Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ел Капитан, който завърши най-дългия ултра маратон в света

На 6 август в 23.00 часа Тодор Димитров успешно завърши най-дългия ултра маратон в света. Той успя да избяга 3 100 мили само за 52 дни. Така Ел Капитан (с този си прякор Тодор е известен в бегаческите среди) стана 44-я човек на планетата, който някога е успявал да завърши  състезанието. Само 6 дни преди края, маратонецът беше на място, на което никой бегач не желае да бъде на този етап от състезанието.

Тодор беше изненадан приятно на летището от посрещането, което негови почитатели му организираха.Тодор разказа, че най-трудия момент е бил, когато е получил стомашно натравяне и финалът се е отдалечил с 32 мили за два дни и е трябвало да наваксва след това, което е било доста трудно. “Доста трудно ми беше по време на самото стомашно натравяне, понеже загубваш ориентация, постоянно дехидратираш и други неприятни моменти, разказа той.

Още за маратонеца чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - 10 емблематични софийски сгради

Урбанистът Здравко Петров за 10 най-емблематични сгради в София, избрана за столица с висшегласие за няколко минути по предложение на шуменец: "В 1883 се довършва Княжеския дворец, а в 1885 се открива Народното събрание, което е на края на София. Гранд-хотел "България" е първият елитен хотел, който приема гости. Военният клуб е също от най-важните..

публикувано на 29.03.24 в 22:44

"Форум", 29.03.24: Какво позволява бюджетът на София

Ден след като Столичния общински съвет гласува бюджета на София, основна тема на коментара във "Форум" са средствата на местната влас за най-големия български град. Бюджетът на Столичната община  Част от средствата в обявената сума ( 2,6 млрд. лв. ) идват делегирани държавата. Поне 0,5 млрд. лв. са за капиталовата програма. Може да се каже,..

публикувано на 29.03.24 в 19:05

Връчват наградите на БАУХ на 11 април

В ход е 20-о издание на Конкурса за годишните HR награди на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) за 2023 г.  51 кандидатури са допуснати до финалния етап на оценка в 9-те категории на конкурса.  Броят на финалистите е рекордно висок и е почти двойно по-голям спрямо кандидатурите за 2022 г., които бяха 35. Чрез инициативата,..

публикувано на 29.03.24 в 18:19

Разследването на разрушения мост в Балтимор може да отнеме 2 години

Водеща тема тази седмица в Съединените щати е  пропадналият мост в Балтимор след като товарен кораб се удари в него.  Шест души се смятат за загинали. Срутването на моста Франсис Скот Кий вероятно ще окаже влияние не само на хилядите използвали го за придвижване, но и на доставки в цялата страна. На мястото работа започват хиляди..

публикувано на 29.03.24 в 16:54

Какво е книгата "Без мен" на Стефан Иванов и има ли нужда от нови издателства у нас

След почти десетгодишна пауза от издаването на книги с поезия, Стефан Иванов издава книгата си "Без мен", но тя не съдържа само стихове. "Последната ми книга беше "Навътре" от 2014 година. През това време се занимавах с какво ли не - с представления, турнета, литературни формати "Актьори срещу поети", с Радичков, Достоевски, с визуални..

публикувано на 29.03.24 в 16:39

Саморегистрираните хазартно зависими вече са близо 36 000

Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване в  регистъра на уязвимите лица само от началото на март до момента, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП). Над 8100 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни игри от началото на годината, а от възобновяване на регистъра през 2022 г. до сега..

публикувано на 29.03.24 в 16:27
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Атентатът в "Крокус" край Москва ще се използва за провоенен импулс в страната

Въпреки неизвестните около атентата в "Крокус сити хол" край Москва, ясно е, че извършителите са от активното в Русия крило на "Ислямска държава" (ИД). Разликата в приемане на фактите е в това, че в Русия проблемите на сигурността се пречупват през войната . Независимо от липсата на доказателства, версията на властите е, че няма начин..

публикувано на 29.03.24 в 15:26