Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изравнителните сметки за парно се преизчисляват само при основателни възражения

Потребителите имат възможност в 30-дневен срок да обжалват, ако не са съгласни със сумата, която имат да доплащат

Снимка: БГНЕС
Изравнителните сметки за парно за изтеклия отоплителен сезон вече са изпратени на всички абонати в столицата. Потребителите имат възможност в 30-дневен срок да обжалват, ако не са съгласни със сумата, която имат да доплащат. Тези, които не са осигурили достъп на инкасаторите на фирмите за дялово разпределение по време на отчета в края на отоплителния сезон, са получили сметки с начислена максимална мощност на ползваната енергия в съответния имот. Те имат възможност да поискат повторен отчет в срок от 3-месеца (до 30 септември). Това обаче налага корекция на сметките и на останалите жилища от даден вход или абонатна станция. За възможностите за корекция на получените сметки потърсихме за разяснения председателя на Асоциацията на фирмите за топлинно счетоводство Огнян Димитров:

"След като абонатите си получат сметките, имат 30-дневен срок за въпроси или възражения. Това може да стане и във фирмата за топлинно счетоводство или по пощата. Преизчисление на изравнителните сметки следва, само ако има основателни причини, които са много малък процент. Тогава следва преизчисление за цялата сграда, като под сграда трябва да се разбира една абонатна станция (може да е част от сграда, захранвана от една абонатна стация (бел. ред.)".


Ако в сградата има абонати, които изобщо не са осигурили достъп на инкасаторите, може да се очаква промяна на сумите за получаване или доплащане на всички абонати. Повторна проверка на всички сметки в дадена сграда или вход обаче се прави само при основателни възражения, подчерта Димитров. Ако няма подадено възражение от нито един абонат, фирмите за топлинно счетоводство вече изпращат сметките на "Топлофикация" и те стават дължими от абонатите.

При съмнения за кражба на топлинна енергия от страна на съседи, било то чрез подмяна на радиатори с такива без топломери или незаконен монтаж на радиатори, Огнян Димитров обясни, че има възможности за проверки след решение на етажната собственост:

"Още при отчетите на топломерите, когато абонатите осигурят достъп, проверяваме и всички помещения - за състоянието на отоплителните и топловодни инсталации. Другото, което могат да направят тези, които се съмняват, е да свикат общо събрание на етажната собственост, след което ние може да насрочим дата за проверка, като всички абонати трябва да присъстват и да осигурят достъп (до жилищата (бел. ред.), за да може да проверим... Ако някой не осигури достъп при тези проверки, нямаме никакви права. Освен, отново след решение на общо събрание, да начисляваме на такива абонати енергия на пълна мощност, но това са сложни процедури, които чисто законово не са и установени".

Има възможности и за внезапни проверки, което обаче не е в правомощията на фирмите за топлинно счетоводство. Право на достъп до всяко жилище и възможност да съставя актове има само "Топлофикация София".
 
Още за изравнителни сметки, за поставянето на пломби на радиаторите, за възможностите за ежемесечен отчет и за какво трябва да следим топломерите - чуйте в интервюто с Огнян Димитров!

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътната полиция засилва контрола около училищата и детските градини

Пътната полиция засилва контрола около училищата и детските градини. Ще се следи и дали се дава предимство на пешеходци и велосипедисти, обяви Мария Ботева от МВР. "Голяма част от децата, а и техните родители, използват последните дни, в които няма дъждове, за да могат да управляват велосипедите си”, казва Ботева. За осигуряване безопасността на..

публикувано на 25.09.20 в 18:45

Български учени от чужбина подкрепят процеса на демократизация в страната ни

Български учени, изследователи и юридически специалисти в чужбина, излязоха с отворено писмо, в което заявяват, че подкрепят процеса на демократизация в страната ни. Писмото е съставено и одобрено от всички участници, и включва 73-ма учени от около 60 университета и организации в 12 страни. Сънародниците ни споделят, че следят продължаващите..

публикувано на 25.09.20 в 18:32
Мирия Вехкапера

Защо кръговата икономика във Финландия се преподава в още в училище

В "Радиокафе" започваме да ви представяме различни региони в Европа. Първата ни "стъпка" е далеч на север, във финландския град Оулу (Oulu). Именно оттам е Мирия Вехкапера , която е един от новите членове на Европейския комитет на регионите, част от групата Renew Europe като представител именно на региона Оулу. Въпреки че е само на 44 години, тя..

публикувано на 25.09.20 в 17:50
Иво Христов

Обучението е преди всичко социализиращ процес

Към дистанционното обучение трябва да се подхожда внимателно, защото има много подводни камъни. “Най-важното, което трябва да се знае по отношение на което и да било обучение е, че това е преди всичко социализиращ процес . Това не е процес на предаване на данни. Най-важното в образователния процес е, че се създават умения, създават се връзки,..

публикувано на 25.09.20 в 17:09
Проф. Антоанета Христова

Антоанета Христова: Все още ГЕРБ са без алтернатива

В момента сме в много силна, много агресивна предизборна кампания . Пред нас е подреден пъзел, който трябваше да обслужи политически цели на играчите в пъзела. Именно в резултат на продължилия протест много ясно започнахме да различаваме хората, които през него провеждат предизборна кампания. Тази констатация сподели пред Радио София..

публикувано на 25.09.20 в 16:16

РЗИ- София тества над 300 учители за антитела на Covid-19

Столичното РЗИ започна тестването на учители, които са в рисковата група за наличието на IgM/IgG антитела на Covid-19. Става дума за кръвни тестове, които са различни от бързите и от PCR тестовете. “Към настоящия момент са изследвани малко над 300 учители, като тестовете, които правим, са за антитела. Имаме 7 положителни резултата на учители, които..

публикувано на 25.09.20 в 16:02

В Самоков се подготвят и се надяват на по-добър туристически сезон

В Самоков и родители, и учители искат учебната година да бъде здрава и присъствена. Това съобщи пред Радио София кметът на общината Владимир Георгиев след разговори в учебните и детските заведения. В момента обстановката е спокойна и няма огнище на Covid-19. Кметът се надява на по-добър туристически сезон през зимата, въпреки..

публикувано на 25.09.20 в 15:28