Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ивета Ташева:

Емболизацията на миомните възли е алтернатива на оперативното премахване на матката

След интервенцията симптомите, свързани с възлите, изчезват

Д-р Ивета Ташева
Снимка: Аджибадем Сити Клиник

Иновативен неоперативен метод на лечение на миомните възли на матката позволява запазването й и много по-бързото възстановяване на жените. Методът, наречен емболизация, всъщност води до намаляване и унищожаване на миомни възли чрез спиране на кръвоснабдяването им. Той е алтернатива на хирургичното отстраняване на възлите, както и на отстраняване на самата матка и на последващата хормонална терапия, като след интервенцията симптомите, свързани с възлите, изчезват. Процедурата не се извършва от гинеколози, а от сърдечно-съдови специалисти.

Как протича самата интервенцията, крие ли рискове и каква е терапията след нея попитахме д-р Ивета Ташева, специалист по вътрешни болести, кардиология и ангиология, ръководител на Клиниката по инвазивна кардиология в Университетската болница Аджибадем Сити Клиник:

"Методът се нарича емболизация на артериите, които хранят миомните възли - т.е. емболизацията означава запушване на тези артерии и по този начин се спира кръвотокът към миомните възли, в следствие на което те намаляват обема си. Реално след първия месец пациентката няма вече симптоматика, като размерът продължава да намалява до една година. Принципно идеята е не да изчезнат, а да станат неактивни и да спрат предизвикването на симптоматика, която може да бъде много тежка при тези пациенти. Най-често е спадане на хемоглобина вследствие на обилни кръвозагуби. Много често тези пациентки стигат до тежък анемичен синдром".


Възможно е пациентките с миома да имат подуване на корема, болки, дизурични смущения. Има и пациентки без оплаквания, но те не са показани за емболизация, освен в случаите, в които възлите нарастват много бързо, обясни специалистът. След емболизацията е възможно пациентките да имат силни болки, заради което се налага обезболяване с епидурален катетър за ден или два. След процедурата хормоналното равновесие и яйчниковата функция се запазват.

В България все още прилагането на метода при нераждали жени се избягва. По принцип има ли жената миомни възли бременността е рискова, обясни специалистът. В световен мащаб има доста пациентки, подложени на емболизация, които след това са забременели.

Д-р Ташева подчерта, че правилната диагностика от страна на гинеколозите е от съществено значение. Няма ограничения за прилагането на метода при по-големи възли, но размерът им може да повлияе ефекта от процедурата. Не могат да бъдат емболизирани възли, които се намират в маточната кухина, посочи специалистът. До момента в Аджибадем Сити Клиник процедурата е извършена на около 40 жени.

Още за прилагането на метода - чуйте в разговора с д-р Ивета Ташева!






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Температурите леко се понижават, но остава горещо – в София около 33°

Днес преди обяд ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър и с него вече ще прониква малко по-хладен въздух, съобщиха от НИМХ. Въздушната маса ще се лабилизира и главно в следобедните и вечерните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури с условия и за градушки...

публикувано на 19.07.24 в 07:35

Филмовият конкурс "35 секунди демокрация" представя гледните точки на млади творци

През 2024 г. отбелязваме 35 години от падането на берлинската стена. По този повод филмово студио „Ню Бояна“, Крис Захариев и с подкрепата на Фондация „Америка за България“, организират филмов конкурс „35 секунди демокрация”. Той е насочен към български творци на възраст между 18 и 30 години. Целта е да бъдат представи гледните точки на..

публикувано на 18.07.24 в 18:05

Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители

Днес Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители в Деня на Гражданската защита.  До 18 часа екипи на Гражданска защита и на Дирекция "Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община ,  БЧК и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“ разясняват на гражданите как да реагират при бедствия и аварии...

обновено на 18.07.24 в 16:55
Проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология във Военномедицинската академия

Проф. Ивайло Даскалов: Българите неглижират рисковите фактори, свързани със сърдечно-съдовите заболявания

България е на едно от челните места по сърдечно-съдови заболявания. Освен ниската здравна култура и липсата на профилактика, друг важен фактор за развитието им е затлъстяването на нацията. Много често артериалната хипертония протича безсимптомно, а нелекуването на високото кръвно налягане уврежда сърцето. Съветът на специалистите е да..

публикувано на 18.07.24 в 15:19
Велека Цанкова от

Мишо Йосифов и "Новините в джаза" представят своята Лятна емисия в последния ден на юли

Велека Цанкова за Лятната емисия на "Новините в джаза", която ще можем да видим на терасата на "Топлоцентрала" на 31 юли 2024 г.  и съвсем не е за изпускане, защото… "Подбрали сме музика със съвсем лятно настроение, ще има интересни кавъри на популярни пиеси, а в същото време разбира се, ще си посвирим и от авторската ни музика, която се..

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Започна реконструкцията на ул. "Опълченска"

Днес започва реконструкцията на ул. "Опълченска", което се случва 12 години след изготвянето на проекта. Дейностите стартираха от мостовото съоръжение при река Владайска на кръстовището с бул. Сливница, където вече са въведени и ограничения в движението. Участъкът, който предстои да бъде ремонтиран е до кръстовището на ул. Опълченска с бул...

публикувано на 18.07.24 в 12:22