Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Нали знаеш как е ..." - неудобствата на пола вътре в университета

Снимка: БГНЕС

Студенти от Университетския клуб за равенство на Алма матер представиха доклад за преживяванията  на  различни  студентски групи,  които  се  сблъскват  с  изключване, пренебрежение,  враждебност  или  дискриминация.  Изследването на младите хора идентифицира слаби места в университетската среда и  предлага практики и политики, които могат да ги поправят. Доклъдът е базиран на 13 интервюта с настоящи или съвсем  наскоро завършили студентки. Следвайки феминисткия постулат за пресеченост, отразен и в основните  принципи на Студентско общество за равенство, полът е пресечната точка в изследването.

Сред основните изводи, които са направени: двоен стандарт  за момчета и момичета в академична среда. На множество места в интервютата студентките обобщават, че не виждат разлика между положението на момчетата и момичетата в академичната среда или специфики на своите преживявания. След  което  сами  опровергават  това, разказвайки истории или  давайки  примери  за  проблеми  или  ситуации,  които непропорционално биха засегнали момичетата. Нещо повече, на няколко пъти това става с фразата „знаеш как е...“ , която красноречиво говори колко нормализиран може да бъде един двоен стандарт.

На следващо място, прави впечатление привързаността  на студентките към университета. Те са положително настроени към академичните си преживявания, макар и често критични към системата. В почти всяко интервю има преживявания, размисли или страхове, които недвусмислено говорят  за това, че университетът и съпътстващата го среда продължават да не осигуряват напълно безопасна и справедлива среда на своите студентки.

Студентките, които имат пресеченост с друга група (особено етнически и сексуални малцинства), са имали своя опит с отхвърляне - по-рядко насочено индивидуално спрямо тях, но особено често чрез негативно отношение на колеги или преподаватели към тяхната група като цяло.

Достъпността на студентките с увреждания до всички аспекти на академичния живот е системно ограничена, въпреки че се среща разбиране и  подкрепа  сред  колеги  и  преподаватели.  Въпреки  това, стереотипни  представи  за  студентите  с  увреждания  могат да  бъдат  открити  дори  и  сред  ограничения  ни  кръг от респондентки. Без задължително да се сблъсквали с открит език на омразата или насилие, респондентките чертаят една картина, в която собствената идентичност създава известно напрежение и притеснение, когато е поставена в академична среда.

Политизирането на темата за половата равнопоставеност е неприсъщо за респондентките. По правило не са наясно дали могат да се обърнат към някого
в случай на дискриминация и към кого. Това поставя въпроса за (не)съществуващите политики и инициативи  в тази насока.

Подробен анализ за доклада "Нали знаеш как е..." можете да чуете в интервюто на Добринка Добрева с Доротея Стефанова и Владислав Петков от Студентското общество за равенство при Софийския университет.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екскурзоводите очакват решението по проекта за финансова помощ

Проектът за финансова помощ за екскурзоводите с евросредства вече е изпратен в Комитета за наблюдение и оценка, като се очаква решение следващата седмица, съобщи пред Радио София Христина Неделчева , председател на Управителния съвет на Съюза на екскурзоводите. Проектът е на стойност 3 милиона лева, като подпомагане трябва да получат 1500 души...

публикувано на 27.11.20 в 18:55

Безработица до 12-13 процента, ако бизнесът не отвори на 21 декември

Вследствие на затварянето на държавата при първите по-строги противоепидемични мерки тази пролет, безработицата в България се вдигна до 10%, което е критично за страната ни ниво. Със сегашното затваряне можем да очакваме фалити и безработица до 12-13%, ако бизнесът не заработи на 21 декември и ако час по-скоро не заработят различни компенсаторни..

публикувано на 27.11.20 в 17:49
Снимката е илюстративна

Еньо Енев, БХРА: Таим надежда за по-добри параметри на помощта за бизнеса

Все още таим надежда, че правителството ще помогне и ще даде ръка на бизнеса в малко по-добри параметри, отколкото бяха през месец март. Убедени сме, че ще се справим с тази криза и заедно ще намерим “златната среда”, каза пред Радио София Еньо Енев , заместник-председател на Българската хранителна и ресторантьорска асоциация за мерките и..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Няколко идеи за киновечер вкъщи

Когато всичко затваря, големият екран може би ще се премести вкъщи на домашния телевизор. “За съжаление кината ги затвориха и отново ще трябва да намерим алтернативни възможности да гледаме кино, макар и на малкия екран, а възможностите за това са много”, казва кинокритикът Деян Статулов .  Той има няколко предложения за любителите на седмото..

публикувано на 27.11.20 в 16:41

Направление за PCR от личния лекар - до дни

Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София д-р Николай Брънзалов , заместник-председател на Българския лекарски съюз За да бъде издадено..

публикувано на 27.11.20 в 15:31
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Конспирацията сама по себе си е обяснителен режим под лесна форма

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел на се намали населението на земята. Това показват данните от проучване, направено в началото на ноември.   “Изследването показва, че и нашето общество не е изолиран случай, а е част от световната тенденция , в която доминиращата среда на социални мрежи и все..

публикувано на 27.11.20 в 14:58

Недоносеното бебе и силата да го отгледаш

Хората казват, че всеки трябва да си носи кръста. Но има едни малки човечета, на които понякога им се падат много тежки кръстове. На 17 ноември, когато отбелязахме Деня на недоносените деца.  Да си недоносен, може да е карма, съдба, наричане, лош късмет, къса клечка или каквото там си го определят хората но не е диагноза! Но макар да не е..

публикувано на 27.11.20 в 14:46