Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изравнителните сметки за парно се преизчисляват само при основателни възражения

Потребителите имат възможност в 30-дневен срок да обжалват, ако не са съгласни със сумата, която имат да доплащат

Снимка: БГНЕС
Изравнителните сметки за парно за изтеклия отоплителен сезон вече са изпратени на всички абонати в столицата. Потребителите имат възможност в 30-дневен срок да обжалват, ако не са съгласни със сумата, която имат да доплащат. Тези, които не са осигурили достъп на инкасаторите на фирмите за дялово разпределение по време на отчета в края на отоплителния сезон, са получили сметки с начислена максимална мощност на ползваната енергия в съответния имот. Те имат възможност да поискат повторен отчет в срок от 3-месеца (до 30 септември). Това обаче налага корекция на сметките и на останалите жилища от даден вход или абонатна станция. За възможностите за корекция на получените сметки потърсихме за разяснения председателя на Асоциацията на фирмите за топлинно счетоводство Огнян Димитров:

"След като абонатите си получат сметките, имат 30-дневен срок за въпроси или възражения. Това може да стане и във фирмата за топлинно счетоводство или по пощата. Преизчисление на изравнителните сметки следва, само ако има основателни причини, които са много малък процент. Тогава следва преизчисление за цялата сграда, като под сграда трябва да се разбира една абонатна станция (може да е част от сграда, захранвана от една абонатна стация (бел. ред.)".


Ако в сградата има абонати, които изобщо не са осигурили достъп на инкасаторите, може да се очаква промяна на сумите за получаване или доплащане на всички абонати. Повторна проверка на всички сметки в дадена сграда или вход обаче се прави само при основателни възражения, подчерта Димитров. Ако няма подадено възражение от нито един абонат, фирмите за топлинно счетоводство вече изпращат сметките на "Топлофикация" и те стават дължими от абонатите.

При съмнения за кражба на топлинна енергия от страна на съседи, било то чрез подмяна на радиатори с такива без топломери или незаконен монтаж на радиатори, Огнян Димитров обясни, че има възможности за проверки след решение на етажната собственост:

"Още при отчетите на топломерите, когато абонатите осигурят достъп, проверяваме и всички помещения - за състоянието на отоплителните и топловодни инсталации. Другото, което могат да направят тези, които се съмняват, е да свикат общо събрание на етажната собственост, след което ние може да насрочим дата за проверка, като всички абонати трябва да присъстват и да осигурят достъп (до жилищата (бел. ред.), за да може да проверим... Ако някой не осигури достъп при тези проверки, нямаме никакви права. Освен, отново след решение на общо събрание, да начисляваме на такива абонати енергия на пълна мощност, но това са сложни процедури, които чисто законово не са и установени".

Има възможности и за внезапни проверки, което обаче не е в правомощията на фирмите за топлинно счетоводство. Право на достъп до всяко жилище и възможност да съставя актове има само "Топлофикация София".
 
Още за изравнителни сметки, за поставянето на пломби на радиаторите, за възможностите за ежемесечен отчет и за какво трябва да следим топломерите - чуйте в интервюто с Огнян Димитров!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57