Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Посланикът на Словакия Мануел Корчек: София е красив град, атмосферата е доста нашенска

Г-н Мануел Корчек
Снимка: Ани Петрова
Днес Словакия отпразнува националния си празник с голям прием в посолството, на който присъстваха дипломати, министри и други официални лице. Преди това посланикът на Словакия Мануел Корчек даде специално интервю за Радио София.

„Празнуваме приемането на Конституцията на словашката република, която е основен закон за независима и самостоятелна република. Основната задача беше да се зачете и установи почитта към демокрацията, към правовата държава, към толерантността и многопартийността. И още нещо – в преамбюла (предговора, встъпителните думи на закона) ние се позоваваме на историческото наследство на Великоморавия и на мисията на Светите братя Кирил и Методий – отбеляза Н.Пр. г-н Корчек. – София е красив град и при това два пъти по-голям от столицата на Словакия, Братислава. Но важна е атмосферата и аз бих казал, че тя е доста нашенска. Аз се чувствам тук много добре, моето семейство също.

Търговията между двете страни се развива успешно. Става дума за около 700 милиона евро годишно. Нараства българският износ към Словакия. По времето на Чехословакия най-познатата марка беше Шкода. А днес ако видите по улиците в България Фолксваген, Порше Кайен, Ауди - това са коли, които се произвеждат в Словакия.“

Кои са местата, които българите трябва да посетят в Словакия?

„Над Братислава се извисява замък, който е седалище на словашкия национален музей. До него се намира Парламентът на Словашката република. Само като слезете по няколко стъпала по-надолу, вече се намирате в историческия център на града, който е пълен с приятни старинни улички, магазини и заведения. По този път можете да слезете чак до Дунава. Можете да се насладите на гледката с чаша бира или вино в ръка. Околностите на Братислава също са интересни. Например, крепостта Девин или замъка „Червени камен“, но зависи на кого какво му харесва.“

Чуйте интервюто на Лили Друмева с г-н Мануел Корчек.

За превода съдейства Татяна Вайсова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Черен лешояд, снимка: Зелени Балкани

Как да опазим изчезващия Черен лешояд в България

Eкологичното сдружение "Зелени Балкани" с тревога оповести, че черният лешояд Ултрон, на когото са възложени надежди, че ще допринесе за завръщането на защитения си вид в България, е бил намерен прострелян в района на Кърджалийско. Птицата е била екипирана със сателитен предавател, който е сигнализирал на природозащитниците за проблема. Тя се е върнала..

публикувано на 29.05.20 в 18:40

Банята в Банкя - архитектурно бижу в стила "Сецесион"

Наесен жителите и посетителите на Банкя ще могат да се радват на реставрирания балнеоложки център - едно архитектурно бижу в стила "Сецесион". Макар и паметник на културата, вече няколко десетилетия тя се рушеше. В края на 2017 година обаче започна проект за възстановяването и на стойност близо 8 млн. лв., като в момента тече финалният етап...

публикувано на 29.05.20 в 18:15
Йорданка Фандъкова

До две седмици представят план за изграждане на многоетажни паркинги в София

До две седмици специална работна група ще представи план за изграждане на паркинги с публично-частно партньорство, правилата и първите терени, които осигуриха някои от районните кметове в столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова , цитирана от БГНЕС. Фандъкова съобщи, че няколко районни кметове вече са осигурили терени, върху които да..

публикувано на 29.05.20 в 17:20

„Преоткрий София“ - нов прочит на основните забележителности в столицата

Две безплатни пешеходни обиколки организират от Free Sofia Tour този уикенд. Под мотото „Преоткрий София“ ще бъдат посетени някои емблематични сгради в столицата. Това разказва Томислав Рашков , зам.-председател на сдружение „365“. “Преоткрий София" е един проект, който наистина ще даде един хубав нов прочит на основните забележителности в нашия град..

публикувано на 29.05.20 в 16:27

Три месеца безплатно място за малка компания... Възможно е

Сред най-засегнатите от кризата с Covid-19 са малките компании и хората със свободни професии. През последните месеци се наложи някои от фирмите да освободят част от персонала си, а за фрийлансърите стана все по-трудно да се реализират в желаната сфера.  Пространството за работа, изкуство и събития КО-ОП стартира кампания, чиято цел е да помогне на..

публикувано на 29.05.20 в 16:05

На 1 юни актьори ще учат децата как се прави музика за представление

За децата е отделено специално внимание в програмата на Софийския театрален салон, организиран от Съюза на артистите в България.  “Как се създава музикална среда в куклен спектакъл” с ръководители - Мишо Шишков - син, и актьорите от Столичния куклен театър - Венцислава Асенова, Камен Асенов и Галина Савова и “Аз и моето тяло” с ръководител - актрисата..

публикувано на 29.05.20 в 15:18

Оцет и сода вместо скъпи и опасни химикали за чистотата вкъщи

Различни изследвания ни показват и доказват, че в голяма част от препаратите, които използваме за почистване на дома има съставки, които сериозно могат да увредят нашето здраве, а и това на природата, която вече отдавна страда от вредното човешко влияние. Необходима ли ни е наистина тежката битова химия, когато може да почистим дома си перфектно само..

публикувано на 29.05.20 в 14:58