Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хематологичните заболявания най-често протичат скрито

Доц. Георги Арнаудов: Повече от половината жени в детеродна възраст имат железен дефицит, без да подозират

Синините при лек удар могат да означават нарушение в системата за кръвосъсирване

Снимка: Лилия Герчева, БНР
Хематологичните заболявания обхващат широк кръг от доброкачествени и злокачествени нарушения на кръвта. Броят на хората с такива проблеми се увеличава в последните години, а в повечето случаи те протичат скрито. Анемията, например, е една от най-често срещаните болести на кръвта.

От железен дефицит, без да подозират, страдат повече от половината жени в детеродна възраст, като първоначално този дефицит може да не бъде проявен като анемия, но да съществува. Жената разбира за него при случайно изследване, коментира пред Радио София доц. д-р Георги Арнаудов, началник на Клиниката по хематология и на Отделението по трансплантация на хемопоетични стволови клетки в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания.

По думите му, в последните години има и увеличение на броя на възрастните хора с болести на лимфните възли и на кръвта, заради отслабването на имунната система с напредването на възрастта. Потърсихме мнението на специалиста за другите най-често срещаните хематологични проблеми:

"В световен мащаб има забавяне в диагностиката на тези заболявания, а в модерната онкология ранното откриване на заболяването е императивно, защото обемът на тумора е по-малък и много по-лесно се постигат резултати. Доброкачествените заболявания също са проблем - например повече от 50% от жените във фертилна възраст са с латентен железен дефицит, който компрометира начина им на живот. И мимолетното лечение с желязо на решава въпроса. Когато се разгъне анемията, тогава пациентите намират обяснение на симптоматиката, която са имали. Това е много сериозен проблем и е необходима прецизна диагностика".

По думите на доц. Арнаудов, не винаги пълната кръвната картина дава някакъв отговор за наличие на заболяване. При левкемията изследването може да даде насока на специалистите. Често обаче немотивирана повишена температура, загуба на тегло (с повече от 10 процента за около шест месеца), нощно изпотяване, подуване на лимфен възел могат да бъдат симптом за лимфом.

Има и скрити хематологични заболявания, които може да бъдат предизвикани дори от вирусна инфекция. Синините при лек удар или обилно кървене при малки травми, например, могат да бъдат сигнал за нарушение в системата за кръвосъсирване.

Колко често трябва да изследваме кръвта си и за какви симптоми да следим - чуйте в интервюто с доц. д-р Георги Арнаудов!Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жилищното строителство е в много добро състояние

Жилищното строителство, което е голяма част от целия строителен сектор, е в много добро състояние. Браншът имаше шанс да не бъде ограничаван по време на пандемията. Друг важен фактор е, че интересът към жилищата в големите градове не само че не намаля, но дори се увеличи. Това заяви пред Радио София инж. Георги Шопов , председател на Националната..

публикувано на 26.10.20 в 15:26
Марио Хосен

"Варненско лято" – един от малкото проведени фестивали в Европа

Международният музикален фестивал “Варненско лято” бе закрит с гостуване на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с главния диригент Марк Кадин.  Събитието се оказва един от малкото успешно реализирани фестивали в Европа в новите условия на кризата с коронавируса, каза артистичният диригент на “Варненско лято” Марио Хосен пред..

публикувано на 26.10.20 в 14:06

За 2021 г. е много актуално да се носят лежерни буфан ръкави

„Облeчи ce нeпpaвилнo и щe зaпoмнят дpexaтa. Облечи ce безупречно и ще  запомнят теб“, казва френската модна дизайнерка Коко Шанел, а ние няма  как да не се съгласим с нея. Независимо дали говорим за висша мода или ежедневно облекло, стилът е важен за нашето его и до голяма степен за начина, по който ни възприемат другите. Разбира се, книгата не може..

публикувано на 26.10.20 в 13:50

Интегрираните системи за "умен" дом събират повече елементи на комфорт

Регулиращо се осветление, високотехнологични домакински уреди, 24 часа сигурност и уют, са само част от елементите, които може да включва един "умен" дом. Макар и не чак толкова разпространени до този момент в България, "умните" домове започват да стават тренд и по нашите географски ширини. Иновациите в жилищните технологии бяха една от изключително..

публикувано на 26.10.20 в 12:27

Един персонаж не е задължително да прави само добри неща, за да възпитава

По книжарниците вече може да се намери продължението на книгата за тийнейджъри “Кало Змея 2 - Чудовища като мен”. Писателят Милен Хальов е замислил книгата като трилогия. Клишето гласи, че втората част на една трилогия е най-трудна за написване, но при него не е било така. “В момента, ако трябва да ги сложа на кантар, третата ми е най-трудна. Втората..

публикувано на 26.10.20 в 12:04
Христо Гилищаров

Българските инженери предлагат гъвкави и ефективни решения на индустрията

Днес във всяка област на труда се твърди, че не достигат кадри. Те обаче са функция на индустрията. Образованието е длъжник на индустрията, но и обратното е вярно, каза пред Радио София - индустрията не дефинира добре своите нужди от кадри, каза пред Радио София Христо Гилищаров , управител на една от големите компании в сферата на роботиката у нас...

публикувано на 26.10.20 в 11:57

Джун Йошида: Да готвим без остатък

Всяка година по света се похабяват над 1 млрд. тона храна. За това разхищение допринасят както развитите, така и развиващите се страни. В Европа домакинствата са отговорни за 53% от всички генерирани хранителни отпадъци, а всеки българин изхвърля средно по 105 кг храни годишно. Контрапункт на това явление се явява zero waste готвенето. “Това е..

публикувано на 26.10.20 в 11:54