Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Телашчица - труднодостъпната красота на Адриатика

Снимка: pp-telascica.hr
За разлика от дестинации като Дубровник, Задар или Сплит, малко българи могат да се похвалят, че са открили чара на природния парк "Телашчица" в Хърватия. Ето защо си струва да се запознаем с някои от неговите прелести.

Телашчица e eдинственият природен морски парк в Хърватия, отделен от известния национален парк "Корнати" през 1988 г. Там ви очакват безкрайни пейзажи, скалисти брегове, съчетани с труднодостъпната красота на Адриатика. Територията му включва 13 малки острова около известния Дуги оток, и още 6 във вътрешността на залива Телашчица. Снимка: pp-telascica.hrОбщата площ на парка е малко над 70 квадратни километра, от които близо 30 км са на сушата и 44,5 км - в морската акватория.

Може би най-привлекателни за туристите са скалните масиви в открито море. В Телашчица те са най-високите в Адриатика. Простират се няколко километра навътре в морето и достигат височина от 150 м. На северозапад излизат извън границите на природния парк, като там се извисяват на цели 208 м. След това отвесните скали постепенно се снижават на юг - под връх Муравяк, и изчезват под морето. Да стоиш на ръба на скала пред пропаст и сигурна смърт, възхищавайки се на простотата и суровостта на пейзажа е наистина уникално изживяване - казват докосналите се до този природен феномен в Хърватия.  

Карстовият терен на парка "Телашчица" осигурява местообитания на над 70 вида птици. Особен интерес представляват хищниците - сивият сокол гнезди по скалите, а съвсем нормално е да забележите и неговия събрат - медитеранският сокол, наричан още соколът на на Елеонора. Той е с тъмно оперение и използва хърватския парк за кратка отмора в полета си за Малта, където гнезди.

Скалите не са единствената забележителност на природния парк "Телашчица". Насред девствени борови гори, се открива път към спокоен залив с тюркоазено синя вода, контрастираща на каменната красота наоколо. Въпреки че не се вижда открито море, заливът привлича с тихите си и плитки води, където през лятото организирани групи от деца и Снимка: pp-telascica.hrвъзрастни плуват под вода и изследват крайбрежните скали. Малко по-встрани котва са пуснали и десетки бели платноходки.

Как можем да стигнем до природния парк "Телашчица". Предвид това, че 64% от него заема морето, най-естествено е да се стигне с кораб. Може да се наеме корабче, а ако пътуваме с туристическа агенция, тя може да направи това вместо нас. Въпросната агенция обаче трябва да има специално разрешение за работа на територията на природния парк. Ако идваме от континенталната част, най-удобно е да се дойде от Сали - най-близкото населено място до парка, а до Сали може да се стигне с редовния морски транспорт от град Задар.

Приятно пътуване!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. д-р Любина Веселинова

Доц. Любина Веселинова: Развитие на лимфедем може да се подозира, ако отокът на крайниците не се повлиява от повдигане

Хората, които водят заседнал начин на живот или практикуват професии, които изискват продължителен престой в седнало или право положение най-често страдат от отоци и лимфен застой. ВМА въвежда иновативна терапия, която позволява комплексен подход при лечението на тези състояния, често са характерни и за някои по-сериозни заболявания. Първа клиника по..

публикувано на 16.02.20 в 12:40

Нови лаборатории ще съхраняват българското културно наследство

Националният етнографски музей съдържа над 50 хиляди артефакти, събирани от 1906 година насам, от всички региони на България, от българските общности в чужбина, от различните културни, етнически и религиозни общности които населяват страната ни. Важен архивен център за нематериално културно наследство от гледна точка на богатствата които съдържа...

публикувано на 16.02.20 в 12:00

Румяна Кирчева – Меченска или първата глътка въздух

Понякога се налага новородената рожба да бъде потупната по гръбчето или пошляпната по дупето, за да изплаче и поеме първата глътка въздух в своя живот. Досещате се – тази среща в „Мисията  Милосърдие “ ще да е с акушерка. Макар че в наши дни  Румяна Кирчева – Меченска  е ментор на младите лекари в столичната болница „Света Анна“. Което ѝ дава..

публикувано на 15.02.20 в 13:15

Алжир - много различни светове в една държава

Алжир е една екзотична дестинация, която не е чак толкова популярна сред масовия пътешественик. Средиземноморската Ривиера, историческите забележителности и пустинята остават незабелязани от европейските туристи. Един любопитен факт, който вероятно малцина от нас знаят е, че след Италия, Алжир е втората държава в света с най-добре..

публикувано на 15.02.20 в 11:05

92% от българите никога не са срещали бежанци, но се страхуват от тях

92% от българите никога не са срещали бежанци, но се страхуват от тях. Това посочи  Красимир Кънев - председател на Българския хелзинкски комитет (БХК), по време на форума „Заедно в защита на малцинствата от престъпления от омраза“, който е кулминацията на проекта на БХК „NO HATE-BG". От друга страна директорът на Агенцията на ЕС за основните права..

публикувано на 14.02.20 в 18:26

Слави от The Clashers

Идеи, труд и упоритост – тези три неща са основата, върху която стъпва един от най-известните ютюбъри в България – Слави от The Clashers . Освен видеата с ТОП класации, с които набира популярност, Слави записва и такива, в които играе любимите си видеоигри. Въпреки всички пречки по пътя, той не се отказва и събира над милион абонати: Първата..

публикувано на 14.02.20 в 17:57

Телемедицината - иновативен помощник в действие

Отдалечената диагностика на някое заболяване или изпращането на здравен съвет дистанционна са възможносит, които не заместват физическия преглед от лекар. В редица случаи обаче, това е единствен възможен вариант за медицинска помощ. На някои места в страната лекар отива само веднъж месечно. И именно тук идва на помощ телемедицината. Красимира..

публикувано на 14.02.20 в 17:05