Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По събори и фестивали

ДАБДП с поредица инициативи през лятото за повишаване пътната безопасност

3
Анжелина Тотева
Снимка: Катя Василева
„Пази семейството си на пътя“ е мотото на поредицата от инициативи, които организира Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) съвместно с отдел Пътна полиция към МВР по време на различни масови прояви през летния сезон, като събори и фестивали от различен характер.

Целта е превенция и повишаване на пътната безопасност.

По данни на агенцията 611 души са изгубили живота си при пътни инциденти през 2018 г., като България е на челно място в статистиката за Европа.

"Затова е важно да се акцентира на опасностите от високата скорост, използването на мобилен телефон при шофиране, важността от поставянето на обезопасителни колани и други съвети за повишаване на безопасността на движението", казва зам.-председателят на агенцията Анжелина Тотева.

Чуйте повече по темата в интервю на Катя Василева с нея по време на Роженския събор, на който присъстваха около 300 хиляди души и беше приложена работеща схема на обществен транспорт до събитието.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Копаров: Трябва да се даде приоритет на енергийната ефективност

Напоследък много често се говори за т.нар. Европейски зелен пакт , предложен от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, който засяга всички аспекти на икономиката и по-сериозно строителството. Това е една инициатива, която се опитва да ангажира всички отрасли от икономиката на ЕС в сферата на зелената сделка и на зеления подход към..

публикувано на 02.07.20 в 17:50
Лазар и Мартина вече добре знаят, че за кампанията ще е нужен голяяям контейнер

Приемат пласмасови "Капачки за бъдеще" на пл. „Александър Батенберг“

Шестата кампания за събиране на капачки предстои да се състои в София тази неделя на пл. „Александър Батенберг“ между 9 и 17 ч. За последните 2 години в инициативата "Капачки за бъдеще" са събрани и рециклирани 260 тона пластмасови капачки , обобщиха пред Радио София хората-двигатели зад проекта Лазар Радков и Мартина Йорданова. Със..

публикувано на 02.07.20 в 17:48
Ваня Кастрева

Ваня Кастрева: София отново с ръст при външното оценяване

На фона на общата статистика от резултатите по националното външно оценяване в седми клас и тази година София се показа като столица на знанието. Така звучи изводът, който направи пред Радио София началникът на съответното Регионално управление на образованието Ваня Кастрева. По български език и математика учениците имат спад като цяло. В..

публикувано на 02.07.20 в 16:33

Протестиращи родители водят деца "На ясла и градина при Бойко Борисов"

Трети граждански протест против липсата на достатъчно общински ясли и градини организират родители, обединили се във Фейсбук група "Ваучери за неприетите деца в ясли и градини" . Демонстрацията тази вечер е под наслов "На ясла и градина при Бойко Борисов". Планират от 18 ч. пред сградата на Министерския съвет да поставят „кошара“ за малките..

публикувано на 02.07.20 в 14:45

Направи ли Covid-19 българите по пестеливи

50% от хората в световен мащаб са анулирали плановете си за лятото. Това показва “Летен барометър” - международно изследване на “Фератум” с въпроси, които тази година са свързани с Covid-19 и финансовите планове през 2020 г. В него са включени домакинства от 11 държави от цял свят.  “66% от анкетираните ще похарчат по-малко пари през летните месеци в..

публикувано на 02.07.20 в 14:41

Вече има проект на ПУП за Зеления ринг в столицата

„ Зеленият ринг “ вече има проект за подробен устройствен план, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Той свързва с нов линеен парк, вело и пешеходна алея „Слатина“ с „Изток“ и Борисовата градина. Включва 3,1 км велоалея, пешеходни алеи, 30 000 кв. м нови зелени площи , 2 терена, които се запазват за детска градина и ясла и места за..

публикувано на 02.07.20 в 17:20

„Песен за човека“ е филм не само за Вапцаров, а по-скоро за поемата му

Пълнометражния филм „Песен за човека“ по сценарий и режисура на Петър Дойчев можем да гледаме тази вечер в Културния център G8. Разбира се, творбата е посветена на български поет Никола Й. Вапцаров. Дойчев е студент по кинорежисура в Нов български университет и е копродуцент заедно с Гордан Коев, който играе и главната роля във филма...

публикувано на 02.07.20 в 13:21