Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Часът на здравето

Снимка

Часът на здравето - предаване, посветено на здравословния начин на живот,

новостите в медицината

и най-добрите лекари.

Всяка събота от 11 до 12 часа
водещи специалисти дават ценни съвети за разкриване симптомите и за лечението на различни заболявания.

Слушайте Радио София, за да бъдете здрави!

Водещи са Лилия Герчева и Георги Нейков.

Проф. Огнян Георгиев: Задухът и умората не трябва да се подценяват

В "Часът на здравето" обръщаме внимание на хроничната обструктивна белодробна болест, наричана ХОББ - заболяване, при което се ограничава притока на въздух до белите дробове, причинява се увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища,..

публикувано на 18.11.17 в 14:35

Доц. Лефтерова: Ангиографските изследвания са най-лъченатоварващи за пациента

Знаем ли каква е вредата от йонизиращото лечение и значението на осигуряването на радиационната безопасност при различните видове образни изследвания? По повод Международния ден на медицинската физика - 7 ноември, Българското дружество по биомедицинска..

публикувано на 14.11.17 в 18:23

Ботулиновият токсин повлиява дори мигренозните пристъпи

Ботулиновият токсин, известен повече като ботокс, освен за заличаване на бръчки, се използва сериозно в медицината за лечение на неврологични заболявания, свързани с неволеви мускулни контракции и при скованост, дори и мигрена. Прилагането на терапията..

публикувано на 11.11.17 в 14:20
Най-добре е да се събуждаме без принудата и стреса на часовник, твърди специалистът

Сънният дефицит ни вади от релси, компенсира се единствено със сън

Важно е да имаме добър сън, това се отразява не само за работоспособността ни, но е на целия ритъм на живот, на труд и на отдих. В някои случаи сънят е по-важен от бодърстването, по-критично необходим, отколкото храната, например. Това не само..

публикувано на 05.11.17 в 13:16

Д-р Весел Кантарджиев: Стресът най-често е първопричината за поява на псориазис

Над 1200 души са прегледани в кампаниите за безплатни профилактични прегледи за различни заболявания, организирани от Клиниката по дерматология на ВМА през миналата година, съобщи пред Радио София началникът на клиниката д-р Весел Кантарджиев...

публикувано на 28.10.17 в 14:20

Ваксината е най-евтината и ефективна защита от идващия грип

Във втората половина на октомври е крайно време да поговорим за сезонния грип, чийто пик обикновено е след Нова година, но хората, които мислят за здравето си, не чакат епидемията, а вземат мерки отдалече. Статистиката показва, че по време на епидемии..

публикувано на 22.10.17 в 12:58
проф. Добрин Константинов

Проф. Добрин Константинов: Трансплантацията на стволови клетки в повечето случаи води до пълно излекуване

Трансплантацията на стволови клетки е неотменна част от лечението на онкохематологичните и други тежки заболявания и у нас. На 10 октомври 1997 г. се навършиха точно 20 години от първата трансплантация на костен мозък (стволови клетки), извършена в..

публикувано на 16.10.17 в 13:05
Д-р Марияна Симеонова

Д-р Симеонова: Съпричастността и човеколюбието в България съществуват

Над 1100 са пациентите, които чакат за трансплантация в момента в България, съобщи д-р Марияна Симеонова, изпълнителен директор на Агенцията по трансплантация. Тази седмица отбелязваме Европейската седмица на донорството, която цели повишаване на..

публикувано на 14.10.17 в 16:25
очи

Ранното откриване на глаукомата е най-важно за успешното лечение

По данни на Националния център по обществено здраве и анализи в България има над 2700 болни с ТЕЛК за очни болести - частично или напълно ослепели. Не всички са от глаукома, но заболяването е втората причина за слепота в света. В Европа 13% от..

публикувано на 14.10.17 в 12:15

Биологичното лечение при ревматични заболявания е ефективно и допълва базисното

„Предизвикателствата пред пациентите в ревматологията” бяха разисквани наскоро в информационно-дискусионен семинар, организиран от Асоциацията на пациенти с ревматоиден артрит - АПРА. В момента тече работен процес по изготвяне на Меморандум, съобщи..

публикувано на 11.10.17 в 13:25