Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Психолог: Не преекспонирайте първия учебен ден

Върху адаптацията на децата, особено за тези, които за първи път прекрачват прага на училището е посветено предаването “Радиоприемница” само няколко дни преди началото на учебната година.

Има родители, които преекспонират емоцията около първия учебен ден. Трябва да се има предвид, че децата попадат в нова социална среда. Те тепърва ще градят социалната си действителност и ако ние ги “пренапомпваме”, е възможно да си създадат погрешно първо впечатление. "Важно е да не се поддаваме на прекалената емоция, защото учебният процес е нещо, което ще се случва на детето с години. Това е нормален процес и детето трябва да знае, че това е неговата работа", казва психологът Ина АнтоноваИна Антонова

Преди първия учебен ден първолаците трябва да бъдат подготвени за това, че отиват на училище, за да изградят себе си, не да се сравняват, не да се доказват, не да противоречат на някой, който е новият ментор в живота им, а да изградят себе си и да се съревновават със себе си и да дадат най-доброто от себе си. Важно е децата да научат това преди да влязат за първи път в класната стая, казва психологът.

Голяма грешка, която правят родителите е, че много често самите те отричат авторитетите, така децата изграждат пагубна представа, че авторитетите са лоши хора. 

Важно е също така на децата да бъде обяснено, че учителят не е там, за да ги обича, а за да ги научи на някаква опитност.
Ролята на родителя е да предложи на ученика стимули и наказания, трябва да има лишаване от някакви малки награди, които да коригират поведението на детето, така че да се превърне в самоконтролиращо се поведение.

Според психолога има много родители, които си позволяват да злоупотребяват с това, че имат по-добри финансови позиции или че са по-известни, но има училища, които са за всякакъв тип хора.

Добрите и мотивирани да си вършат работата учители, следят внимателно децата и знаят кога да се намесят в групата и кога да работят заедно с родителите, за да се коригира поведението на даден ученик. Това обаче се прави рядко и в повечето случаи от млади учители.Едно дете трябва да се научи само да решава проблемите си, но то няма опитността на възрастните. 

Според психолога, може да се елегантно да бъде подтикнато към обсъждане на проблема, без да му даваме готови решения, за да разбере детето принципа за решаване на проблеми. Проблем обаче е това, че съвременните родители често нямат време да си изслушат децата.

Важно е също така родителите да снижат тревожността си - не да драматизират, а да търсят решение, защото  така показват на детето, че проблемите са само временни пречки.Когато според родителите средата не е градивна за едно дете, често се стига до преместване. Това е травмиращ за децата процес и не трябва да се прави необмислено, защото се създава впечатление в детето, че проблемът се решава чрез бягство.

Чуйте целия разговор с психолога в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разходка из София ни води в живота на известни българки от миналото

Тази вечер, от 18:00 часа, можете да се включите в интересна обиколка из центъра на София, която ще бъде съпътствана от исторически разкази и любопитни истории за велики българки по царско време и преди Освобождението. Разходката през исторически места в столицата ще ги свърже с интересните истории на имена като Елисавета Карамихайлова, Екатерина..

публикувано на 22.10.20 в 14:07

Групата Two Hours Away - в търсене на баланса между романтиката и технологиите

Нова група изгря на българския музикален хоризонт. Пловдивската група  Two Hours Away вече има 7-8 авторски песни, които ще пускат периодично, а първата им песен "Нямам сили" направи дебюта си в Радио София.   Групата се формира поетапно, казва един от създателите на групата Константин Христов . С вокалиста Александър Данев той се познава още от..

публикувано на 22.10.20 в 13:49

Ученици с художествено предупреждение към шофьорите

Толерантността на пътя, намаляването на агресията и опознаване на собствените шофьорски умения са от голямо значение за намаляване на произшествията и жертвите на участниците в движението и това е цел на проекта „Дай път на живота“ на Ротари клуб-България. Част от него е младежкия художествен конкурс за плакати на тема "Шофирай отговорно - Дай път..

публикувано на 22.10.20 в 13:43

Промените в облика на столицата събират в изложба край НДК

Фотографска изложба “Виж София - заедно строим за хората” бе открита днес в Галерия на открито на Моста на влюбените при НДК от столичния кмет Йорданка Фандъкова и председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България  инж. Илиян Терзиев . "Изложбата показва, че има с какво да се гордеем и нашият град върви напред с много..

публикувано на 22.10.20 в 12:37
Трио “Дивертименто” са готови за поредното музикално пътешествие

Истории за песни и песни, които разказват истории, в спектакъл на трио “Дивертименто”

Трио “Дивертименто” е подготвило приятен и образователен спектакъл за настоящите и бъдещи почитатели на класическата музика. "ПЕсенни истории" – така са озаглавили този път своя концерт тримата музиканти – цигуларката Грациела Панайотова, виолончелистката София Радулова и пианистът Младен Тасков. Ще има песни с думи и песни без думи, ще..

публикувано на 22.10.20 в 12:16

При повечето деца заекването се израства, но при малка част остава

Най-добрият начин за общуване с човек, който заеква, е да се държим така, както с всеки друг човек, с когото говорим - да не отклоняваме погледа си по време на заекването, да не го прекъсваме и да го гледаме в очите. Това обясни пред Радио София Цветана Димитрова от Сдружение за инициативи по заекването. Заекването може да бъде различни видове -..

публикувано на 22.10.20 в 11:26

Проф. Кантарджиев: Приемът на витамин Д е част от противоепидемичните мерки

Да се приема витамин Д, продължавайки спазването на дистанция, дезинфекция и дисциплина, посъветва по време на брифинг проф. Тодор Кантарджиев , директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Приемът на витамин Д трябва да се добави към предпазните мерки заради липсата на слънцегреене, посочи той и подчерта да не се превишава..

публикувано на 22.10.20 в 11:20