Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вера Катранджиева, директор: В 91-ва немска езикова гимназия показваме пътя на доброто

Снимка: 91neg.bg
В последния ден от седмицата, посветена на новата учебна година, гостуват директори на (едни от) най-желаните гимназии в София.

До последно обмисляме сценария за първия учебен ден. Очакваме 185 „зайци“ в  7 паралелки – с усмивка прекрачи прага на студиото Вера Катранджиева – директор на 91-ва немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“.

Оказва се, че и тук, в тази гимназия, (както в СМГ) е като в „дядовата ръкавичка“ и учениците са принудени да учат на две смени.

Вера КатранджиеваИ този път стартът на учебните занятия в 91. НЕГ ще бъде съчетано с церемония и водосвет с „Многая лета“, химн и знаме, обясни Вера Катранджиева:

Атмосферата в училище се изгражда с любов, търпение и толерантност, с ценностите и добродетелите, с които от години сме свикнали да възпитаваме децата.

Важно е освен задължителните знания в клас, децата да приемат общочовешки ценности. Да не следим само за присъствието и дисциплината.

Учителите в 91. НЕГ работят с младите хора не само по време на уроците, но ги подготвят за извънкласни проекти, стимулират или дават идеи за различни инициативи, каузи и благотворителни събития.

В учебното заведение работят и 8 преподаватели, делегирани от Германия, които освен немски език, обучават по математика, химия, биология.

В осми клас 50 от най-добрите продължават по специална смесена българо-немска учебна програма.

След ХІІ клас желаещите могат да кандидатстват и да получат немска диплома – най-високия сертификат за владеене на езика.

Предизвикателствата в гимназията са свързани главно с поколенческите разлики. Днес младите обичат да им се показва, да възприемат света с очите.
Сега и учителите трябва да се съобразяват с тези предпочитания на учениците, за да запазват вниманието им.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Вера Катранджиева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Намаляват наполовина капацитета на заведенията

Считано от довечера 00.00 ч. посещенията в дискотеки и нощни клубове и заведения за развлечение на закрито и открито се допускат при заетост на местата на не повече от 2 кв. м. от общата търговска площ на обекта. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов след среща с асоциациите на заведенията, съобщава БГНЕС. “По този начин намаляваме..

публикувано на 22.10.20 в 19:20

Инж. Илиян Терзиев: Covid-19 постави браншовете пред предизвикателства, но строителството не спря

2020-та e необикновена година. Кризата с Covid-19 постави всички браншове пред сериозни предизвикателства. Строителството обаче не спря. “Въпреки извънредните мерки, реализацията на обектите продължи, не изостанахме с изпълнението на европейските проекти, хиляди хора запазиха своята работа, а качеството на живот на стотици хиляди българи се подобри”,..

публикувано на 22.10.20 в 18:51
Богомил Николов

Богомил Николов: Хората с пари ги пилеят повече в свръхконсумация

Промените в потребителските навици и приоритети през последните месеци са видими, но те са по принуда. В същото време в периода на епидемията и паника у някои, намират се търговци, които предлагат удивителни продукти – например антивирусен душ. Това посочи Богомил Николов, председател на асоциацията „Активни потребители” при гостуването..

публикувано на 22.10.20 в 16:59

София е все по-отворена за естетическите възможности на днешния ден

Има гости, които са си точно за Радио София. Такава е Мила. Мила от “Солунска” 16 - така се нарича нейният блог, който има десетки хиляди последователи. Мила, която е част от сценарния екип на актуалния сериал “Братя”. Майка на един чуден тийнейджър (за да визуализирате - това е Иван Юруков като малък в "Дъвка за балончета"). И още много неща. Първата..

публикувано на 22.10.20 в 16:56

16 творби на Иван Бунин в юбилеен сборник

На днешния 22 октомври се навършват 150 години от рождението на Иван Бунин - първият руски носител на Нобелова награда за литература. Издателство "Лист" отбелязва годишнината с юбилеен сборник с негови произведения. Томът „Слънчев удар”, който излиза днес, включва 16 от най-добрите творби на великия писател, сред които повестите „Село”, „Суходол” и..

публикувано на 22.10.20 в 16:27
Посланикът на Русия Анатолий Макаров на откриването на форума

Наука и техника показват в Международния фестивал “От винта”

Откриха второто издание на Международен фестивал за научно-техническо творчество за деца и младежи “От винта”. Домакин на събитието е Руският културно-информационен център. Входът за фестивалът е свободен за всички желаещи да го посетят. Наука, техника, творчество се срещат във второто издание на Международния фестивал за научно-техническо творчество..

публикувано на 22.10.20 в 15:32

Разходка из София ни води в живота на известни българки от миналото

Тази вечер, от 18:00 часа, можете да се включите в интересна обиколка из центъра на София, която ще бъде съпътствана от исторически разкази и любопитни истории за велики българки по царско време и преди Освобождението. Разходката през исторически места в столицата ще ги свърже с интересните истории на имена като Елисавета Карамихайлова, Екатерина..

публикувано на 22.10.20 в 14:07