Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кампания помага на майки и деца в риск

Програмата “Заедно - здраво бебе, здраво бъдеще” обхваща 136 майки на деца в риск

“Заедно - здраво бебе, здраво бъдеще” е името на една от програмите за социална алтернатива, по които работи фондация “Тръст” . В първите дни на септември фондацията започна кампания, която има вдъхновяваща и благородна кауза.

"“Заедно - здраво бебе, здраво бъдеще” е програма, която се осъществява в международен план. Използва се в страни като Англия, Канада, САЩ, Ирландия и Шотландия, като тя е с най-високи резултати за детското ранно развитие", коментира Оля Георгиева - програмен координатор на фондация “Тръст за социална алтернатива”.

България е първата страна в Източна Европа, която получава лиценза за тази програма, и адаптирането и прилагането ѝ на територията на страната. До момента програмата обхваща само децата от 0 - 2 години в градовете София и Пловдив, но идеята е да се приеме като Национална стратегия и да разшири обхвата си в цялата страна.

Към момента в програмата са записани 136 майки, 125 от които са в София, а 11 в Пловдив. 22 майки и децата им вече са завършили програмата, като се очаква още 11 да завършат програмата до края на годината. Става дума за бедни семейства и такива в риск. Това е и фокус групата на програмата - деца, родени в бедност и в семейства в риск.

“Ние държим да участват млади майки, в неравностойно икономическо положение, които са с първо бебе. Извършват се между 50 и 64 визити в домовете на тези майки, медицинските сестри и акушерки подпомагат майките с нови знания, увереност и съвети как да се грижат за бебето. За нас е важно тези прегледи да започнат още преди бебето да се е появило, тъй което всеки етап от бременността има своите специфики и е важно грижата за плода да започне от самото начало на бременността", обясни Оля Георгиева.

В началото на септември започна кампания “Подари приказка”. Идеята е да се съберат стари или нови детски книжки и играчки, подходящи за деца от 0-2 години. Няма изисквания за книжките, които се събират, но е хубаво да са такива, които подпомагат детското развитие и умения. До момента са събрани над 100 книжки и не толкова играчки.

Даренията се приемат в офиса на “Тръст за социална алтернатива”, който се намира на бул. “Патриарх Евтимий” № 64 от 09.00 до 18.00 часа.
Подробности за кампанията чуйте в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виртуална реалност за опазване на културното наследство

Идеята за виртуална реалност за културно и историческото наследство носи на Ния Петрова и стартъп компанията ZenART   наградата за Иновативно предприятие на годината в категорията “ Иновации в креативната индустрия ”.  Идеята е буквално да се “потопите” в музея чрез виртуална реалност , която позволява да се преживее историята . Ния е убедена в..

публикувано на 26.02.20 в 17:34

Д-р Йене Асегид: За да станеш лидер, развивай се в това, което ти е интересно

Може да проявиш лидерски качества навсякъде, стига да се интересуваш истински от това, с което се захващаш - промяна на социалната среда, изграждане на обществото, медицината, изкуството, литературата… В това убеждава личностният треньор д-р Йене Асегид от Етиопия. За това в следващите 10 години тя и екипът и ще работят със 100 000..

публикувано на 26.02.20 в 16:52

Децата се придържат към смисъла на „Деня на розовата фланелка“ не само днес

Всяка година в последната сряда на февруари отбелязваме „Международния ден за борба с насилието в училище“. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада подкрепят свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розова блуза. „Денят на розовата фланелка“ ни напомня, че насилие в училище съществува и ни..

публикувано на 26.02.20 в 17:20

Предприемачеството - есенциална връзка между учените и бизнеса

От предприемач трудно може да стане учен, но от учен може да стане предприемач. "Всяка една дисертация завършва с това колко много практически приложения има и ние искаме тези практически приложения да се случат". Това казва Милена Петкова , изпълнителен директор на фондация “Карол Знание”. Фондацията е създадена с цел да подкрепя български млади..

публикувано на 26.02.20 в 16:06
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: От коронавируса можем да се пазим с познатите противогрипни мерки

Малките деца, които не посещават детска градина, е добре да избягват срещите с много хора и в закрити помещения. Това каза за Радио София завеждащият детското отделение към Инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров, по повод мерките за новия коронавирус. „За момента в България няма коронавирусна инфекция. Ако се появи, хората,..

публикувано на 26.02.20 в 15:49

Кога e най-подходящото време за детска ясла

Често родителите са тревожни преди детето им да тръгне на детска градина или ясла. В този период възникват много въпроси, като тези кога най-подходящия период, как да подготвим себе си и малкия човек за тази нова стъпка по пътя на порастването? Има различни световни тенденции в процеса на социализация, както и психолоогически изследвания за твърде..

публикувано на 26.02.20 в 15:12

Жители спират проект за депониране на отпадъци и облагородяват с. Атия

Проект за изграждане на депо за отпадъци и целта да му се противопоставят в името на запазване на природата обединява жителите на едно село близо до Созопол. Всичко започва преди няколко години, когато с. Атия е изправено пред екологична криза заради новоизграденото депо за строителни и токсични отпадъци за временно съхранение. Пред Радио..

публикувано на 26.02.20 в 15:11