И ето сега - отново!
Но думата ни е за граовската трапеза, която можеше да бъде видяна в една от първите шатри. Събрала труда на много сръчни граовки и много местни производители, тя се презентираше от една усмихната дама - Елица Георгиева.
"Тук показваме вкуса и традициите на граовци - хора, които пазят традициите, но и с радост привнасят по нещо ново" - казва тя и с искрица смях в очите сравнява времето (заоблачено, но приятно) с нрава на граовци - "на пръв поглед плашещ,но като влезете при нас на трапезата, виждате какви сме мили, добри и гостоприемни"...
Елица с гордост представя граовската трапеза (и наредена красиво на една маса и като отделни, в Брезнишко произведени продукти).
"Разнообразието е голямо - разказва тя, - но задължително трябва да опитате сиренето. То, знаем, си е традиционен за цяла България продукт, но нашето - може би заради климата, може би заради атмосферата или пък от сръчността на граовката, има несравним вкус". Освен сиренето, което наистина е много, много вкусно, има кашкавал, извара, мед и различни видове сладко - например от череши и вишни, от малини, от касис и ягоди (защото граовци, оказва се, обичат да експериментират, правят дори и сладко от кисели вишни, "което направо не можеш да спреш да ядеш").
Елица Георгиева е приятно изненадана от хората, които спират край шатрата - те са от цяла България, от Родопите, от Добруджа -"това показва, че българинът не се интересува само от себе си,а и от онова, което правят другите". Особено много всички се интересували от брезнишката баница, която е като никоя друга. Няма обяснение защо, но така е с хубавите неща. На моя коментар, че региона не е много прочут в туристическо отношение, Елица отговаря така - "ние не сме масов, а по-скоро бутиков продукт, за онези, които искат да се докоснат до нещо автентично. И най-интересното не е на обичайните места като музеите, например, а в домовете на хората - да знаете само какви вкусотии се крият в мазето на една обикновена баба в близкото село."...
Така че помислете си отново за Брезник и околните села като се зачудите накъде да поемете от София. Ще бъдете приятно изненадани. А ако решите да стигнете до Гигинския манастир, ще минете и по Орлов, и по Лъвов мост.
Къде - ще разкажем скоро...
Спомени за празнична София от края на 19 и началото на 20 век - за вечерята върху слама, която се е разстилала върху пода на стаята. Какви са били обичаите и храните около трапезата и какво е туртето - в звуковия файл:
В предишното издание на Адресите на любовта , Милена Димитрова - автор на книгата “Десет велики българолюбци”, разкри как под натиска на Великите сили, годежът между внучката на кралица Виктория и княз Александър фон Батенберг, първият български владетел след турското робство, бива разтрогнат. Двамата млади благородници са влюбени, но руският..
Арон Рот и Бояна Джикова отварят галерия за съвременно изкуство „ Пунта “ на Женския пазар: "Ако следваме логиката, че изкуството е рефлексия на процесите, Женският пазар е място, което има нужда от изкуство. Сега имаме повече случайни посетители, чиито погледи са приковани от витрината, това е предизвикателство. Важно е дейността да не ни е..
Пекарна „Рецептите на баба“ - Даниела и синовете ѝ Томислав и Денислав се занимават с приготвяне на хляб и закуски от години. Те са една от обичаните пекарни в Лозенец и защото приготвят погачи и питки по поръчка за различни поводи. По празниците тяхното работно време е почти без никаква почивка, но удовлетворението и мисълта, че са допринесли с..
Късометражният анимационен филм „ Митология на моя аквариум “ на Светлана Генчева е една история за светлината, тъмнината, приемането и личната трансформация: "Добавената виртуална реалност работи в синхрон с маслената живопис, която представям. Гледана през таблет или телефон оживява. „Митология на моя аквариум“ е една философска приказка. Получи се..
Мадлен Янева ви кани предновогодишно в Националния политехнически музей: "Гостите ще могат да видят най-новата ни изложба с прочутите ни калкултори ЕЛКА - първият му модел от 1965, както и "мореплавателят" ЕЛКА 130 - с нея сем.Папазови успяват плаването си с "Джу-5". Изложбата ни на втория етаж, открита за Празника на София, по желание на публиката..
Интервю с BG gpt съвети за Нова година: къде да посрещнем, как да се облечем, какво да пожелаем на близките. Не обръщайте внимание на англо-американския му акцент с леко шопски диалект и неправилни ударения: Как виртуалният асистент посреща новата година - в звуковия файл.