеждан от човешкия организъм при инфекция, може би играе съществена роля за протичането в тежка форма на Covid-19, установиха френски учени, цитирани от Франс прес. Ако усилията се насочат към протеина калпротектин, то тогава може да се избегне споменатото заболяване да се задълбочи. Екипът на имунолога Емерик Силвен от Института..

публикувано на 08.08.20 в 10:15

Различните лица на тромпета с Петър Македонски

Ако в неделя сте си в София, ето една идея, която ще бъде интересна и за вас, и за вашите деца най-вече. "Приказки за тромпет" ще разказва един тромпетист....трето поколение.  Петър Македонски е не само музикант от Симфоничния оркестър на Българското национално радио, но и част от екипа на "Фортисимо Фамилия" и за него запознаването на..

публикувано на 08.08.20 в 09:05

Столичната библиотека се обогати с 550 тома на класици и съвременни автори

Столичната библиотека получи над 550 нови книги, предоставени от Столичната община. Луксозните издания на най-известните български издателства включват над 110 заглавия от българската и световната класика , от най-търсените книги на съвременни наши и чужди автори. Предоставени са емблематични заглавия на автори като Калин Донков, Здравка Евтимова,..

публикувано на 07.08.20 в 18:26
Портрет на Царица Елеонора от Георги Евстатиев, 1908 г.

Елеонора - царицата, която спасява и хора, и Боянската църква

Има една царица, за която се говори малко и рядко, въпреки че е обичала много България, направила е доста и е пожелала да бъде погребата тук. Елеонора Каролина Гаспарина Луиза, принцеса Ройс цу Кьостриц е родена в Полша, станала е втората съпруга на Фердинанд I и е била българска царица само 9 години. Отдала се е на благотворителност...

публикувано на 07.08.20 в 17:14

Впечатляващи ученически идеи отличиха в "Млад благотворител"

Конкурсът “Млад благотворител” е своеобразен индикатор за доброволчески каузи, предприети от ученици. Той насърчава самите ученици, които имат друга сетивност за света около тях, да предприемат свои инициативи, обясни пред Радио София Станислава Рашкова, мениджър "Проекти“ на фондация „Благотворител“. Три са темите тази година - "Екология",..

публикувано на 07.08.20 в 16:21

Проверки за неправилно паркиране в зелени площи и през почивните дни

Проверки за неправилно паркиране в зелени площи се провеждат всеки ден, информират от  Столичния инспекторат. Само за месец юли за паркиране в зелени площи са съставени 246 констативни протокола, наложени са 206 глоби с фиш и 158 автомобила са преместени принудително на специализиран паркинг. Поради установени най-много нарушения..

публикувано на 07.08.20 в 15:26