Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книги (не само) за лятото

Два талантливи дебюта на български автори

От българските книжни заглавия с Кремена Димитрова днес избираме двама млади автори, чиито произведения носят и познания, и удоволствието от лятното четиво.

„Човекът, който продаде морето“ е литературен старт на скорост на Николай Ценков. Дебютът му предлага 12 разказа с истории от цял свят, в различно време и на различно място. Повечето от сюжетите са по действителни събития.

Лайтмотив на всички истории е бягството от свободата (Ерих Фром не е замесен) – съзнателното желание на хората да избягат от свободата си. (Морето тук присъства като символ на свободата.)
Книгата дава едно предупреждение, отправя призив да не си даваме свободата доброволно, да не губим желанието си и възможностите си за избор и за проява на смелост. Едно чудесна мисъл, свързана с лятото, но валидна по всяко време…

Иначе Кремена Димитрова не скрива, че любимият й разказ започва маркесово, с фразата Позволи ми да те обичам вечно. Но действието се развива не в Колумбия, например, а в Сицилия…

Литературният дебют на Светослав Т. Тодоров пък ни пренася в мазето на един бар. Фантастичният му роман „WI-FI BG bar“ е изпълнен със софийски жаргон, философски дилеми и любопитни бележки под линия. Жанрът е Сердикийски комикси.

Героите в книгата имат свои прототипи, а разходката из римска Сердика е през ІV век. Романът е пълен с хумор и исторически познания. Сюжетът е оригинален, а хората от онова време се оказва, че говорят на северозападен диалект, примесен с латински сентенции.

Времето и пространството са относителни, но… нуждата да заредиш батерията на телефона – постоянна и съдбоносна.

С Кремена Димитрова разговаря Лили Големинова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около млади хора е много хубаво

Павлета Семова и Марина Василева от Банско джаз академия за смисъла на съществуването ѝ: "Всеки артист от нас е различен, това дава по-хубав по-хубав резултат за бъдещото присъствие на младите, те да могат да се докоснат до нещо по-различно. Стараехме се да изглеждат максимално естествени като се качват на сцена. Има ключови неща, които могат да дадат..

публикувано на 11.08.24 в 10:58
Александра Полежанова

Александра Полежанова: закърмена съм с джаз

Александра Полежанова - Aly от Банско спечели наградата на фестивала за талант от Банско: "Зад тази награда стои много труд, усилие, търпение. За трети път се докосвам до Джаз-академията - страхотна възможност да се докоснем до изпълнителите от голямата сцена. Много ми бе интересно да си говорим с Чинция Тедеско - различна от всичко, което съм слушала..

публикувано на 11.08.24 в 09:51
архитект Наум Торбов

Историята оживява - архитект Наум Торбов

Време е за нов разказ за поредната изключителна личност от българското общество. Още един човек, забравен в продължение на половин век - архитект Наум Торбов. За щастие живеем в години, когато нещата се променят. Споменът и историята за отдадени, скромни и изключително способни българи се възражда.  Признавам си, минавал съм десетки пъти покрай..

публикувано на 10.08.24 в 16:00

Софийски разкази - Радио разходка с Пейо Яворов

Р адио разходка по адресите, свързани в София с Пейо Яворов. Началото е къщата, където живее Мина Тодорова и брат ѝ Петко Ю.Тодоров. Къде е разположена посмъртната маска на Яворов и кои са другите места, свързани с поета, както и коя е личността, опитала се да обърне общественото мнение срещу Яворов - в звуковия файл:

публикувано на 10.08.24 в 15:00
Невена и Шарлето

Адресите на любовта – Невена Коканова и Любомир Шарланджиев

Режисьорът реагирал сдържано на  увлечението ѝ по Раде Маркович, но ѝ казвал „Ако ме напуснеш, ще умра!” „Обичам те, но него го обожавам. Не мога да го зарежа и да тръгна с теб, защото много ще го нараня“, споделя в интервю Раде Маркович с какви  думи Невена Коканова се сбогува с него, за да остане при мъжа си, режисьора Любомир..

публикувано на 10.08.24 в 14:00

С деца в кухнята

Как може да се превърнем в шеф готвач за любимите хора от дома си? Празнуваме деня на готвача с кулинарния блогър и фотограф, Ваня Грозева , създател на авторски здравословни рецепти: "В началото идеята ми бе провокирана от желанието на моите близки да им споделям снимки, те искаха рецепта, а аз никога не готвех по точни пропорции. Радвам се, че..

публикувано на 10.08.24 в 11:31
Деси Иванова

Всеки има лична история, свързана с четенето

Има ли разлика между купуването и четенето на книги? И за консуматорската тенденция, която се засилва от все по-атрактивния външен вид на книгите, които често служат само за декорация - Деси Иванова от  Trouble Bakers : "Интересът към книгата не отслабва. Хората предпочитат да имат достъп до по-нова литература, но бюджетите на обществените..

публикувано на 10.08.24 в 10:51