Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

И изправната газова бутилка може да се превърне в "бомба" под слънчевите лъчи

Инцидентите с газови бутилки зачестяват през летните месеци. Тези дни бе съобщено, че при подобни случаи са пострадали над 40 души само през месец юли. Затова и на дневен ред излиза въпросът как езопасно да използваме тези бутилки, които осигуряват удобство, но представляват и риск.

Нина Костова - началник на Контролно-методичен отдел към Дирекция "Надзор на пазара" в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор обясни пред Радио София, че на първо място е много важно да са спазени инструкциите за безопасност още с пълненето на бутилката. Според нея, много често потребителите зареждат бутилките на нерегламентирани места и на местата, където се зареждат автомобилите с газови уредби. Тя посочи, че правилното място за зареждане са специализираните газо-пълначни станции, които разполагат с автоматична везна. Именно там пълненето на бутилките е абсолютно точно.

На специализираните места за зареждане се прави и външен оглед на бутилките, както и се проверява дали те са с валиден технически преглед. Срокът на валидност на прегледа е 10 години.

Дори при спазени изисквания за безопасност, самото излагане на газовите бутилки на пряка слънчева светлина или в близост до топлинен източник също крият риск от избухване. Препоръчителната работна температура обикновено е от -20 до +45 градуса. В топло време, ако бутилката е изложена на слънчева светлина, много лесно може да бъде премината горната граница. 

Подробности за правилната експлоатация на газовите бутилки и рисковете, които крият - в интервюто на Лилия Герчева с Нина Костова

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Над 40 ранени от газови бутилки през юли

С настъпването на летния сезон се увеличиха драстично случаите на пострадали при инциденти с газови бутилки в домашни условия. За последните 20 дни са приети 41 пострадали при инциденти с газови бутилки, от..

публикувано на 31.07.19 в 09:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Водни спасители има предостатъчно, но плуването трябва да се учи в училище

След като коронавирусът удари жестоко туризма, сега все още под въпрос е осигуряването на плажовете с достатъчно спасители, още повече, че концесионерите ще искат да спестят и от това перо. „Специално за миналата година можем да отбележим един..

публикувано на 03.06.20 в 18:51

Една идея, претворена в щастие за децата със специални потребности

Проектът "Да играем заедно" и фотографските изложби "Различните" деца на България" са насочени към децата със специални потребности, които както всички други деца имат нужда да използват детски съоръжения на площадките. С помощта единствено на дарения..

публикувано на 03.06.20 в 17:31

Личните маршрути на Здравко Петров се преплитат с историческите на София

Урбанист по професия и по призвание, Здравко Петров е личност, отдадена на вярата в културното наследство на България. Символ на силното му убеждение се явява проекта “Исторически маршрути” . С него роденият във Варна градски експерт се стреми..

публикувано на 03.06.20 в 17:25
Алла Георгиева

Неравноправието като тема в изложбата "Музей на жената"

Тематична изложба, озаглавена "Музей на жената", вече е готова да отвори врати за любопитни посетители. Нейните експонати са разположени в къща-музей "Вера Недкова", която се намира на столичната улица "11-ти август". Експозицията се провежда в рамките..

публикувано на 03.06.20 в 16:44
Родопите

Вълнуващите пътешествия на Иван Панкев из екзотични кътчета

За пръв път на български език излезе наръчникът „Как да остана жив” на Беър Грилс. Световноизвестният британски пътешественик и експерт по оцеляване издава редица от най-важните си съвети как да оцелеем в опасни или животозастрашаващи ситуации, като..

публикувано на 03.06.20 в 16:25
Театър

Всички актьори от Армията проверени за коронавирус

Дни преди първите срещи с публиката, целият актьорски състав на театър "Българския армия", заедно с всички останали служители и техните семейства, са минали през тестове за коронавирус, съобщиха от театъра.  Тестовете са направени с помощта на..

публикувано на 03.06.20 в 14:57

Аки Каурисмаки е в Дома на киното с 14 филма

Филмите на Аки Каурисмаки отново са на голям екран, защото има неща, които не можем да видим от дивана в хола. Така звучи поканата за ретроспективата от 14 филма на финландския майстор, част от 24-тия София Филм Фест. Неповторимият хумор на..

публикувано на 03.06.20 в 11:34