Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Новите градски активности събраха младежи от 12 държави в сърцето на София

Снимка: Sofia 2018 - Европейска столица на спорта

Фондация „София - европейска столица на спорта“ и Столичната община организират "София Ърбан Зона Спорт 2019" в Княжеската градина. Представители на 12 държави се събират от 15 до 22 септември за срещата на феновете на модерните градски дисциплини и активности, които набират огромна популярност след младите през последните години. Фестивалът отговаря на огромния интерес към новите градски спортове и следва организирания от „София - евростолица на спорта“ вече четири поредни години "Екстрийм фест", който сега прераства в много по-мащабен и масов форум.

Състезания, демонстрации и шоу изпълнения, допълнени с музика, танци и градска култура ще направят центъра на София супер колоритна спортна арена в продължение на 8 дни. 11 спорта, общо над 20 вида активности, работилници  и много забавление с новите спортове и дисциплини ще разнообразяват младите жители в „сити зоните“.

Акробатика, баскетбол 3х3, йога, канадска борба, карате, фолклорен фестивал, ориентиране, паркур и стрийт фитнес, таекуон-до, минифутбол, стрийт танци, катерене, каскадьорство и демонстративни изпълнения с BMX, скейтборд и ролери ще впечатляват посетителите. Заявки са получени от 12 държави, а само чуждестранните участници в международните надпревари ще бъдат над 400, а общо с местните състезатели - около 1000. Общо очакваните зрители, участници и гости ще бъдат около 8 000 за осемте дни на голямото шоу.

По време на форума представители на отделните държави ще обсъдят на специална конференция развитието, тенденциите и бъдещето на новите ърбан спортове, както и организацията на спортни активности в градска среда. Срещата е по покана и под егидата на кмета на София Йорданка Фандъкова, която тази година е почетен председател на ACES Europe, организацията на европейските градове и столици на спорта. Фестивалът ще осигури един иновативен спортен модел, използващ лесни, достъпни спортни инфраструктури, които не изискват скъпо оборудване, без входни такси, тъй като събитието е на открито, няма нужда от тълпи от фенове или скъпа подготовка.

Стратегията на "София Ърбан Зона Спорт 2019" е съсредоточена в това, да привлича колкото е възможно повече хора и да ги кара да изпробват уменията си в забавни, модерни и новаторски дейности.

Подробности чуйте от Анатоли Илиев, организационен секретар към „София - европейска столица на спорта“

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посрещаме Деня на езиците с изцяло онлайн събития

“Тази година организираме изцяло онлайн събития за Деня на езиците”, казва Десислава Кръстева от Генерална дирекция “Писмени преводи” на Европейската комисия, по повод предстоящия Европейски ден на езиците, който традиционно се отбелязва на 26 септември, а тази година ще бъде обединен и с Международния ден на преводача, който пък се отбелязва на 30..

публикувано на 23.09.20 в 17:37

Два дни забавления и наука на фестивала в София Тех Парк

Теми от бъдещето на медицината, генната редакция, стареенето и биологичните рискове, през големите катаклизми в Космоса, замръзналите луни и гигантските скокове, необходими, за да се превърнем в бипланетарни същества до природния газ, климатичните промени и връзката между наука и изкуство - всичко под формата на близо 80 събития ни очаква по време..

публикувано на 23.09.20 в 16:50

Повече деца с късогледство след дистанционното обучение

След периода на дистанционното обучение у нас, въведено като мярка срещу разпространението на коронавирусната инфекция, се наблюдава тенденция на увеличаване на броя на децата с късогледство, както и значителен скок в диоптрите на децата, които са били с късогледство до този момент, заяви пред Радио София офталмологът д-р Невяна Велева от..

публикувано на 23.09.20 в 15:25

С емоционалния дефицит родителят прави от детето нарцисист

Нарцисизмът е не само явление, което „ходи“ по хората, но и се създава от хората. Това не е болестно състояние, а разстройство на личността , което се формира в семейната среда в ранна детска възраст. Това мнение изрази пред Радио София Десислава Дамянова , експерт от Академия за емоционална интелигентност. Медицински - хората нарциси..

публикувано на 23.09.20 в 13:30

Туризмът се променя според нагласите на хората

Туризмът се променя според нагласите на хората и понякога е толкова странен, колкото са странни и техните предпочитания за релаксиране, казва Свилен Петков - собственик на туристическа агенция и съосновател на туристическа платформа. През пандемията хората проучваха различни възможности за туризъм. Един от интересните отрасли, който нашумя е т.нар...

публикувано на 23.09.20 в 13:30
Мирослав Пашов

Мирослав Пашов: Театър „Българска армия“ навършва 70 години, но духът е млад

Театър „Българска армия“ открива новия си сезон 2020/2021 с празничен дух и жажда за творчество. „Въпреки наложителната нова нормалност, духът е съхранен, театърът се чувства млад, независимо че става на 70 години“, отбеляза пред Радио София директорът Мирослав Пашов. Първото представление тази вечер е хитът сред публиката..

публикувано на 23.09.20 в 11:46

Българските неделни училища в чужбина минават към електронно обучение

Българските неделни училища в чужбина също получават възможността да водят обучение в електронна среда при извънредни обстоятелства, реши правителството. За осигуряване на по-ефективен достъп до обучение, учениците от училищата, които не предлагат електронно обучение, ще могат да се включват в друго неделно училище по електронен път. За това те ще..

публикувано на 23.09.20 в 11:20