Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Георги Павлов, експерт:

Демографските процеси са по-бавни в София, но скоро ще се отразят на бизнеса и на имотите

Скоро проблемът с липса на места в яслите и детските градини ще бъде разрешен по най-неприятния начин – с малкото деца, твърди експертът
Снимка: ilinden.bg
На финала на празничната за София седмица ще говорим за бъдещето на града. Какви са тенденциите, как ще изглежда след години и какви хора ще го обитават…

Трудно е да се предскаже с точност бъдещето, защото технологиите се променят по-бързо от способността ни да ги разберем – коментира Георги Павлов – математик по образование, експерт по недвижими имоти. – Един от бавно протичащите процеси е

демографската ситуация

в София. Тя не  е по-различна, отколкото е в страната, просто процесът е по-бавен. Това, което ни очаква, е населението на столицата да започне да намалява. Това незабавно ще се отрази на всички индустрии в София. Ще нараства дефицитът на работна сила. Все повече възрастни хора ще бъдат наемани на евтините работи места. И много от бизнес идеите няма да имат перспектива именно заради липсата на съответните кадри.

Мит е нарастването на населението в София.

Допреди години се отчитаха до 20 хиляди нови жители на година, докато напоследък броят нараства с 2-3 хиляди. В следващия кметски мандат населението на столицата ще започна да намалява, убеден е Георги Павлов.

В следващите 10 години проблемът с липса на места в яслите и детските градини ще бъде разрешен по най-неприятния начин – с малкото деца.

Заплатите ще продължат да растат. И хората ще искат все по-добри жилища. Ще се увеличи разликата между цените на качествените имоти и тези, които хората избягват.

В някои жилищни комплекси може да се види как хората искат да живеят – да има зеленина, да има разделение и разпределение между жилищните и площите за забавление, да има сигурност… Това трябва да се мултиплицира като модел, но общината изостава в това отношение.

След десетилетие темпът на ново строителство ще е 2-3 пъти по-нисък, предрича още Георги Павлов.
Чуйте разговора с експерта за още подробности.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Интегрираните системи за "умен" дом събират повече елементи на комфорт

Регулиращо се осветление, високотехнологични домакински уреди, 24 часа сигурност и уют, са само част от елементите, които може да включва един "умен" дом. Макар и не чак толкова разпространени до този момент в България, "умните" домове започват да стават тренд и по нашите географски ширини. Иновациите в жилищните технологии бяха една от изключително..

публикувано на 26.10.20 в 12:27
Христо Гилищаров

Българските инженери предлагат гъвкави и ефективни решения на индустрията

Днес във всяка област на труда се твърди, че не достигат кадри. Те обаче са функция на индустрията. Образованието е длъжник на индустрията, но и обратното е вярно, каза пред Радио София - индустрията не дефинира добре своите нужди от кадри, каза пред Радио София Христо Гилищаров , управител на една от големите компании в сферата на роботиката у нас...

публикувано на 26.10.20 в 11:57

Джун Йошида: Да готвим без остатък

Всяка година по света се похабяват над 1 млрд. тона храна. За това разхищение допринасят както развитите, така и развиващите се страни. В Европа домакинствата са отговорни за 53% от всички генерирани хранителни отпадъци, а всеки българин изхвърля средно по 105 кг храни годишно. Контрапункт на това явление се явява zero waste готвенето. “Това е..

публикувано на 26.10.20 в 11:54

Училищата преминават към дистанционно обучение по преценка на директори и МОН

Училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние след разрешение от министъра на образованието и науката, по предложение на ръководителите на образователните институции, предвижда нова заповед. Предложението за преминаване към обучение от разстояние може да бъде направено от ръководителите на образователни институции, в..

публикувано на 26.10.20 в 11:11

Глория Филипова: Забраната за аборти е голяма крачка назад в правата на жените в Полша

Целият свят говори за решението на Полша да забрани абортите, което стана факт на 23 октомври и предизвика масови протести в страната. “Това е голяма крачка назад в правата на човека и правата на жените в Полша. Това донякъде не е изненада, защото толкова години има опити да се рестриктират максимално абортите. Въпреки това се надявах да удържат, но за..

публикувано на 26.10.20 в 10:25

Трансцедентална медитация за пречистване на съзнанието

Трансценденталната медитация е една от най-широко разпространените и изследвани техники за успокояване на ума. В момента се практикува от над 6 милиона души по целия свят. Сред тях са много популярни артисти, спортисти и политици, някои от които лично са ангажирани с каузата да я разпространяват. Техниката на този тип медитация е базирана върху..

публикувано на 26.10.20 в 09:43

Столичната община възобнови Covid-телефона в помощ на възрастните

Оперативният център на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община възобновява горещия телефон 02/904 13 97, на който ще се приемат заявки за закупуването на продукти от първа необходимост, храна и лекарства за възрастни, самотни и болни хора. Линията се открива отново, за да се намали необходимостта от излизане навън и заразяване с..

публикувано на 26.10.20 в 09:17