Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Нали знаеш как е ..." - неудобствата на пола вътре в университета

Снимка: БГНЕС

Студенти от Университетския клуб за равенство на Алма матер представиха доклад за преживяванията  на  различни  студентски групи,  които  се  сблъскват  с  изключване, пренебрежение,  враждебност  или  дискриминация.  Изследването на младите хора идентифицира слаби места в университетската среда и  предлага практики и политики, които могат да ги поправят. Доклъдът е базиран на 13 интервюта с настоящи или съвсем  наскоро завършили студентки. Следвайки феминисткия постулат за пресеченост, отразен и в основните  принципи на Студентско общество за равенство, полът е пресечната точка в изследването.

Сред основните изводи, които са направени: двоен стандарт  за момчета и момичета в академична среда. На множество места в интервютата студентките обобщават, че не виждат разлика между положението на момчетата и момичетата в академичната среда или специфики на своите преживявания. След  което  сами  опровергават  това, разказвайки истории или  давайки  примери  за  проблеми  или  ситуации,  които непропорционално биха засегнали момичетата. Нещо повече, на няколко пъти това става с фразата „знаеш как е...“ , която красноречиво говори колко нормализиран може да бъде един двоен стандарт.

На следващо място, прави впечатление привързаността  на студентките към университета. Те са положително настроени към академичните си преживявания, макар и често критични към системата. В почти всяко интервю има преживявания, размисли или страхове, които недвусмислено говорят  за това, че университетът и съпътстващата го среда продължават да не осигуряват напълно безопасна и справедлива среда на своите студентки.

Студентките, които имат пресеченост с друга група (особено етнически и сексуални малцинства), са имали своя опит с отхвърляне - по-рядко насочено индивидуално спрямо тях, но особено често чрез негативно отношение на колеги или преподаватели към тяхната група като цяло.

Достъпността на студентките с увреждания до всички аспекти на академичния живот е системно ограничена, въпреки че се среща разбиране и  подкрепа  сред  колеги  и  преподаватели.  Въпреки  това, стереотипни  представи  за  студентите  с  увреждания  могат да  бъдат  открити  дори  и  сред  ограничения  ни  кръг от респондентки. Без задължително да се сблъсквали с открит език на омразата или насилие, респондентките чертаят една картина, в която собствената идентичност създава известно напрежение и притеснение, когато е поставена в академична среда.

Политизирането на темата за половата равнопоставеност е неприсъщо за респондентките. По правило не са наясно дали могат да се обърнат към някого
в случай на дискриминация и към кого. Това поставя въпроса за (не)съществуващите политики и инициативи  в тази насока.

Подробен анализ за доклада "Нали знаеш как е..." можете да чуете в интервюто на Добринка Добрева с Доротея Стефанова и Владислав Петков от Студентското общество за равенство при Софийския университет.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Запалил се микробус спря движението преди "Витиня"

Временно е спряно движението по автомагистрала „Хемус“ в района преди тунела „Витиня“ заради запалил се микробус, няма пострадали. Около 18.40 часа е получен сигнал за възникнало възпламеняване в микробус с метанова уредба. Шофьорът е напуснал превозното средство своевременно, няма пострадали. До погасяването на огъня движението по..

публикувано на 17.01.20 в 19:19
Робърт Дауни Джуниър със съпругата си Сюзън - продуцент на филма

"Доктор Дулитъл" - нов живот за любимата приказка

Новата приключенска продукция, със знаковото превъплъщение на Робърт Дауни Джуниър в един от най-обичаните класически образи в литературата и киното - Доктор Дулитъл, вече е факт и у нас. Към смелото пътешествие на гениалния странник се присъединява младият и самоназначил се за негов чирак Хари Колет, както и нестандартната група от неговите приятели..

публикувано на 17.01.20 в 19:07

Ограничено движение по АМ "Тракия" утре

Движениeто по АМ "Тракия" - в посока София, от км 25 до км "нула", ще бъде временно ограничено утре, поради монтирането на портални рамки за толсистемата на две места в участъка, съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура". Всички автомобили до 12 т, пътуващи към София, ще се пренасочват от пътния възел "Вакарел" на АМ "Тракия" по обходен..

публикувано на 17.01.20 в 18:20

Туршията и киселото зеле - естествени пробиотици, които ни пазят през зимата

За да сме здрави и в добра кондиция, трябва да поддържаме добра чревна флора . Има два начина да постигнем това - като приемаме пробиотични добавки или като консумирате пробиотични храни. Зимата, за разлика от пролетта и лятото, е сезон, в който няма изобилие от свежи и пресни плодове и зеленчуци. Затова пък традицията е предала един много ефективен..

публикувано на 17.01.20 в 17:56

Дерматологът д-р Иван Богданов - изследовател на студа

Българският лекар д-р Иван Богданов изследва степента на хидратация на роговия слой на кожата, както и дозата ултравиолетова радиация, получена от полярните изследователи в Антарктика. Д-р Иван Богданов е част от единствения дерматологичен екип от учени на ледения континент. Лекарят е сред полярните изследователи в 28-та Българска антарктическа..

публикувано на 17.01.20 в 16:40

Изненади и специално внимание към малките скиори за Деня на снега

За девета поредна година "Боровец" ще отбележи Световния ден на снега. Събитието, което ще се проведе, утре на 18 януари, събота, е част от мащабната инициатива на Международната федерация по ски World Snow Day, която цели да популяризира снежните спортове и активния начин на живот сред децата и младите хора и да запали любовта им към планината и..

публикувано на 17.01.20 в 16:31

Сировишкаре излизат в Брезник на 18 януари

В началото на новата 2020 пътуващото ни "Радиокафе" спря и в Брезник. И неслучайно. На 18 януари на площада пред читалището започва традиоционния сурвакарски фестивал, на който ще дефилират всички групи сировишкаре (това е думата, която тук се използва, не "сурвакари") от околността и ще представят своите "ликове", както ги наричат в района. Събитието..

публикувано на 17.01.20 в 16:02