Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Португалският език - мост към различни култури

Вече има много места, на които може да се учи португалски език в София

Изглед от град Порто, Северозападна Португалия
Снимка: Pixabay
На езиковото богатство и предимството да владеем различни езици е посветено предаването “Радиоприемница” тази седмица. Поводът е вдъхновен от датата 26 септември, когато ще отбележим Европейския ден на езиците.

Португалският език не е труден, защото е европейски език от романската група, така че всеки, който има познания по някои от романските езици, ще намери сходни неща.

“Не е трудно да се учи португалски език, но е много приятно и много обогатяващо, защото това, което отличава португалския език от много други езици, е че той е наситен с много култури. Езикът е една смесица не само на португалската култура. Езикът се говори в целия свят - Бразилия, Кабо Верде, Мозамбик, Макао, индийския щат Гоа. Всички пътувания на мореплавателите през вековете са дали най-доброто и португалският език е една смесица от тях", казва Зорница Стойкова от отдел “Връзки с обществеността” на Португалския културен и езиков център.

Португалия все още е екзотична дестинация и доста непозната за българина, но това се променя. “Двете нации много си приличаме. Много топли и приятни хора са португалците, изключително отворени към чужденците. Нещо, което е интересно е, че при запознанство задължително дават две-три целувки, което е стряскащо за чужденците в първия момент.

Вече има много места, на които може да се учи португалски език. Това става след създаването на Португалския културен и езиков център, който има две направления - култура и образование. “Стараем се максимално да разпространим обучението по португалски език. Идеята ни е да затворим този цикъл, за да може едно дете, което започва от основното училище да учи португалски, да може да избере този език и в гимназията, след това в университета, обяснява Зорница Стойкова.

В България познанията по португалски език са шанс за оставане в страната, защото има много португалски компании, които търсят хора с познания по езика и предлагат работа на добри позиции. 

Освен това от днес започва Шестият фестивал на португалското кино, а киното е едно от изкуствата, чрез които учим езици.
Днес в 18.30 ч. в кино “Одеон” започва фестивалът с филма “Войник за милиони”, посветен на 100-годишнината от края на Първата световна война.

Всяка вечер до петък филмите ще започват от 18.30 ч., а в събота и неделя са предвидени прожекциите на два филма. Входът е безплатен, но трябва предварително да се вземат билети от касата на киното.

"Изключително доволни сме от успеха, който има фестивалът през годините, казва Стойкова - Това е едно от централните събития за нас всяка година". Както всяка друга година и сега програмата е с много пъстра и богата селекция от филми от различни жанрове и от различни режисьори, така че да има за всеки по нещо.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огнено шоу с огнени артисти

 На отминалия "Топлофест" колектив "Агнон" представят своето огнено шоу. Те са Мартин и Кристиян, които се занимават с цирково изкуство, музика и акробатика. "Ние сме "Агнон" колектив – един голям колектив от огнени артисти. Идеята е да се събираме всички заедно и да се развиваме в нещата, които обичаме да правим в изкуството  - било то..

публикувано на 17.07.24 в 17:17

Националният център за безопасен интернет продължава да работи

Националният център за безопасен интернет (НЦБИ) ще продължи да функционира, след като бе осигурено съфинансиране по програма "Дигитална Европа" на Европейската изпълнителна агенция за здравеопазване и цифровизация за следващите 18 месеца. България продължава да бъде една от малкото страни в ЕС, която не осигурява национално финансиране за..

публикувано на 17.07.24 в 17:14

Рисковете в туризма и онлайн пазаруването

В разгара на лятото асоциация "Активни потребители" отправи препоръки към тези, които почиват. Защо и за какво да следим когато планираме лятната си почивка? До колко контролът по отношение на чистота на морската вода в курортите ни отговаря на реалните условия? Има ли и кои са опасностите при пътуване в чужбина? Има ли рискове при онлайн..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

"България поздравява света" с 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша"

Под мотото "България поздравява света", започна 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша" , който е част от Календара на културните събития на Столична община 2024. Организатори на фестивала са Народно Читалище "Витоша-1951", Сдружение "Международен Фолклорен фестивал Витоша", Фолклорен Танцов Ансамбъл "София-6"  С..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

Филми снимани в София ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Това направихме и този път, в разговор с режисьора Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон Страшимиров - 1926", което стопанисва сградата на киното.  Той представи програмата на кино "Влайкова", включваща поредица от филми снимани..

публикувано на 17.07.24 в 14:13

Шесто издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица

За шеста година фестивалът за камерна музика "Неотъпкана пътека“ ще се проведе в китното селце Ковачевица. Фестивалните дни ще заведат там музиканти от най-висока класа. За програмата и философията на събитието разказа един от организаторите и създателите на фестивала, цигуларят Георги Вълчев, който живее в Ню Йорк. С идеята да направят..

публикувано на 17.07.24 в 12:54

Идеи за "52 исторически разходки из България" дава в новата си книга Ели Иванова

Идеи за 52 исторически разходки из България дава в новата си книга авторът на блога "Друми в думи" Ели Иванова. Казва, че "това не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. Това е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се сливат в хармония". Както и предишните ѝ книги, и в "52 исторически..

публикувано на 17.07.24 в 11:51