Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Часът на здравето

Снимка
Часът на здравето - предаване, посветено на здравословния начин на живот,
новостите в медицината
и най-добрите лекари.
Всяка седмица водещи специалисти дават ценни съвети за разкриване симптомите и лечението на различни заболявания.
Слушайте Радио София, за да бъдете здрави!

Д-р Цветелина Великова: С движение на открито най-добре се справяме с пролетната умора

Понятието пролетната умора се употребява често, но дори и специалистите се затрудняват да го дефинират – дали е просто състояние – „на тялото и духа“, дали е афективно разстройство, игра на хормоните, или… все пак болест, за която е трудно да се..

публикувано на 26.03.17 в 16:06

Туберкулозата у нас намалява, болните мъже са два пъти повече от жените

В България броят на болните от туберкулоза мъже е два пъти по-висок от броя на жените. Това съобщи д-р Тонка Върлева, ръководител на програма "Превенция и борба с туберкулозата". По думите ѝ по-висока от средната заболеваемост има в регионите на..

публикувано на 25.03.17 в 14:05
Доц. д-р Димитър Терзиев

Доц. Димитър Терзиев: Родители и специалисти трябва да помагат на децата с аутизъм да осъществят своя потенциал

В България няма точна статистика за броя на децата с разстройства в аутистичния спектър, но той е близък до европейския - от едно на 100 до едно на 200 деца. Разпознаването им на ранен етап и насочването към терапия са основна цел на проект за развитие..

публикувано на 18.03.17 в 15:30

Започналият безплатен скрининг за глаукома ще продължи до октомври

Мащабна кампания за ранно откриване на глаукомата стартира в страната ни. За разлика от предходни години, когато за глаукомата се говореше само през седмицата, посветена на борбата със заболяването (от 12 до 18 март), сега в цялата страна се провежда..

публикувано на 18.03.17 в 11:45

Проф. Борис Богов: Най-добрата грижа за бъбреците е редовното профилактично изследване

Каква е разликата между придобилия известност термин/диагноза хронична бъбречна недостатъчност (ХБН) и по-новия хронично бъбречно заболяване (ХБЗ)? Кога се появяват и защо е от съществено значение да се изследваме редовно (кръвна картина, кръвна захар,..

публикувано на 13.03.17 в 13:39

Кампанията за безплатни прегледи на сърцето е удължена до края на март

Заради големия интерес от страна на пациентите, ръководството на Кардиологичната клиника на Александровската болница реши кампанията за безплатни прегледи да продължи до края на месец март, съобщи за Радио София началникът на клиниката доц. д-р Добрин..

публикувано на 07.03.17 в 17:45
Д-р Рада Маркова

Д-р Рада Маркова: Детската астма се отключва най-често от вирусни инфекции

В "Часът на здравето" обръщаме внимание на бронхиалната астма при децата. Какви са симптомите, кога се поставя тази диагноза и дали напълно се лекува?  Потърсихме отговори от д-р Рада Маркова, специалист по детски болести и детски пулмолог с дългогодишен..

публикувано на 04.03.17 в 15:05

Д-р Райна Стоянова: Водата ни поддържа здрави и млади

Да, сезонност има, но вода трябва да пием целогодишно. През зимата тя също трябва да присъства в ежедневието ни – по 2 литра на ден, категорична е д-р Райна Стоянова – експерт по здравословно хранене . - По този начин се стимулира..

публикувано на 27.02.17 в 15:27

В Александровска болница оперират по нов метод

В Клиниката по очни болести на Александровска болница вече се извършва операция по нов метод - алтернатива на класическата трансплантация на роговица, обявиха тази седмица от лечебното заведение.   Методът е приложен успешно при няколко пациенти,..

публикувано на 25.02.17 в 14:25

Проф. Майда Тихолова: Ротавирусните инфекции са масови сред най-малките и водят до усложнения

В началото на годината Министерският съвет прие Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България, с обхват от 2017 до 2021 г. До този момент се стигна след анализ на данни от университетските болници,..

публикувано на 20.02.17 в 17:04