Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Посланикът на Словакия Мануел Корчек: София е красив град, атмосферата е доста нашенска

Г-н Мануел Корчек
Снимка: Ани Петрова
Днес Словакия отпразнува националния си празник с голям прием в посолството, на който присъстваха дипломати, министри и други официални лице. Преди това посланикът на Словакия Мануел Корчек даде специално интервю за Радио София.

„Празнуваме приемането на Конституцията на словашката република, която е основен закон за независима и самостоятелна република. Основната задача беше да се зачете и установи почитта към демокрацията, към правовата държава, към толерантността и многопартийността. И още нещо – в преамбюла (предговора, встъпителните думи на закона) ние се позоваваме на историческото наследство на Великоморавия и на мисията на Светите братя Кирил и Методий – отбеляза Н.Пр. г-н Корчек. – София е красив град и при това два пъти по-голям от столицата на Словакия, Братислава. Но важна е атмосферата и аз бих казал, че тя е доста нашенска. Аз се чувствам тук много добре, моето семейство също.

Търговията между двете страни се развива успешно. Става дума за около 700 милиона евро годишно. Нараства българският износ към Словакия. По времето на Чехословакия най-познатата марка беше Шкода. А днес ако видите по улиците в България Фолксваген, Порше Кайен, Ауди - това са коли, които се произвеждат в Словакия.“

Кои са местата, които българите трябва да посетят в Словакия?

„Над Братислава се извисява замък, който е седалище на словашкия национален музей. До него се намира Парламентът на Словашката република. Само като слезете по няколко стъпала по-надолу, вече се намирате в историческия център на града, който е пълен с приятни старинни улички, магазини и заведения. По този път можете да слезете чак до Дунава. Можете да се насладите на гледката с чаша бира или вино в ръка. Околностите на Братислава също са интересни. Например, крепостта Девин или замъка „Червени камен“, но зависи на кого какво му харесва.“

Чуйте интервюто на Лили Друмева с г-н Мануел Корчек.

За превода съдейства Татяна Вайсова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екскурзоводите очакват решението по проекта за финансова помощ

Проектът за финансова помощ за екскурзоводите с евросредства вече е изпратен в Комитета за наблюдение и оценка, като се очаква решение следващата седмица, съобщи пред Радио София Христина Неделчева , председател на Управителния съвет на Съюза на екскурзоводите. Проектът е на стойност 3 милиона лева, като подпомагане трябва да получат 1500 души...

публикувано на 27.11.20 в 18:55

Безработица до 12-13 процента, ако бизнесът не отвори на 21 декември

Вследствие на затварянето на държавата при първите по-строги противоепидемични мерки тази пролет, безработицата в България се вдигна до 10%, което е критично за страната ни ниво. Със сегашното затваряне можем да очакваме фалити и безработица до 12-13%, ако бизнесът не заработи на 21 декември и ако час по-скоро не заработят различни компенсаторни..

публикувано на 27.11.20 в 17:49
Снимката е илюстративна

Еньо Енев, БХРА: Таим надежда за по-добри параметри на помощта за бизнеса

Все още таим надежда, че правителството ще помогне и ще даде ръка на бизнеса в малко по-добри параметри, отколкото бяха през месец март. Убедени сме, че ще се справим с тази криза и заедно ще намерим “златната среда”, каза пред Радио София Еньо Енев , заместник-председател на Българската хранителна и ресторантьорска асоциация за мерките и..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Няколко идеи за киновечер вкъщи

Когато всичко затваря, големият екран може би ще се премести вкъщи на домашния телевизор. “За съжаление кината ги затвориха и отново ще трябва да намерим алтернативни възможности да гледаме кино, макар и на малкия екран, а възможностите за това са много”, казва кинокритикът Деян Статулов .  Той има няколко предложения за любителите на седмото..

публикувано на 27.11.20 в 16:41

Направление за PCR от личния лекар - до дни

Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София д-р Николай Брънзалов , заместник-председател на Българския лекарски съюз За да бъде издадено..

публикувано на 27.11.20 в 15:31
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Конспирацията сама по себе си е обяснителен режим под лесна форма

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел на се намали населението на земята. Това показват данните от проучване, направено в началото на ноември.   “Изследването показва, че и нашето общество не е изолиран случай, а е част от световната тенденция , в която доминиращата среда на социални мрежи и все..

публикувано на 27.11.20 в 14:58

Недоносеното бебе и силата да го отгледаш

Хората казват, че всеки трябва да си носи кръста. Но има едни малки човечета, на които понякога им се падат много тежки кръстове. На 17 ноември, когато отбелязахме Деня на недоносените деца.  Да си недоносен, може да е карма, съдба, наричане, лош късмет, къса клечка или каквото там си го определят хората но не е диагноза! Но макар да не е..

публикувано на 27.11.20 в 14:46