Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Часът на здравето

Снимка

Часът на здравето - предаване, посветено на
здравословния начин на живот,
новостите в медицината и най-добрите лекари.


Всяка неделя от 9 до 10 часа
водещи специалисти дават ценни съвети за разкриване симптомите и за лечението на различни заболявания.

Слушайте Радио София, за да бъдете здрави!


Водещи са Лилия Герчева и Георги Нейков.

Публикации

Не се карайте, а обяснявайте на детето защо сте взели дадено решение

Валентин Стоилов, психолог: Тръшкането при децата може да е здравословно

Тръшкането и отричането при малките деца е здравословно. По този начин те заявяват себе си, а когато казват "не" показват характер, смята психологът Валентин Стоилов. Важното е нивата на тръшкането и себезаявяването да не преминават определени граници...

публикувано на 17.06.19 в 16:01

Атопичният дерматит - или как едно заболяване те прави специален

Екип от известни дерматолози, които изследват и лекуват атопичен дерматит, организираха в София училище за родителина деца с атопия. По време на първата лекция те обърнаха внимание на причините, които отключват кожното заболяване и специалните грижи,..

публикувано на 13.06.19 в 14:29
Акад. Иван Миланов

Акад. Иван Миланов: За да се лекува главоболието, трябва да се установи причината за него

Световната здравна организация определя главоболието като едно от най-честите разстройства на централната нервна система, а сред най-често срещаните заболявания е мигрената, която засяга предимно жените. Все повече са и пациентите, които се оплакват от..

публикувано на 10.06.19 в 18:45

Мария Шаркова: Родилките трябва да се възползват от правото си на информиран избор

Правото на информиран избор на раждащите жени - това е един от въпросите, за които адвокат Мария Шаркова най-често получава запитвания, както от страна на бременните жени, така и от страна на медицинските специалисти. Адвокат Шаркова работи основно в..

публикувано на 07.06.19 в 15:41

Проф. Иван Костов: В "Майчин дом" разкриваме отделение за превенция и лечение на инконтиненция

За втора поредна година университетската АГ болница „Майчин дом“ стартира кампания за безплатни прегледи на жени със симптоми на неволно изпускане на урина - състояние, което се причинява най-често от повишено налягане в корема. По данни на Световната..

публикувано на 02.06.19 в 12:45

Д-р София Ангелова: Няма безвредно пушене

Каква е разликата във влиянието на конвенционалните цигари и т. нар. бездимни цигари върху здравето ни? Навлизането им на пазара и все по-широката им употреба, става повод Националната асоциация за профилактика на белодробни болести да насочи..

публикувано на 26.05.19 в 15:10
Доц. Атанас Мангъров

Ваксина срещу варицела не можеш да си купиш в България, заради бюрокрация

Варицелата по нищо не се различава от морбили като тежест и продължителност на заболяването. Това каза в интервю за Радио София доц. Атанас Мангъров - началник на Детското отделение в столичната Специализирана болница по инфекциозни и паразитни болести..

публикувано на 26.05.19 в 11:25
Майя Викторова

Информация за превенция и за пациенти предлага новият сайт диабет.бг

За едно от социално значимите заболявания – диабета, сме говорили нееднократно в Часът на здравето .  Статистиката и изводите на специалистите сочат, че в световен мащаб 1 от 11 възрастни  страда от диабет, а на всеки 6 секунди един човек губи живота..

обновено на 25.05.19 в 15:35

Проф. Веселин Петров: Венозната болест е лечима, но движението може да я предотврати

„Вземи краката си в ръце“ – под това мото Българско национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология започна кампания за повече информираност по отношение на венозната болест. За появата на заболяването основно значение имат..

публикувано на 20.05.19 в 20:09

Правилният начин на живот и профилактиката са предпоставка за здраво сърце

Сърдечната недостатъчност е крайна спирка на повечето сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). Ако успеем да профилактираме и лекуваме правилно артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмни нарушения и др., можем да отложим във времето или да..

публикувано на 14.05.19 в 18:43