Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - преглед на печата

Въпреки усилията на правителството по връщане на отпадналите ученици и задържането им в клас България остава на пето място в ЕС по брой на преждевременно отпаднали от образованието младежи. У нас през 2018 г. този процент запазва нивото си от предходната 2017 г. - 12.7%, като по-зле продължават да са само Малта - със 17.5% рано напуснали системата, Испания - 17.9%, Румъния - 16.4 и Италия - 14.5%. Това е един от изводите в Обзора на Европейската комисия за образование и обучение за 2019 г., цитирани от СЕГА. Сред останалите негативни констатации са тези за изоставащ бюджет за образование, липса на достатъчно и добре квалифицирани учители, лоша материална база в училищата. Миналата година за първи път от 6 г. насам ЕК отбеляза намаление в дела на преждевременно напусналите обучение млади хора между 18 и 24 г. - от 13.8% през 2016 г. на 12.7% през 2017 г. За 2018 г. обаче процентът остава същият - 12.7% преждевременно прекъснали образованието си.

В спора кой да плаща болничните и как да се спре издаването на прекалено много листове се включиха и личните лекари с предложение отговорност да носят и самите пациенти, съобщава СЕГА. Тези, които не спазват препоръките в болничния си лист, да бъдат санкционирани, включително с глоби и неплащане на болничните, искат от Сдружението на общопрактикуващите лекари в България. Предложението е част от становище на сдружението по проекта за промени в Правилника за устройство и организация на работата на органите на медицинската експертиза. От години от нормативната уредба е отпаднала възможността и пациентите да носят отговорност при неспазване на препоръките в болничния лист. Затова сега никой не проверява дали те наистина се лекуват, няма и санкции, ако вместо вкъщи са на морето. Така ползвателят на болничния получава „имунитет“, но се създават и условия за прехвърляне на вина и търсене на отговорност у лекарите, отбелязват общопрактикуващите.

Южна Корея иска да участва в проекта на Столичната община у нас за изграждане на RDF гориво от битови отпадъци. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с неговия колега Ли Нак Йон в азиатската столица Сеул, където българският премиер е на официално тридневно посещение, пише МОНИТОР. От думите на Ли Нак Йон стана ясно, че именно той е помолил Борисов корейски фирми да участват в проекта. Цялата стойност на инсталацията е 157 млн. евро и е предвидено да бъде на площадка на ТЕЦ „София“ в района на Централна гара. През май миналата година Столичният общински съвет одобри теглене на заем от европейска банка за 67 млн. евро за изграждане на инсталацията, която е част от третата фаза на Интегрирания проект за управление на отпадъците в София. В момента заради липсата на инсталация за оползотворяване на RDF общината плаща 5 млн. лв. годишно на циментови заводи в страната за извозването му.


От началото на годината при 20 на сто от общо регистрираните 464 кетъринг фирми са били открити нарушения. При извършените проверки са издадени 79 предписания и са връчени 4 акта за установяване на административни нарушения. Това сочат данни на БАБХ, цитирани от МОНИТОР. Най-често срещаните установени несъответствия са прекъсната хладилна верига, суровини без етикет, храни с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на суровини и готов продукт, липса на проследимост, неспазване на изискванията, касаещи помещенията и оборудването, както и нередовно водене на записи по системите за самоконтрол или липсващи такива.

Износът на български плодове и зеленчуци се срива, показват данните на Министерството на земеделието, храните и горите информира ТРУД. За първите шест месеца на тази година от страната ни са експортирани 22,1 хиляди тона зеленчуци, което е с над 20 на сто по-малко от количествата, изнесени за същия период на миналата година. При плодовете спадът е с 13,3%, като от януари до юни зад граница са реализирани 26,3 хиляди тона български пресни плодове. Тотален превес на вноса над износа на плодове и зеленчуци, показват още данните на земеделското министерство. За първите шест месеца на тази година у нас са внесени над 160 хиляди тона пресни зеленчуци, а са изнесени осем пъти по-малко – 22 хиляди тона. При плодовете разликата е близо 9 пъти.       | Най-голямо намаление има при експорта на бобови зеленчуци. Те са намалели с 4,6 хиляди тона или с над 56% за година. Близо двойно по-малко са и количествата сладка царевица, които сме изнесли – едва 2,2 хиляди тона от януари до юни 2019 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37