Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Текстил, бижута и ценни артефакти от Индонезия в "Квадрат 500"

Българската публика и гостите на София от днес имат възможността да се любуват на културни артефакти и творби на изкуството от Индонезия като част от постоянната експозиция на Националната галерия "Квадрат 500". Добрите приятелски отношения между Индонезия и Националната галерия в София могат да бъдат проследени още от 1960, когато президентът Сукарно посещава престижната институция. 60 години по-късно отношенията са по-добри от всякога и след дългогодишно партньорство и по време на официална визита на министъра на външните работи на Република Индонезия - Н.Пр. г-жа Ретно Марсуди, Националната галерия вече разполага с артефакти от Индонезия - най-големия архипелаг на земята, район в Югоизточна Азия, известен със своето разнообразие.

Липсата на каквито и да е творби от Индонезия до момента в колекцията на Националната галерия вдъхновява Н.Пр. г-жа Сри Астари Расджид, посланик на Република Индонезия у нас, да направи дарение на предмети от бита и културата на далечната държава. Текстил, бижута от злато и сребро от различни етноси и острови, съдове за церемонии и съхранение на храна, древен стол за обрязване и кукли от индонезийския традиционен театър на сенките, са само някои от ценните предмети, представящи райони от о. Суматра до индонезийска Папуа, са намерили в постоянната експозиция на Националната галерия.

Ръчно рисуваният текстил, наричан батик, е национална гордост на Индонезия и от 2009 обявен от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. Благодарение на щедрото дарение на г-жа Рерие Лестаи Мурдиджат на два батика, разказващи истории и на традиционния текстил от колекцията на посланика, всички те заедно с много други забележителни предмети са експонирани в зала 20 на "Квадрат 500".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево и топло

Атмосферното налягане ще остане малко по-ниско от средното за август. Днес ще бъде предимно слънчево. В източните райони на страната ще духа слаб до умерен вятър, ориентиран от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, за столицата – около 31°. По Черноморието също ще е слънчево със слаб до умерен източен..

публикувано на 08.08.24 в 07:15

Диабетът - тихият убиец

Диабет тип 2 е едно от най-разпространените заболявания у нас, а и по света. В повечето случаи започва безсимптомно, а много от хората, страдащи от заболяванията разбират за болестта си едва когато са нанесени необратими поражения на сърцето, бъбреците, очите или периферната нервна система. Здравословното хранене, движението и редовните..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Ще нападне ли Иран Израел?

Каква е ситуацията в Близкия Изток и ще нападне ли Иран Израел? Коментар по темата направи Мартин Табаков, доктор по политическите науки. Той посочи, че убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания ескалира допълнително ситуацията по оста Израел - "Хамас" - Иран. "Това убийство доведе до нещо с практически резултати като заместването на Исмаил..

публикувано на 07.08.24 в 15:35
Кметът на Банско Стойчо Баненски и Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала

Джаз влак създава допълнителни емоции по време на фестивала в Банско

Известният джаз фестивал в Банско не може да бъде описан, той трябва да бъде преживян. И тази година, събитието предлага освен музика на световно ниво, така и различни забавления, каза пред Радио София Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала в Банско. „Имаме влакче с две ретро вагончета, които са извън композицията на редовната..

публикувано на 07.08.24 в 15:05
Мая Райкова - продуцент поп и джаз музика в БНР

Как БНР партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители?

Мая Райкова е продуцент на поп и джаз музика в Българското национално радио. В предаването "Радиокафе“ тя разказа как радиото партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители. "Българското национално радио притежава най-богатият документален архив от такива събития. Почти от създаването на Банско джаз фестивал, нямаме..

публикувано на 07.08.24 в 14:55

Туроператори, гости на Банско джаз фест, желаят да превърнат града в световна дестинация

 В предаването “Радиокафе“ разговаряме с Мария Атанасополу и Хриса Краса - две дами от Гърция - туроператорки, гости на мащабния джаз форум. Те познават Банско от много време и желанието им е, покрай магнетичната атмосфера на джаз фестивала, да превърнат града в интересна и важна дестинация за чуждестранни гости. “Имаме клиенти и работим тук с..

публикувано на 07.08.24 в 14:00