Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Часът на здравето

Снимка

Часът на здравето - предаване, посветено на здравословния начин на живот,

новостите в медицината

и най-добрите лекари.

Всяка събота от 11 до 12 часа
водещи специалисти дават ценни съвети за разкриване симптомите и за лечението на различни заболявания.

Слушайте Радио София, за да бъдете здрави!

Водещи са Лилия Герчева и Георги Нейков.

Доц. Петър Атанасов: Дори и малки количества алкохол могат да ни навредят в жегите

Рязката промяна на времето създаде здравословни проблеми на десетки хора. С покачването на температурите, трябва да бъдем по-внимателни особено в горещите обедни часове. Как да се предпазим от влошаване на хронични заболявания, кога да потърсим лекар, а..

публикувано на 18.08.18 в 12:40

Д-р Делибашев: Честите възпаления на сливиците може да доведат до кардио-пулмонални нарушения

Въпреки високите температури, УНГ инфекциите се увеличават и през лятото, и то при най-малките. Лечението зависи от причинителя на инфекцията, не винаги се налага прием на антибиотик, посочи пред Радио София д-р Иван Делибашев от Отделението по УНГ на..

публикувано на 04.08.18 в 13:10
Ако не се чувстват застрашени, змиите няма да ви нападнат, твърдят специалисти

Възможности за първа помощ при ухапвания, травми или топлинен удар

Някои хора не пропускат да посетят морския бряг в отпуската си, а други обичат прохладата сред зеленината на горите и поляните. Преходите в планината обаче често пъти ни поставят в ситуации, които не са наше всекидневие и много от нас не знаят как да..

обновено на 01.08.18 в 14:09

Канят на танц(ова терапия) 20 жени с рак на гърдата

Танцова терапия за жени, диагностицирани с рак на гърдата, предлага международен проект, в който България участва заедно с Италия, Холандия, Великобритания и Латвия, съобщиха от Асоциацията за развитие на българския спорт (АРБС), която е организатор от..

публикувано на 28.07.18 в 12:10

Фотозащитата през лятото ни пази от слънчева алергия, пигментни петна и от рак

През лятото са необходими по-специални грижи за кожата, за да се чувстваме добре. Много от проблемите и кожните заболявания обичат лятото и се повлияват положително от слънцето. Някой хора обаче получават обрив след излагане на слънчевите лъчи. За други..

публикувано на 21.07.18 в 13:15

Д-р Ева Диманова: Онкозаболяванията имат симптоми, едва когато са достатъчно напреднали

В "Часът на здравето" продължаваме темата за профилактиката на рака на дебелото черво - заболяване, което е на трето място по честота сред злокачествените, както при мъжете, така и при жените. Рискови фактори за възникването му са възраст над 50 години,..

публикувано на 14.07.18 в 12:20

Проф. Татяна Червенякова: Хепатитът обича лятото и есента

Крие ли по-голям риск сезонът на отпуските, с по-честото пътуване, за заразни и инфекциозни заболявания? Как да се предпазим от тях и кои са най-честите "морски" вируси - отговорите ще чуем сега от проф. Татяна Червенякова , национален консултант по..

публикувано на 07.07.18 в 13:10

Д-р Иван Богданов: България има чудесни условия за климатотерапия

Климатотерапията е един от най-старите и доказани начини за лечение на различни заболявания чрез това, което имаме като климатични и природни дадености. Сведения за този способ на въздействие върху организма има още от времето на Хипократ. Той е..

публикувано на 02.07.18 в 12:13

Изкуството на горското къпане, което засилва имунитета и ни зарежда с "витамин П"

очно в момента, когато горите са в апогея си – раззеленени и ароматни, изпълнени с природни звуци и диви плодове, на книжния пазар излезе книга, която допълнително да ни стимулира в общуването с природата. „ Шинрин-йоку. Изкуството и науката на..

публикувано на 02.07.18 в 11:40

Д-р Иван Диков: При всяко съмнение за генитална инфекция трябва веднага да се вземат мерки

В сезона на високите температури, отпуските, по-честите пътувания, деликатният въпрос за опасността от генитални инфекции излиза на дневен ред. Крият ли риск водните басейни, плуването, общите сервизни помещения? При какви оплаквания задължително трябва..

публикувано на 23.06.18 в 13:10