Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Инициативата „Безопасни детски площадки“ празнува трети рожден ден с позитивна кампания

Снимка: БГНЕС
Инициативата „Безопасни детски площадки“ ще отпразнува третия си рожден ден с позитивна кампания, която се нарича „Три добрини“. Организацията е създадена от няколко активни майки през 2016 година и започва като Фейсбук група. Неочаквано страницата бързо набира хиляди съмишленици, както подкрепа от различни организации и медии.

Инициативата „Безопасни детски площадки“ обединява граждани и родители, които вярват, че осигуряването на безопасни, модерни и динамични места за игра и спорт на децата, е обща мисия на гражданите, държавните институции и общините.
Когато се съберат повече хора, нещата се получават. Единично, когато всеки се опитва, за съжаление, става по-трудно, когато сме инициатива, имаме име, ставаме по-разпознаваеми  и по-чуваеми, разказват съоснователите на сдружението Мая Цанева и Стилияна Тодорова.

Сред целите на инициативата са администрацията на общините да си върши работата и да чува от какво имат нужда хората, които пък да бъдат по-активни в комуникацията си с администрацията. Основната цел обаче е да се създаде такава среда за децата, която да ги развива и да ги учи на повече неща. 

Това може да стане чрез примера, който възрастните дават, като пазят площадките и показват на децата си, че не може да бъдат само пасивни и да чакат да се случи нещо, а трябва да действат, за да подобрят нещата. Това не касае само детските площадки, а всяка част от живота.

В началото инициативата започва с просветителска работа - общините да покажат какви са начините гражданите да влязат във връзка с тях, как могат да реагират, към кого могат да се обърнат.

Сдружението отбелязва третия си рожден ден през 2019 г. с активната кампания “Три добрини”. Тя мотивира гражданите да подкрепят активност в полза на градската среда и децата, да облагородят детската площадка пред блока си, да събират капачки в полза на кампанията “Капачки за бъдеще”,  както и да се включват в игрите заедно с децата си.

Сдружението има и още една мисия, която цели да направи детските площадки по-интерактивни. Идеята им е да не се инвестира само в типови площадки, а да са различни и да развиват различни двигателни, умствени способности и да са ориентирани към деца със специални нужди.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концепцията в основата на играта

Нямате муза? Чувствате се неудовлетворени от всяка една игра, с която се захванете? Всичко е едно и също и ви доскучава? Тогава сте попаднали на точното място - екипът на BETAgames ви поднася разкошен букет от разнообразни игри, разработени благодарение на  уникални концепции , с които ще преобразите скучното цъкане в пленителен геймплей. Офертата..

публикувано на 22.02.20 в 18:29
проф. Станка Маркова

Проф. Станка Маркова или откъде започва пътят

"Тука свършва пътят". Така бащата на проф. Станка Маркова е казвал за тревненската махала Олани, където се е родила героинята на този радиопортрет. -   По-късно аз му казвах, припомня си тя: -   Татко, оттук започваше, а не свършваше пътят… И първата спирка на пътя е в Трявна. Родителите на малката Станка се..

публикувано на 22.02.20 в 13:15

Б.Т.Р.: Много ни харесва да правим кино, макар и кратко

„Ела” -  една от най-харесваните песни от последния албум на Б.Т.Р., вече има и своя видеоклип. Акустичната балада, създадена за пиано и глас, е различна като звучене от всичко записано досега от групата. Да импонира на емоцията на песента в клипа е изграден имагинерен образ на жена - птица.  Красива, силна, мистична и малко тъжна - полужена,..

публикувано на 21.02.20 в 19:40

Временни линии на градския транспорт за Задушница

На 22 февруари във връзка с възпоменанието Задушница се разкриват допълнителни временни линии на градския транспорт. Трамвайна линия №7А ще се движи по маршрут ж.к. “Борово“ – кв. “Орландовци“. Разкриват се и следните временни автобусни линии: -..

публикувано на 21.02.20 в 16:31

3D силуети преминават отвъд енергийния свят на въглищата в еко изложба

Истории на активисти от различни държави (Германия, Испания, Полша, Румъния), но с обща мисия можем да видим пресъздадени чрез 3D принтер в изложба, която се открива в пространството на първия етаж на Дома на киното на 22 февруари вечерта. Мотото е: „Активизъм за справедлив енергиен преход отвъд въглищата“ , организатор е Грийнпийс..

публикувано на 21.02.20 в 16:19

2,6 млн. лева за укрепване и ремонт на детска градина в "Дружба 1"

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изпълнението на строително-ремонтните работи на детска градина „Пеперуда“ в жк. „Дружба 1“. Сградата е от така наречените „етернитови детски градини“, строени с материал, който се счита като опасен за здравето.  По време на извършваната реконструкцията е възложено и конструктивно укрепване и преизграждане..

публикувано на 21.02.20 в 15:50
Акад. Ячко Иванов

Акад. Ячко Иванов: Грижата за младите е в образованието, но и в устойчивото строителство

Най-важната цел на Научно-техническия съюз по строителство в България (НТССБ) е да обединява своите членове и да съдейства за тяхното професионална и творческа квалификация и израстване. Затова е една от главните задачи е да организира и провежда научни и други форуми от национално и международно значение, а така също и да дава актуална..

публикувано на 21.02.20 в 15:26