Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Студентки създадоха първото денонощно пространство за учене

Първото денонощно пространство за учене у нас ще отвори врати на 1 октомври 2019 година. Идеята за библиотека, която да бъде отворена 24 часа, хрумва на студентките Мартина Георгиева и Цветомира Гяурова. Причината да стартират инициатива като тази е, че много често те самите, както и голяма част от студентите в София, не намират подходящи помещения, за да учат и работят.

Миналата година с една колежка от екипа - Цветомира Георгиева, живеехме на общежитие и се оказа една вечер, че няма къде да учим, тъй като някой беше взел ключа от читалнята, без да го върне и се озовахме в една бензиностанция в два през нощта и осъзнахме, че там има повече студенти отколкото персонал и ни дойде малко детински идеята, че можем да променим нещо - да направим споделено пространство за учене, разказва Мартина.

В началото не го нарекохме Библиотека, защото искахме да дадем по-скоро свобода за комуникация на младите хора, а в момента се превръща по-скоро в западен тип библиотека, където ще има както места хората да седят индивидуално и да бъде тихо, така и места, където да седнат в група да говорят помежду си и да разменят идеи и опит.
Повече за това как се реализира подобна идея разказва Мартина в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.