Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Свети Стефан" - вип курортът на Черна гора

Снимка: discover-montenegro.com
Будва е една от перлите, с която не без основание се гордеят черногорците. Не по-малко забележително обаче е едно местенце, намиращо в непосредствена близост.

Някои определят "Свети Стефан" като вип курорт - най-елитният по черногорското крайбрежие на Адриатика. И наистина той е световноизвестна туристическа атракция. Топ моделката Клаудия Шифер притежава имот там. Редовни яхтени круизи до "Свети Стефан" правят и много други суперзвезди от световния шоубизнес. 

Всъщност, някога "Свети Стефан" е бил малко рибарско селище. Според легендата то е изградено през 1442 година като крепост, в която се се криели хората от околността при нападенията на пирати и по време на Османското нашествие на Балканите.

Днес, като доказателства за древните поселения на полуострова, се издигат три църкви. Първа е "Свети Стефан", дала името на курорта. Тя се намира на най-високата му част. Другите две са "Свети Александър Невски" и "Преображение Господне", разположени при входа на градчето, което днес е превърнато в град-хотел. 

За туристите "Свети Стефан" е съвършена възможност да се потопят в атмосферата от миналото, като същевременно не се лишават от лукса на съвременния свят. Завръщането в миналото става само с една обикновена разходка из калдъръмените улички на острова.

Всеки посетител може да се позабявлява в някое от многобройните заведения, някои от които са напълно достъпни и за по-нисък бюджет, но има и такива, които са пословични с високите си цени. Затова и там отсядат само най-богатите гости на курорта.

За всекиго обаче е достъпна културната програма на "Свети Стефан". Вечер и през нощта островът се превръща в театър под небето. Можете да наблюдавате най-различни представления и да се докоснете до различни изкуства. В нощните клубове също можете да щуреете до зори. 

Всичко това компенсира неудобствата на плажовете около Свети Никола, повечето от които са доста скалисти, но пък - изключително живописни. 

Разбира се, в никакъв случай не ви съветваме да съсредоточите почивката си само на полуостров "Свети Стефан". Просто защото така изпускате истинския разкош за сетивата, предлаган от съседните курорти. Будва е един от тях. До него можете да стигнете и с лодка, а на сушата няма как да не усетите духа на древна Адриатика.

В стария град на Будва все още личат следите от различните исторически влияния по тези земи - римското, древногръцкото, венецианското, австрийското, френското и и т.н..  Не са далеч и другите морски перли на Черна гора - Петровац, Будва, Котор, Херцег нови. При добро планиране на времето можете да успеете и с посещение на хърватския мегахит Дубровник. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътната полиция засилва контрола около училищата и детските градини

Пътната полиция засилва контрола около училищата и детските градини. Ще се следи и дали се дава предимство на пешеходци и велосипедисти, обяви Мария Ботева от МВР. "Голяма част от децата, а и техните родители, използват последните дни, в които няма дъждове, за да могат да управляват велосипедите си”, казва Ботева. За осигуряване безопасността на..

публикувано на 25.09.20 в 18:45

Български учени от чужбина подкрепят процеса на демократизация в страната ни

Български учени, изследователи и юридически специалисти в чужбина, излязоха с отворено писмо, в което заявяват, че подкрепят процеса на демократизация в страната ни. Писмото е съставено и одобрено от всички участници, и включва 73-ма учени от около 60 университета и организации в 12 страни. Сънародниците ни споделят, че следят продължаващите..

публикувано на 25.09.20 в 18:32
Мирия Вехкапера

Защо кръговата икономика във Финландия се преподава в още в училище

В "Радиокафе" започваме да ви представяме различни региони в Европа. Първата ни "стъпка" е далеч на север, във финландския град Оулу (Oulu). Именно оттам е Мирия Вехкапера , която е един от новите членове на Европейския комитет на регионите, част от групата Renew Europe като представител именно на региона Оулу. Въпреки че е само на 44 години, тя..

публикувано на 25.09.20 в 17:50
Иво Христов

Обучението е преди всичко социализиращ процес

Към дистанционното обучение трябва да се подхожда внимателно, защото има много подводни камъни. “Най-важното, което трябва да се знае по отношение на което и да било обучение е, че това е преди всичко социализиращ процес . Това не е процес на предаване на данни. Най-важното в образователния процес е, че се създават умения, създават се връзки,..

публикувано на 25.09.20 в 17:09
Проф. Антоанета Христова

Антоанета Христова: Все още ГЕРБ са без алтернатива

В момента сме в много силна, много агресивна предизборна кампания . Пред нас е подреден пъзел, който трябваше да обслужи политически цели на играчите в пъзела. Именно в резултат на продължилия протест много ясно започнахме да различаваме хората, които през него провеждат предизборна кампания. Тази констатация сподели пред Радио София..

публикувано на 25.09.20 в 16:16

РЗИ- София тества над 300 учители за антитела на Covid-19

Столичното РЗИ започна тестването на учители, които са в рисковата група за наличието на IgM/IgG антитела на Covid-19. Става дума за кръвни тестове, които са различни от бързите и от PCR тестовете. “Към настоящия момент са изследвани малко над 300 учители, като тестовете, които правим, са за антитела. Имаме 7 положителни резултата на учители, които..

публикувано на 25.09.20 в 16:02

В Самоков се подготвят и се надяват на по-добър туристически сезон

В Самоков и родители, и учители искат учебната година да бъде здрава и присъствена. Това съобщи пред Радио София кметът на общината Владимир Георгиев след разговори в учебните и детските заведения. В момента обстановката е спокойна и няма огнище на Covid-19. Кметът се надява на по-добър туристически сезон през зимата, въпреки..

публикувано на 25.09.20 в 15:28