Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Близо 200 паметници на културата в столичния район „Възраждане“ трябва да станат безопасни и да запазят духа и красотата си

За сградите на училищата грижата е на общината, но има проблеми при паметници на културата с много собственици
Снимка: Георги Нейков
Столичният район „Възраждане“ се слави с красиви сгради, но много от тях са стари, на възраст, надхвърляща дори 100 години.

197 от зданията са паметниците на културата и районната община полага усилия да убеди техните собственици да ги поддържа в добро състояние.

Преди два дни при строеж на ул. „Софроний Врачански“ бе срутена съседна сграда, построена през далечната 1910 година. Хубавото е, че подкопаната и съборила се стена е от необитаема част от постройка (не е паметник на културата) и пострадали хора няма.

Инцидентът на ул. „Софроний Врачански“  Снимка: btvКазусът е типичен пример за авария по време на строителство, обясни пред Радио София кметът на район „Възраждане“ Савина Савова. И допълни, че по разпореждане на ДНСК обектът е спрян.

Наскоро пред собственици и представители на етажна собственост на сгради паметници на културата кметът на района и главният архитект на София арх.Здравко Здравков са представили Програмата на Столичната община за опазване паметниците на културата. Тя е разработена от експерти и общински съветници и дава възможност собствениците на такива сгради да кандидатстват пред Столичната община за проект, по който да се възстанови. Едва при наличие на проект може да се търси финансиране.

Наистина много от старите постройки са в недобро състояние, призна Савова. Една от причините за по-трудното поддържане на паметниците на културата е, че често пъти собствениците са много, дори десетки.

На срещите със собственици на такива сгради се дават разяснения, указания и предписания с цел те да бъдат да бъдат безопасни, сигурни и да бъдат възстановени така, че да показват на града това, което носят като културна, историческа и архитектурна стойност.

След 2015 г., когато е подписан Меморандум за сътрудничество между кметовете на София и на 3-ти арондисман на Париж – историческия централен квартал „Маре”, за район „Възраждане“ настъпва нов етап. С помощта на общински програми („Европа“ и „Култура“) е обменен опит с френски специалисти.
От тях българите са приели съвета по всеки случай да се работи конкретно със собствениците, както и да се съобразяват проектите не само като самостоятелна сграда, но и с околното пространство, независимо дали е публично или частна собственост.

В репортажа чуйте повече по темата.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Част от малките деца възприемат по-добре от хартиен учебник

Някои от малките деца разбират по-добре текста, когато го четат на хартия, а не на екран, показват резултатите от проучване сред повече от 11 деца на 10 години в Норвегия, публикувани в "Дейли мейл". Проведени са два теста, като за единия подрастващите чели текст на екран, а за другия - на хартия. Всяко трето дете (30 процента) се представило по-добре..

публикувано на 29.05.20 в 09:43

Откриват автокино в София

Тази вечер ще бъде открито първото в София пандемично автокино. Началото ще даде българският филм "Завръщане" на режисьора Ники Илиев. Организаторите обещават зрителите да станат свидетели и на първия в столицата автоконцерт. Откриването на пандемичното автокино е от 20.30 ч. на паркинга на един от големите магазини на бул. "Цариградско шосе"...

публикувано на 29.05.20 в 07:58

Пада ограничението за градски транспорт до 22 часа в София

От понеделник пада ограничението градският транспорт в София да се движи само до 22 часа. Това реши на редовното си заседание Столичният общински съвет. Намаленото работно време беше въведено заради извънредното положение във връзка с коронавируса.    Общинските съветници гласуваха и от 1 юни да се възстанови движението на автобусите 63, 66, 103 и 505,..

публикувано на 28.05.20 в 17:10

Световният ден на множествената склероза ще се отбележи онлайн

Заради пандемията от коронавирус, Световният ден на множествената склероза - 30 май , тази година ще бъде отбелязан с онлайн инициативи и срещи между пациенти и специалисти.   В събота е първата онлайн среща, в която ще се включи кинезитерапевт. Ден по-рано пък - в петък, 29 май, в ДКЦ Неоклиник ще се проведат безплатни консултации на..

обновено на 28.05.20 в 16:42
Йорданка Фандъкова

Материалните дарения за София срещу коронавируса - над 414 хил. лева

Столичният кмет Йорданка Фандъкова представи данни за получените дарения от Столичната община за справяне с кризата с новия коронавирус на заседание на Столичния общински съвет. Т я благодари на всички хора и фирми дарители на храна, предпазни средства, дезинфектанти и апаратура:  "Общата стойност на даренията в полза на Столичната община за..

публикувано на 28.05.20 в 16:01

Социално предприемачество и финансова устойчивост в онлайн обучение

До 11 юни се провежда „Пролетната обучителна програма“ на Къщата на гражданските организации. Програмата се организира от Български център за нестопанско право  за трета поредна година, за да мотивира гражданските организации да бъдат по-можещи, знаещи, успешни и устойчиви.   Темите са специално избрани заедно с участниците в програмата..

публикувано на 28.05.20 в 15:45
Сами преценете кой танцува безопасно

Да танцуваме отново!

След месеците на изолация хората постепенно се завръщат към своя ритъм на живот. Облекчаването на мерките с нетърпения се чакаше и от хората, на които танцът е в кръвта им. Заповедта на здравния министър, с която отпаднаха част от мерките, въведени заради Covid-19, позволи да се възобновят занятията по танцово, творческо и музикално изкуство...

публикувано на 28.05.20 в 15:29