Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Рапчев

Ярки дрехи, повишено внимание и концентрация за електрическите тротинетки

Прибързаното въвеждане на услугата за отдаване под наем на електрическите тротинетки повдигна няколко съществени въпроса от една страна и създаде редица опасности и проблеми от друга, свързани с пътната безопасност.

Пускането на тази услуга без нормативна уредба, която ясно да разпределя правата и отговорностите на отделните участници, наподобява лобизъм, за чиито грешки ще се наложи обществото да плати. Това далеч не е първият случай, в който Столична община, като организатор на движението, игнорира действащото нормативно законодателство и избързва с въвеждането на иновации, които крият сериозни рискове за живота и здравето на гражданите - твърдят от Института за пътна безопасност, който е част от Консултативния съвет по пътна безопасност към Столична община.

От института са отправили питане до общината дали тя е в състояние и ще носи ли отговорността за бъдещи пътни инциденти, свързани с употребата на електрически тротинетки, като също така предоставят проект на регламент за участие на малки електрически превозни средства в пътното движение, който да послужи за регулиране на този вид превозни средства.

А в крайна сметка електрическите тротинетки може и да не изкарат много. 15 са изчезнали или са били откраднати след по-малко от седмица след пускането на услугата в София, пише „Монитор“. Отдаването на е-скутери започна на 22 август, а столичани имаха на разположение 150 скутера. Сега изглежда, че компанията си е платила 10% комисионна за доверието.

Росен Рапчев от "Пътна полиция" заяви пред Радио София, че все още няма правна регламентация за движението с този вид превозни средства не само в България, но и в целия Европейски съюз. Затова и се очаква да възникнат проблеми с бързото навлизане на електрическите тротинетки. Те са безшумни, бързи и малки и лесно може да се стигне до инцидент в автомобилния трафик.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Rebel Rebel

Морският дом на Rebel Rebel

Снежка Пенева ръководи един от емблематичните клубове във Варна. Н е за пръв път застава пред микрофона ни - говорим си за музикални вкусове и предпочитания: "Горди сме, че втора година сме морски дом на Rebel Rebel - нова алтернативна българска авторска музика. Съдържанието е многопластово (кои са те - в звуковия файл). Много трип-хоп, сайкаделик,..

публикувано на 08.09.24 в 11:56
х-л Ню Йорк

Варна е различна в различните сезони

Християн Облаков за красивите сгради и (не) познатата история на Варна: "От 15 години се опитвам да систематизирам нещата за града, които съм успял да открия. Архитектурното наследство от края на 19 и началото на 20 век (имената на архитектите - в звуковия файл). Градът е претърпял сериозна трансформация само за няколко десетилетия. Поколенията..

публикувано на 08.09.24 в 10:52
Мартин Зигхарт и Ганчо Ганчев

Как човек може да напише такава музика?

Темата ни за Варненско лято продължава с именития австрийски диригент Мартин Зигхарт и Ганчо Ганчев, заместник - председател на Българския хоров съюз и експерт към отдел Култура в община Варна. Те ни разказват за концерта с Меса в h moll от Й. С. Бах на 12 септември - концерт, с който официално се открива международния хоров конкурс „Проф. Георги..

публикувано на 08.09.24 в 10:08
Марио Хосен

Сцената и приятелството обединяват

Марио Хосен, артистичен директор на Варненско лято, слага началото на едно варненско "Радиокафе": "Имаме симпозиум, посветен на маузиката на дунавските страни. Както и барок. Успяхме да станем притегателен център на музиколози, след техните доклади - камерно музикални концерти, които да илюстрират темите им от матинетата им. Над 40 години концертирам..

публикувано на 08.09.24 в 09:31
Валери и Доменика

Адресите на любовта - Валери Петров

Валери Петров е плод на любовна история, досущ като тази на Ромео и Жулиета, породена от враждата между Монтеки и Капулети. Бащата на писателя - Нисим Юда Меворах е роден в София и е сефарадски евреин. Той е професор по правни науки, специалист по семейно, облигационно и наследствено право, виден адвокат, обществен деятел и дипломат, преподавател..

обновено на 07.09.24 в 18:16
Анна Каменова

Историята оживява - Маджаровият род - Анна Каменова

В днешната ни среща продължаваме разказа за една от значимите фамилии по нашите земи. Маджаровият род, с корени във възрожденска Копривщица, се отличава с просветените си представители. А един от тях разбива стереотипите на 20-и век.  Нейното име е Анна Михайлова Маджарова, по-късно по мъж Стайнова. Родена е на 31и декември 1894 г. в древния град..

публикувано на 07.09.24 в 15:55

Софийски разкази - Историята на Царския дворец

Жанет Митева и книгата ѝ за историята на царския дворец:

публикувано на 07.09.24 в 15:00