Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обредни хлябове освещаваме на Голяма Богородица


На 15 август православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица. Имен ден празнуват кръстените с имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието, на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта Архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно.Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни." В памет на явяването ѝ пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Разрешава се риба. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Днес около църквата “Успение Богородично” в гр. Кюстендил, във връзка с големия християнски празник Успение Богородично, се провежда културен форум “Панагия - въздигане на хляба”.
Панагия е името, с което наричаме Света Богородица. Панагия е и един древен църковен обичай за издигане на молитва към Богородица, разказва Любляна Начева.

Тя обясни, че хлябът “Панагия” всяка българка приготвя за големия християнски празник от предишния ден. Този хляб в деня на празника се внася в църквата за благословение.На изложението ще бъдат представени предмети, които показват българската идентичност - черги, български шевици, различни обредни хлябове. Тук са съчетани обредите, хлябът, вярата на християните и традициите на българите, допълва Любляна Начева.

Чуйте целия разговор на Лили Големинова с Любляна Начева в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асоциацията на доброволците продължава традицията

Националната Асоциация на Доброволците в Република България (НАДРБ) е създаденa през 2014г. като сдружение, на хора, които споделят общи ценности и призвание – да помагат при овладяването на извънредни ситуации. Тя обединява в рамките на една организационна структура всички субекти в процеса на управлението на кризи – доброволци, професионални..

публикувано на 19.08.24 в 11:46
Вихрен Георгиев

С фотоисториите си Вихрен Георгиев разбива стереотипи

Когато човек е търсещ и работоспособен, талантлив и креативен, резултатите не закъсняват. Доказателството може да се види в проектите на Вихрен Георгиев. Преди 10-ина години започва да осъществява идеята си за People of Sofia (платформа за улична фотография) с около стотина снимки, а ето, в момента има повече от 300 000 последователи в..

публикувано на 19.08.24 в 10:22
19-годишната Антония Баева учи за акушерка в Медицинския университет в София

Ромки - бъдещи медицински сестри и акушерки, кандидатстват за стипендия

Фондация „Тръст за социална алтернатива" (ТСА) обяви конкурс за три стипендии на студенти от ромски произход във втори, трети или четвърти курс, изучаващи специалностите Акушерка или Медицинска сестра през академичната 2024/2025 година. Те трябва да имат успех над 3,50 от завършената учебна година. Одобрените кандидати ще получат финансова..

публикувано на 19.08.24 в 09:02
Търсете сянка

Времето - като вчера, в София - до 33°

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд над западната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър с източна компонента. Максималните температури ще са..

публикувано на 19.08.24 в 07:20
Атанас Димитров

Каракачаните не мислят за почивка

Атанас Димитров е от каракачански род и ни представя събора, който започва на обяд тук: "За каракачаните има немалко изследвания, спорни моменти, но няма много писмени сведения. Разчита се на фолклора, песните, които пеят. Един гръцки автор е записал 630 песни в България, повече, отколкото е записал в Гърция. Те запазват фолклора си за да запазят..

публикувано на 18.08.24 в 11:11
Самоков

Ходете в Боровец, спрете в Самоков

Кметът на Самоков Ангел Джоргов представя събитията покрай празника на града - 21 август и не пропуска да говори и за спортните традиции на града, и за красивите места около Самоков: "Храмът "Бельова църква" е построен върху храм от 4 век, в 12 век е възстановен от Бельо, чиито имоти са били наоколо. От 2001 Великомъченик Св. Симеон Самоковски е..

публикувано на 18.08.24 в 10:47
Евелина Спасова

Срещата с големи имена - преживяване за цял живот

Самоков е днешната ни дестинация или по-точно, Бельова черква, по пътя за Боровец. В началото сме с Евелина Спасова: за шахматния клуб за деца, за предстоящата среща на децата с актьора Владо Карамазов и други инициативи, свързани с децата: "Шахматният клуб върви чудесно - вече сме част от федерациите и участвахме в сеанс за 100 г. ФИДЕ. Децата играха..

публикувано на 18.08.24 в 09:57