Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Часът на здравето

Снимка

Часът на здравето - предаване, посветено на
здравословния начин на живот,
новостите в медицината и най-добрите лекари.


Всяка неделя от 9 до 10 часа
водещи специалисти дават ценни съвети за разкриване симптомите и за лечението на различни заболявания.

Слушайте Радио София, за да бъдете здрави!


Водещи са Лилия Герчева и Георги Нейков.

Публикации

Доц. Светлана Велизарова

Астмата е заболяване на развитите общества, които гледат децата си като "цвете в саксия"

Всяка година в световен мащаб броят на децата с астма расте. Това се дължи на все по-замърсения въздух и храна. За щастие, само около 7-8% от децата, които страдат от т. нар. детска астма, остават астматици и като възрастни. Това каза в "Часът на..

публикувано на 20.02.19 в 13:35
Д-р Захари Зарков

Д-р Захари Зарков: Здравословният живот предпазва и психиката

14,5% от българите в някакъв етап от живота си са страдали от психични разстройства. 8,4% от тях е делът на тревожните разстройства, 4,5% - на разстройствата на настроението, а 4,7% - на злоупотребата и зависимостта от алкохол и наркотици. Това..

публикувано на 18.02.19 в 17:59

Малките деца не трябва да бъдат водени в страни, в които има морбили

Едно от ваксинопредотвратимите инфекциозни заболявания отново ни напомни за себе си през изтеклата седмица - морбили, наричано дребна шарка или брусница. Случаи на заболяването бяха регистрирани в област Благоевград, както и при 37-годишна жена от София,..

публикувано на 17.02.19 в 10:35

Д-р Красимир Койнов: Ракът може да бъде победен с таргетна терапия, не с лечение по принцип

Пациентите с онкологични заболявания у нас вече могат да съхранят косата си при лечение с химиотерапия. Новата апаратура, с която се извършва иновативната терапия, беше представена в началото на седмицата Методът вече е приложен на 7 жени у нас - в..

публикувано на 10.02.19 в 10:25

Д-р Гергана Коларова: Когато една матка не ражда деца – ражда миоми

Около 40% от жените в репродуктивна възраст са засегнати от миома на матката. Именно миомната болест е най-честата причина за операции в гинекологията. Около това менение се обединяват специалистите в областта. При миома на матката е възможно да няма..

публикувано на 07.02.19 в 11:45

Деменцията все още се стигматизира, а грижата за засегнатите е проблем само на близките им

Обществото не е достатъчно информирано за деменцията, това смятат 95 на сто от участници в непредставително проучване, реализирано по проект на Фондация "Състрадание Алцхаймер България", финансиран от Инициативата за европейските фондации в областта на..

публикувано на 03.02.19 в 10:15
Маг.-фарм. Антон Вълев

Антон Вълев: Всеки пациент е уникален и заслужава индивидуализирано лекарство

Професиите на лекаря и фармацевта са двете страни на едно общо. Нито един от тях не е по-важен от другия. И двамата са нужни на обществото. Дейността им е разделена от векове, за да може взаимно да се контролират. Това подчерта пред Радио София..

публикувано на 29.01.19 в 15:53
Д-р Ангел Кунчев

Д-р Ангел Кунчев: Грипът тази година засяга предимно младите хора и децата

Броят на болните от грип тази зима не е по-голям, в сравнение с миналата година. В повечето случаи на усложнения след респираторна инфекция обаче се доказва именно наличие на грипния вирус, коментира за Радио София главният държавен здравен..

публикувано на 27.01.19 в 10:30

Проф. Златимир Коларов: Под "ревматизъм" хората разбират около 50 ставни болки

Студеното време се свързва с отключването на много ревматоидни болежки, за които ние си мислим, че са провокирани точно от зимата. Дали обаче едното има вързка с другото ще ни разясни нашият медицински експерт в това издание на Часът на здравето -..

публикувано на 21.01.19 в 12:32

Личният лекар може да прецени дали да насочи детето към имунолог

В сезона на вирусните инфекции, децата са най-често засегнатите от респираторни заболявания. За някои от тях обаче, сезонът няма значение, а родителите им се безпокоят, че малките деца боледуват непрекъснато, дори когато е топло. Проф. д-р Мария..

публикувано на 14.01.19 в 16:27