Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Село Добърско - безкрайни пейзажи, чист въздух и тишина

Невероятни гледки и безкрайни пейзажи, чист въздух, тишина и спокойствие, но и много култура. Всичко това ще намерите на 120 км от София, само на 16 км от Разлог и на 20 от Банско, в китното село Добърско.

От него се открива гледка към трите планини - Рила, Пирин и Родопите, както и към живописната долина на река Места. Според местна легенда първите заселници в селото са били ослепените Самуилови войници. След битката в Беласица през 1014 г. те остават там, заради лечебната сила на водата, извираща в двора на средновековната църква "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат".

Добърската църква, чиито патрони са светците Теодор Тирон и Теодор Стратилат, е и най-значимата културно-историческа забележителност в района. Тя е от 1614 година. Всичко това привлича туристи от различни краища на света. А историята на уникалната добърска църква разказва за всички туристи бай Георги. От години той се грижи за храма и развежда туристите наоколо. 

Храмът "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в Добърско е обявен за национален паметник на културата и е един от 100-те туристически обекта. Близо до него се намира и другата богато изографисаната църква - "Сретение Господне", която е от 1860 г. На изхода на село Добърско, в посока национален парк „Рила”, е изграден посетителски център, който предлага разнообразни услуги. Там може да се запознаете и с възможностите за нощуване, които предлагат къщите за гости в селото. А гостоприемството на местните хора е пословично.

В зависимост от предпочитанията, се предлагат разходки до Рила и Пирин с планински водач, както и обиколка на района с велосипед. Няма как да не срещнете и леля Мария. Доскоро тя е била част от прочутите "Добърски баби", а сега се занимава с производството на мед. 

Всичко това е част от колорита на Добърско. Останалата част ще усетите на място.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. д-р Любина Веселинова

Доц. Любина Веселинова: Развитие на лимфедем може да се подозира, ако отокът на крайниците не се повлиява от повдигане

Хората, които водят заседнал начин на живот или практикуват професии, които изискват продължителен престой в седнало или право положение най-често страдат от отоци и лимфен застой. ВМА въвежда иновативна терапия, която позволява комплексен подход при лечението на тези състояния, често са характерни и за някои по-сериозни заболявания. Първа клиника по..

публикувано на 16.02.20 в 12:40

Нови лаборатории ще съхраняват българското културно наследство

Националният етнографски музей съдържа над 50 хиляди артефакти, събирани от 1906 година насам, от всички региони на България, от българските общности в чужбина, от различните културни, етнически и религиозни общности които населяват страната ни. Важен архивен център за нематериално културно наследство от гледна точка на богатствата които съдържа...

публикувано на 16.02.20 в 12:00

Румяна Кирчева – Меченска или първата глътка въздух

Понякога се налага новородената рожба да бъде потупната по гръбчето или пошляпната по дупето, за да изплаче и поеме първата глътка въздух в своя живот. Досещате се – тази среща в „Мисията  Милосърдие “ ще да е с акушерка. Макар че в наши дни  Румяна Кирчева – Меченска  е ментор на младите лекари в столичната болница „Света Анна“. Което ѝ дава..

публикувано на 15.02.20 в 13:15

Алжир - много различни светове в една държава

Алжир е една екзотична дестинация, която не е чак толкова популярна сред масовия пътешественик. Средиземноморската Ривиера, историческите забележителности и пустинята остават незабелязани от европейските туристи. Един любопитен факт, който вероятно малцина от нас знаят е, че след Италия, Алжир е втората държава в света с най-добре..

публикувано на 15.02.20 в 11:05

92% от българите никога не са срещали бежанци, но се страхуват от тях

92% от българите никога не са срещали бежанци, но се страхуват от тях. Това посочи  Красимир Кънев - председател на Българския хелзинкски комитет (БХК), по време на форума „Заедно в защита на малцинствата от престъпления от омраза“, който е кулминацията на проекта на БХК „NO HATE-BG". От друга страна директорът на Агенцията на ЕС за основните права..

публикувано на 14.02.20 в 18:26

Слави от The Clashers

Идеи, труд и упоритост – тези три неща са основата, върху която стъпва един от най-известните ютюбъри в България – Слави от The Clashers . Освен видеата с ТОП класации, с които набира популярност, Слави записва и такива, в които играе любимите си видеоигри. Въпреки всички пречки по пътя, той не се отказва и събира над милион абонати: Първата..

публикувано на 14.02.20 в 17:57

Телемедицината - иновативен помощник в действие

Отдалечената диагностика на някое заболяване или изпращането на здравен съвет дистанционна са възможносит, които не заместват физическия преглед от лекар. В редица случаи обаче, това е единствен възможен вариант за медицинска помощ. На някои места в страната лекар отива само веднъж месечно. И именно тук идва на помощ телемедицината. Красимира..

публикувано на 14.02.20 в 17:05