Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Учебната 2019/2020 година започва с новости и за ученици, и за учители

За първи път 10-окласниците ще имат задължително външно оценяване по български език и литература (на 9 юни) и по математика (11 юни)

От общо 395 иновативни училища 79 са в град София
Снимка: БГНЕС
След края на лятото „Радиоприемница“ се завръща за нов сезон. И първите събеседници и теми са свързани с предстоящата 2019/2020 учебна година, с новостите за ученици и учители.

Готови ли сме в София за първия училищен звънец и за влизане в клас?

През миналата учебна година първокласниците в София бяха 12 049 - припомни Събка Попова - старши експерт по Български език и литература в Регионалното управление по образованието (РУО). – За столицата е характерно, че освен в общинските, първокласници приемат и в държавните училища, частните, както и тези към Министерството на културата.

По данни на Националния статистически институт децата, родени през 2012-а намаляват – такава е тенденцията през последните няколко години. Въпреки това, очакванията са и през тази учебна година първокласниците да бъдат повече от 12 хиляди, защото София е привлекателна за младите родители и като месторабота.

Родителите са удовлетворени, защото децата са приети, ако не по първо, то по второ или трето желание. За първокласниците най-доброто училище е това, което е най-близо до мястото, където живее детето.

За прием след основно образование в класацията за най-предпочитани гимназии през последните години разликите са несъществени. Рейтингът е според бала за приемане. На върха на класацията са СМГ, 91-ва езикова гимназия, 73-то училище, ТУЕС, испанската, първа и втора английска гимназия…

През учебната 2019/2020 година планът предвижда 383 паралелки, от които 229 – профилирани и 154 професионални. За съжаление има и закрити паралелки.
По заповед на министъра на образованието до 10 септември училищата трябва да предприемат действия за попълване на незаетите места.

За улеснение на ученици и родители на сайта на РУО са публикувани свободните места. А в съответните училища информацията се актуализира своевременно.

395 са иновативните училища в страната. От тях 79 са в град София. Всяко училище има своя специфика, затова и иновациите са много различни. Но като цяло иновациите са насочени към повишаване мотивацията за учене у децата, за развиване на мисленето и формиране на гражданска позиция.

През изтеклата година 1390 деца в София са върнати в клас след отпадане от училище, повторно са отпаднали 55.

През юли т.г. в София бяха обявени над 680 свободни работни места за учители, но в столицата и търсенето, и предлагането е голямо. Най-търсени са началните учители, по чужд език, математика, информационни технологии, природни науки.

Има достатъчно учители, увери Събка Попова. За това допринася и националната програма „Мотивирани учители“. Тя предвижда финансово стимулиране по различни критерии.

През тази година нови учебни програми ще има за учениците в ІV и в Х клас. Сред промените е по-голямата гъвкавост и свобода на учителите при преподаването. За първи път 10-окласниците ще имат задължително национално външно оценяване по български език и литература (на 9 юни) и по математика (11 юни). По желание ще има тестове по чужд език и информационни технологии.

Примерни варианти на външното оценяване по БЕЛ и математика са публикуване на сайта на МОН.

За първи път четвъртокласниците ще учат до 16 юни.

Чуйте целия разговор на Катя Василева със Събка Попова.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Шарапова е известна, че с крясъци освобождаваше напрежението по време на игра

Кога и как е полезно да се разкрещим

Крещенето е ефикасен механизми за емоционално освобождаване, който можем да използваме. Ако покрещите правилно и в точния момент, тогава това ще облекчи стреса и някои от вътрешните ви проблеми, сигурен е психиатърът Юри Вялба. "Можете да викате в гората или в апартамента си, но така, че да е безопасно за другите. С помощта на викането можете да..

публикувано на 11.08.20 в 09:10

Майки пред МС: Гледаме децата си въпреки държавата

Майките от „Системата ни убива“ и днес осъмват пред Министерски съвет, където протестът им продължава. Минувачите ги поздравяват и подкрепят. „Тук сме до оставката на кабинета „Борисов 3“. Това управление не спря разделението на деца и възрастни, според процентите на увреждания“, каза Нели Димитрова в пряко в ефира на Радио София. Тя..

публикувано на 11.08.20 в 08:39

Магдалена Милтенова: Искаме безпрепятствено да работим

Протестите трябва да бъдат провеждани в рамките на закона и да не засягат други граждани. Блокадите на кръстовищата възпрепятстват работата на транспортните превозвачи, обясни пред Радио София Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.  "Става въпрос за оцеляване, защото бизнесът ни е в много тежко състояние заради кризата...

публикувано на 10.08.20 в 18:16

Д-р Стоян Лазаров: Около 250-300 деца годишно се нуждаят от сърдечни операции

Детската кардиология е сред онези здравни специалности, които са останали сякаш незасегнати от пандемията от Covid-19, защото въпреки всичко, продължават да се раждат деца, а някои от тях със сърдечни малформации, които налагат понякога незабавни кардиологични операции, веднага след раждането.  “ Не сме спирали оперативната дейност, защото сме..

публикувано на 10.08.20 в 16:28

Шеф Атанас Балкански: Хората започнаха да се връщат в ресторантите

Сезонът за всички заети в ресторантьорския бранш започна много тежко, но вече се забелязва завръщането на клиентите в ресторантите с ентусиазъм за опитване на нови ястия, след продължителната принудителна изолация, коментира пред Радио София шеф Атанас Балкански,  по повод 10 август - професионалния празник на готвачите.  Хората вече..

публикувано на 10.08.20 в 15:48
Акад.  Лъчезар Трайков

Акад. Лъчезар Трайков: Напасването към нуждите на обществото не се изчерпва с "държавната поръчка"

„След толкова упреци през последните 20 години, не сме и помисляли, че ще ръкопляскат на българските лекари. Covid-19 даде основание да се гордеем за това, което сме - като общество и като лекари . И като обучение в университетите.“ Това подчерта пред Радио София неврологът акад. проф. Лъчезар Трайков , който в края на юли беше избран..

обновено на 10.08.20 в 15:46

БАН отчита онлайн киберзаплахи, свързани с Covid-19

Онлайн бюлетин с актуална информация за киберзаплахи и атаки, свързани с пандемията от Covid-19 и с възможни решения, е публикуван на интернет страницата на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. Бюлетинът ще се публикува на български и на английски език, и е съвместна инициатива на ИИКТ-БАН и на британското посолство в София...

публикувано на 10.08.20 в 12:45