Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Родната къща на Тодор Живков и компютрите "Правец" са в общ музеен комплекс

10
Снимка: Луиза Лазарова
Отвеждаме ви в Правец, където ще разгледаме музейния комплекс с родната къща на Тодор Живков. 

Комплексът е част от Историческия музей в града като включва два обекта - музейна част с колекция от подаръци към държавата и родната къща на Живков. Сградите са отворени за посещение целогодишно като има голям интерес към обектите както от българи така и от чужденци.

Голямата експозиционна сграда е построена през 70-те години. Там Тодор Живков е приемал гостите си от България и чужбина. Сградата е превърната в музей през 2002 г. като всички експонати са пренесени тук от Резиденция Бояна.

Подаръците, които виждаме в музейния комплекс в действителност носят духа на държавата, от която идват. Преобладават сувенири, чаени сервизи, кутии за бижута от тюленова кост, инкрустирани прибори, оръжия и музикални инструменти.Ценното при тях е, че са единствени екземпляри в света.

Само на няколко метра от голямата сграда се намира родната къща на Живков, която е построена от баба му и дядо му в типичен балкански стил. Стаите се наричат кащи, има специално помещение за работа с вретено, обща спалня със сламени одари, кухня и стая с огнище. Къщата е реставрирана през 1972 г.

В музейната част откриваме и специална зала, която проследява развитието на компютрите Правец. Тяхното производство започва в началото на 80-те години като България се нарежда на 3-то място в света по производство и използване на електронни устройства на глава от населението. През 90-те години производството е прекратено. Частна компания възражда марката компютри през 2014 г. като в момента са налични както лаптопи, така и смартфони.

Чуйте повече в репортажа на Луиза Лазарова и събеседника ѝ - Теодора Иванова, екскурзовод в Исторически музей Правец.

Всички снимки са на Луиза Лазарова

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава пикът на Персеидите

Погледите на астрономи и любители отново са насочени ревностно към нощното небе. Причината е метеорният поток Персеиди - едно от най-забележителните астрономически събития през годината, който е активен от средата на юли до края на август. Пикът му може да се наблюдава между 11 и 13 август, съобщава сайтът "Спейс". Обикновено в максимума на Персеидите,..

публикувано на 10.08.20 в 12:18

Проверяват състоянието на дъждоприемните шахти в София

Във връзка със зачестилите дъждове и бури, от Столичния инспекторат са засили проверките за състоянието на дъждоприемните шахти. В изминалия неделен ден над 1500 от съоръженията са проверени и почистени от отпадъци, наноси и листа, предимно по булевардите "Цариградско шосе", "Г. М. Димитров", "Асен Йорданов", "Тодор Александров" и..

публикувано на 10.08.20 в 12:06

Изисквания заради Covid-19 в европейските държави

Заради Covid-19 и ръста на заболелите в страната, голям брой държави наложиха ограничителни мерки или изисквания за отрицателен тест за корона вирус за пътуващите от България. Мерките, които бяха въведени през последната седмица, са както следва: Белгия въведе ограничения за туристическите пътуванията от определени райони на България. Всички..

публикувано на 10.08.20 в 11:15

В Музикалния театър влизат и циркови артисти за премиера по Калман

Със специален концерт под заглавие „Вихрено и страстно“ на 1 октомври ще бъде открит сезонът на Музикалния театър и с много позитивизъм ще се изрази благодарност към вярната публика. В него ще бъдат заложени най-жизнеутвърждаващите жанрове - оперетата и мюзикълът . В новата програма са предвидени и интересни премиери. След принудително..

публикувано на 10.08.20 в 11:12

Хотелите за кучета стават все по-популярни

Покрай пандемията от Covid-19 много семейства се сдобиха с домашни любимци (най-често кучета) и се наслаждават на новия член в семейството си до момента, когато започват летните отпуски и планираните почивки. Не навсякъде в българските курорти се допускат кучета. По Черноморието на повечето плажове, които са с чадъри и шезлонг, не се допускат кучета,..

публикувано на 10.08.20 в 09:51

Пътуване по време на пандемия - нови условия и изисквания за българите

Нови условия за влизане в Германия бяха въведени за българските граждани. За пътуващи от областите Варна, Добрич и Благоевград, тестовете за Covid-19 са задължителни. Основанието за новите изисквания са големият брой заразени в тези райони за последните седем дни. Това доведе до притеснение у много сънародници, които са се върнали в родината, за да..

публикувано на 10.08.20 в 08:43
В Клуб Хвърчило всички са позитивни

Децата променят светогледа си в клуб "Хвърчило“, чувстват се способни и полезни

Пасивността не е решение на проблемите ни. От тази мисъл е водена героинята ни днес. Тя основава сдружение „Няма невъзможни неща“, а по-късно и „Клуб Хвърчило“ във Варна, в който помага на младежи със затруднения и увреждания . Вече 10 години Диана Нестева е опора на десетки семейства, които поради една или друга причина, са загубили вяра и..

публикувано на 08.08.20 в 12:05