Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Близо 200 паметници на културата в столичния район „Възраждане“ трябва да станат безопасни и да запазят духа и красотата си

За сградите на училищата грижата е на общината, но има проблеми при паметници на културата с много собственици
Снимка: Георги Нейков
Столичният район „Възраждане“ се слави с красиви сгради, но много от тях са стари, на възраст, надхвърляща дори 100 години.

197 от зданията са паметниците на културата и районната община полага усилия да убеди техните собственици да ги поддържа в добро състояние.

Преди два дни при строеж на ул. „Софроний Врачански“ бе срутена съседна сграда, построена през далечната 1910 година. Хубавото е, че подкопаната и съборила се стена е от необитаема част от постройка (не е паметник на културата) и пострадали хора няма.

Инцидентът на ул. „Софроний Врачански“  Снимка: btvКазусът е типичен пример за авария по време на строителство, обясни пред Радио София кметът на район „Възраждане“ Савина Савова. И допълни, че по разпореждане на ДНСК обектът е спрян.

Наскоро пред собственици и представители на етажна собственост на сгради паметници на културата кметът на района и главният архитект на София арх.Здравко Здравков са представили Програмата на Столичната община за опазване паметниците на културата. Тя е разработена от експерти и общински съветници и дава възможност собствениците на такива сгради да кандидатстват пред Столичната община за проект, по който да се възстанови. Едва при наличие на проект може да се търси финансиране.

Наистина много от старите постройки са в недобро състояние, призна Савова. Една от причините за по-трудното поддържане на паметниците на културата е, че често пъти собствениците са много, дори десетки.

На срещите със собственици на такива сгради се дават разяснения, указания и предписания с цел те да бъдат да бъдат безопасни, сигурни и да бъдат възстановени така, че да показват на града това, което носят като културна, историческа и архитектурна стойност.

След 2015 г., когато е подписан Меморандум за сътрудничество между кметовете на София и на 3-ти арондисман на Париж – историческия централен квартал „Маре”, за район „Възраждане“ настъпва нов етап. С помощта на общински програми („Европа“ и „Култура“) е обменен опит с френски специалисти.
От тях българите са приели съвета по всеки случай да се работи конкретно със собствениците, както и да се съобразяват проектите не само като самостоятелна сграда, но и с околното пространство, независимо дали е публично или частна собственост.

В репортажа чуйте повече по темата.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Белчев/ личен архив

Политиката като инструмент за решаване на проблеми

Бобрата с големите проблеми е успешна, когато ги разделим на по-малки. Иван Белчев от ПП „Демократична България“ на гости в „Късното шоу“ на Радио София в разговор за бързането за промени в изборния кодекс, бившите партньори от БСП, поведението на ПП ГЕРБ, нужните законопроекти и мотивацията да бъдеш политик. Слушайте епизода тук:..

публикувано на 03.12.22 в 21:28
София, 1959

Машина на времето

Порталът с видеосвидетелства за историята MyCentury представя нови четири образователни филма по следните теми:   Била ли е България лоялен съюзник на нацистка Германия? Мит или реалност са "двойните освободители? Дали ромите са били щастливи строители на социализма? Пазеха или разделяха телените мрежи по границите ни преди 1989-та?..

публикувано на 03.12.22 в 16:00

Да създаваш преживявания с подкасти

Александър Николов и Димитър Панайотов от documentalisti.bg са поредните ни гости в рубриката "Младите легенди".  Фондация "Документалистите“ е инициатива, ангажирана с разказването на социално значими истории. О снована е в края на 2020 г. от фотографа Александър Николов и журналиста Димитър Панайотов. Тяхната цел е развитието на модерна..

публикувано на 03.12.22 в 15:00
Солистът на Музикалния театър, Александър Мутафчийски, гост в Радиокафе

Празник на изкуството и творчески юбилей с "Цигулар на покрива"

В празник на изкуството на сцената на Музикалния театър ни въведе гостът в предаването "Радиокафе" Александър Мутафчийски. Той отбелязва своите 50 години, от които цели 25 са посветени и изживяни на сцена. "25 години от тези мои 50 житейски аз съм посветил на любимия си театър", казва той и споделя, че не само фразата "втори дом" може да..

публикувано на 03.12.22 в 13:20

Професиите на бъдещето

Защо границата между реалността и виртуалната реалност се размива и до какви промени в ежедневието ни ще доведе това? Българският разработчик на решение за смесена реалност QuarkXR е напът да набере над 1,7 млн. лева от български, румънски и други европейски инвеститори, като първа стъпка от общ рунд 2,9 млн. лева – интервю с Красимир Николов ,..

публикувано на 03.12.22 в 11:43

Не сме списание, а антология

Съживяват и модернизират най-важната платформа за български комикси през последните 40 години. 2022 ще завърши с издаването на списание Дъга, Том 1 . Девет нови комикса, събрани в 116 страници. От тук нататък, за Дъга ще се грижи Комикс Манифактура, в която могат да участват всички - и фенове, и автори. Заедно, ще гласуваме какво ще бъде бъдещето на..

публикувано на 03.12.22 в 10:18
Георги Колев

Способностите на хората с увреждания

Съюзът на инвалидите в България ще отбележи 3-ти декември - Международният ден на хората с увреждания с изложба под надслов "Ние можем" . В експозицията са включени творбите на дванадесет творци с различен вид увреждания, които разкриват чрез картините си своя вътрешен мир и своите мечти. Изложбата ще бъде открита в Галерия "Сердика" от 11:00..

публикувано на 03.12.22 в 10:00