Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес до 5 август

Ковачевица се пълни с музиканти и почитатели на камерната музика

Снимка: Неотъпкана пътека
За втора година село Ковачевица става домакин и вдъхновение за класически музиканти с многогодишен опит и световна кариера.

От днес (19 ч., читалище "Светлина") до 5 август класически музиканти ще се срещнат с публиката си сред великолепната природа, история и традиции на Западните Родопи. 

Първото издание премина при неочаквано голям зрителски интерес, спомнят си свидетели.

Инициатор и основен двигател на фестивала "Неотъпкана пътека: камерна музика в Ковачевица" е пианистката Лора Чекоратова и именно тя беше събеседникът, който даде нужната ни информация за събитието.

Повечето хора от очакваните на първото издание е подействало вдъхновяващо не само на организаторите му, но и на жителите на региона, разказа Чекоратова. И тази година къщите за гости и ресторантчетата са се подготвили за повече посетители.

В програмата ще видим имената на:
известната българска композиторка, номинирана за Грами, Добринка Табакова (дошла е от Лондон и вчера е имала среща с деца в гр. Гоце Делчев), ще бъдат изпълнени 5 нейни творби;
цигуларите Георги Вълчев и Никола Таков;
мецосопраното Мариана Карпатова,
виолистите Веселин Тодоров и Румен Цветков,
виолончелистите Иван Лалев и Волфрам Кьосел и
контрабасистката Юлита Фъсева.

Всички те живеят и работят като солисти и камерни музиканти в Европа и САЩ.

За някои гости Ковачевица е като райКакто и името подсказва, стремежът ни е фестивалът да предлага уникална програма, неща, които не могат да се чуят на традиционните подобни фестивали. Не търсим леки, забавни творби, а музика, която има дълбочина и носи вдъхновение.

Много от големите композитори са се вдъхновявали от и сред природата и имат композиции, които са особено подходящи да бъдат изпълнени в Родопите, допълва Чекоратова.

В Ковачевица има нещо много специално. Вдъхновявало е и писатели. Челистът Волфрам Кьосел дойде от Колорадо и е на седмото небе от природата, хората, киселото мляко…

В понеделник, 5 август, гала концертът е в Неврокопската Митрополия в град Гоце Делчев.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Лора Чекоратова.

И стягайте багажа за път…



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фронтменът Кубрат Аргилашки

"Спални места" издаде албум с поп музика, траш метъл, хардкор... - всичко

Пънк триото "Спални места" представи новия си трети студиен албум, който излезе преди дни и носи името на групата - "Спални места". В предаването “Радиокафе“ гост беше фронтменът Кубрат Аргилашки , който ни донесе свеж полъх от фестивала "Hills of rock", където групата взе участие. "Хората се радваха, младите знаеха текстовете, пяха с нас,..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Една от снимките в изложбата

"Сънувам на български" - казват хората във фотопроекта на Михаела Аройо

Първото цялостно представяне на дългосрочния фотографски проект на Михаела Аройо, посветен на бесарабските българи в Молдова и Украйна , ще може да се види галерия "Синтезис". Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка със звукова среда от Светослав Тодоров и текст на журналиста Димитър Кенаров ще бъде открита тази..

публикувано на 30.07.24 в 11:50
На работна среща в Министерството на здравеопазването се обсъжда изготвеният от консултанти на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) доклад за структурата на бъдещата Национална детска болница. На снимката: Галя Кондева

Очаква се финалният документ за структурата на Националната детска болница да е готов през август

Очаква се финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница да бъде готов през август, съобщи здравният министър д-р Галя Кондева. Документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, допълни тя. По думите ѝ в доклада на консултантите от Европейската инвестиционна банка се предлага болница с 404 легла, като структурата..

публикувано на 30.07.24 в 11:21

София-Банкя-София с дизелова ретро мотриса, в която са се возили министри

Всяка събота през август БДЖ организира пътуване със специална ретро мотриса по маршрута от София до Банкя и от Банкя до София , по повод отбелязването на годишнината от основаването на Българските държавни железници през август 1888 г. и честването на празника на железничаря. Мотрисата е част от музейното наследство на железопътния..

публикувано на 30.07.24 в 08:55

29° в София, с облаци и отслабващ вятър

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад, който през деня ще отслабне. Над източната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. В североизточните райони през нощта и в сутрешните часове явленията ще..

публикувано на 30.07.24 в 07:20

СОС се събира извънредно за ръководствата на 6 общински дружества

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров свиква извънредно заседание на 1 август, четвъртък, от 10:00 часа, става ясно от дневния ред на Съвета. Единственото, което ще обсъдят общинските съветници, е връщането за ново обсъждане на решение на доклад, приет на 9 юли тази година от Карлос Контрера, Севделина Петрова, Красимир..

публикувано на 29.07.24 в 19:23

Как сматрфонът да ни направи по-умни

До 2 август в зала “Smart Classroom” на София Тех Парк продължава академия за безопасно присъствие в интернет Smart Scroll Academy . Десетки деца на възраст от 13 до 17 години се срещат с професионалисти в сферата на журналистиката, аудио визуалните изкуства, изкуствения интелект, спорта и медицината , които им разказват как да бъдат..

публикувано на 29.07.24 в 18:52