Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И изправната газова бутилка може да се превърне в "бомба" под слънчевите лъчи

Инцидентите с газови бутилки зачестяват през летните месеци. Тези дни бе съобщено, че при подобни случаи са пострадали над 40 души само през месец юли. Затова и на дневен ред излиза въпросът как езопасно да използваме тези бутилки, които осигуряват удобство, но представляват и риск.

Нина Костова - началник на Контролно-методичен отдел към Дирекция "Надзор на пазара" в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор обясни пред Радио София, че на първо място е много важно да са спазени инструкциите за безопасност още с пълненето на бутилката. Според нея, много често потребителите зареждат бутилките на нерегламентирани места и на местата, където се зареждат автомобилите с газови уредби. Тя посочи, че правилното място за зареждане са специализираните газо-пълначни станции, които разполагат с автоматична везна. Именно там пълненето на бутилките е абсолютно точно.

На специализираните места за зареждане се прави и външен оглед на бутилките, както и се проверява дали те са с валиден технически преглед. Срокът на валидност на прегледа е 10 години.

Дори при спазени изисквания за безопасност, самото излагане на газовите бутилки на пряка слънчева светлина или в близост до топлинен източник също крият риск от избухване. Препоръчителната работна температура обикновено е от -20 до +45 градуса. В топло време, ако бутилката е изложена на слънчева светлина, много лесно може да бъде премината горната граница. 

Подробности за правилната експлоатация на газовите бутилки и рисковете, които крият - в интервюто на Лилия Герчева с Нина Костова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Над 40 ранени от газови бутилки през юли

С настъпването на летния сезон се увеличиха драстично случаите на пострадали при инциденти с газови бутилки в домашни условия. За последните 20 дни са приети 41 пострадали при инциденти с газови бутилки, от..

публикувано на 31.07.19 в 09:10
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Захариев

Съветите на един "CEO на годината"

Съоснователят на Finance Academy Георги Захариев за пореден път получи признание и потвърждение за лидерските си качества и умения. В десетото издание на годишните награди на b2b Media той бе отличен като "CEO на годината". (CEO (от..

публикувано на 22.07.24 в 19:11
Олимпийските кръгова са на Парижкия символ - Айфеловата кула

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж и поредица от събития в 3 български града

Няколко дни преди началото на Олимпийските игри в Париж с удоволствие разговаряме с Матиас Фавро – Аташе по сътрудничеството в областта на френския език, референт за спорта и със Здрава Стоева – отговарящ за публичните връзки във Френския..

публикувано на 22.07.24 в 17:55
Доц. Стоян Везенков

Доц. Стоян Везенков: Екранът приспива и състарява мозъка

Дори и да е под голям стрес, човек няма да се разболее сериозно, ако има здрав сън. Сънят е ключов за благосъстоянието на човека и има съществена роля за ученето на способности, на знания. За мозъка сънят е по-важната част от денонощието ,..

публикувано на 22.07.24 в 17:19
Жителите на общината разпространяват в социалните мрежи карта с местата на евентуалните сондажи

Ще има ли сондажи за добив в Община Своге?

По казуса в отговор до БНР-Радио София от МОСВ разясняват : "Съгласно Закона за подземните богатства (ЗПБ), министърът на енергетиката е компетентен орган за процедурите по предоставяне на разрешения за търсене и/или проучване на..

публикувано на 22.07.24 в 15:13
Предвижда се да има повече

В СОС решават за по-стриктно разделно изхвърляне и събиране на отпадъците

Повече контейнери за разделно събиране на боклуци в Столичната община и засилен контрол върху сметоизвозващите фирми, предлагат общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София. Докладът с промените ще бъдат разгледан в Комисия по екология утре, 23 юли, както..

публикувано на 22.07.24 в 14:25

Районът на Терминал 1 на летище София е блокиран заради забравен сак

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще..

публикувано на 22.07.24 в 13:46
Фрагмент от корицата

Нова книга за знатни копривщенски фамилии, допринесли за подема на града

Възрожденският град Копривщица отбеляза своя празник на духа, един празник на историята и на фамилиите в града.  Многоуважаваната Райна Тотева е познат деятел, дългогодишен учител по литература и български език, автор на исторически изследвания за..

публикувано на 22.07.24 в 13:07