Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Писателят Добри Божилов разказва за бестселъра "Задругата" в "Настроение с Лили"

Днес в предаването "Настроение с Лили" специален гост ще бъде един интересен човек - писателят и IT специалист Добри Божилов. Неговата книга “Задругата” се превърна в бестселър и стоя на първо място три седмици сред художествената литература. Темата на книгата е падането на България под турско робство и началото на Възраждането в края на XVIII век.

“Задруга” е стара българска дума, която означава таен съюз, братство. В случая писателят разказва за такъв съюз, който съществува векове и гради своето дело из всички кътчета на Османската империя. Братство, основано на пълната липса на алчност и себелюбие и на пълната отдаденост на мечтата за прераждане на България. Това е книга за победата сред тъмнината и привидното пропадане. Тя е за това как надеждата възниква в най-тежките години на българския народ. Книгата разбива всички страхове и комплекси на българина и ги превръща в самочувствие. “Задругата” е написана толкова интересно, че по нея може да се направи филм. Тя е в стила на Дан Браун и неговите известни романи, като “Шифърът на Леонардо”.

Заради големия интерес "Задругата" може да се превърне в трилогия или четирилогия. Втората книга от серията се очаква в края на годината. Авторът има и други публикации, както и колекция с разкази.

В студиото на Радио София с водещатаДобри Божилов е роден през 1975 г. в София. Завършва УНСС, работил е като редактор във вестник "Банкер", вестник Computer World и други. Създател е на онлайн изданието “Коментари”, както и на хумористичния сайт “Гъдел нюз”. Основната му професия е на интернет предприемач и IT експерт - програмиране, дигитален маркетинг, реклама, изработка и промоция на сайтове.
“Един народ има нужда от легенди, а не само от енциклопедии”, споделя Божилов пред Светлана Дичева от програма “Хоризонт” през юни 2019 г. Той ще сподели още любопитни подробности около новата си книга, както и факти от неговата биография в "Настроение с Лили".
На фона на разговора с Добри Божилов ще звучат рок балади от 90-те на: Eagles, Wet Wet Wet, Four Non Blonds, Roxette, Aerosmith, Red Hot Chili Peppers, Take That, Texas, Bon Jovi, Def Leppard, INXS, Metallica, Scorpions, Браян Адамс, Брус Спрингстийн, Шерил Кроу, Майкъл Болтън, Том Пет и Ронан Кийтинг.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Камен Недев

Д-р Камен Недев: Брахитерапията при рак на простатата запазва еректилната функция и качеството на живот на пациентите

Ракът на простатата е на второ място по честота при мъжете в България, като засяга предимно мъже над 50-годишна възраст. В повечето случаи се развива с много бавни темпове. Ранният рак на простатата в 1-ви и 2-ри стадии се ограничава до простатната жлеза, затова адекватната и навременна терапия е от изключително значение за успешното лечение. Нов вид..

публикувано на 15.12.19 в 12:45
10 от 22-те четириноги помощници могат да спасяват при всякакви инциденти

Техниката и 540 правоспособни планински спасители са готови за зимния сезон

Планинската спасителна служба е напълно готова за зимния сезон – както личният състав, така и материалната база и техниката. Това съобщи пред Радио София директорът на ПСС Емил Нешев . Надяваме се да има по-малко травматизъм е да сне се налага много нашата намеса. В момента в страната работят 540 правоспособни планинските спасители, от..

публикувано на 14.12.19 в 11:05

„Моменти на слава“ - спортът като приятелски мост между България и Корея

В Многофункционалната спортна зала към Национална спортна академия тържествено беше открита фотоизложбата „Моменти на слава“ . Тя е посветена на спортните таланти от Република Корея и Република България от 1988 г. насам. Експозицията беше открита от   Н. Пр. Джънг Джингю, посланик на Република Корея България. „Корея и България имат..

публикувано на 15.12.19 в 16:35

Променят учебните планове на бъдещите учители

Национална програма, с която висшите училища да променят учебните си планове в обучението на бъдещите учители, ще бъде изготвен от Министерството на образованието и науката. Това ще допринесе за специфичните умения и познания, свързани с гражданското образование, които преподавателите трябва да предадат на учениците. Освен това трябва да се..

публикувано на 13.12.19 в 18:28

"Български фонд за жените" отпуска стипендии за общностно развитие

Много често забравяме, че винаги е по-добре да работим в екип или със съмишленици, отколкото да се опитваме да променим нещо сами. В този смисъл общонстта е една подкрепяща система, дори един организъм, който има обща визия и върви в една посока. Това напомни пред Радио София директорът на Българския фонд за жените Надежда Дерменджиева по повод..

обновено на 13.12.19 в 17:38

Адриана Михайлова: Софиянци се обединяват, когато решават проблемите си

Създаването и развитието на местните общности е темата на предаването “Радиоприемница” тази седмица. “В София се забелязва, че хората са най-обединени там, където има проблеми. Най-вече в новите квартали, в които има някакъв елемент на изпуснато положение по отношение на презастрояването и Общината не смогва в осигуряването на социална инфраструктура -..

публикувано на 13.12.19 в 17:35
Гражданско образование в действие - една от задачите на

Българинът още много чака от държавата, това говори за липса на гражданско мислене

В „ Радиоприемница“  продължаваме разговорите по темата за развитието на местните общности - част от програмата за общностно развитие към Българския фонд за жените, чийто партньор е Радио София. Днес се допитваме до експертното мнение на Луиза Славкова – изпълнителен директор на фондацията Софийска платформа . Трудно е да се сравняват..

публикувано на 13.12.19 в 14:49