Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иво Димитров: Масовото производство затрива доста занаяти, но от точилари още има нужда

Снимка: Фейсбук
През следващите дни в „Радиоприемница“ ще ви срещаме с хора, които продължават да се занимават с редки (и понякога непривлекателни) професии и занаяти, които вече са попаднали в „червената книга“ или тенденцията е скоро да бъдат вписани като изчезващ вид…
Първият ни гост е Иво Димитров – точилар от ателието на Карник Матикян (негов тъст). Обучил се е постепенно, въртейки се около титуляря от средата на 80-те години, вършейки това-онова и слушайки съветите на майстора. Усвоил е спецификите на инструменти, материали, овладял и различните технологиите.

Аз като занаятчия работя със занаятчии – обслужвахме фризьори, бръснари, ловци, готвачи и хлебари, дърводелци, градинари – обяснява Иво Димитров, спомняйки си стотиците инструменти, минали през ръцете му. Любопитното е, че със съпругата си до 2000 г. са били музиканти и са работили в чужбина. След раждането на третото им дете поостават в България.

Трябваше да се захвана с нещо. Отидох в ателието и… така и не излязох – допълва с усмивка. Възразява на твърдението, че професията изчезва. – Във всяко предприятие има човек, наречен заточник, който заточва всички режещи инструменти във фирмата.

Работилницата във Варна е на 70 години, но все пак се пренесъл в София. В морската столица е останал синът. В милионния град започнал от А, Бе… Плаща и наем.

В ателието му се правят всякакви услуги, свързани с остренето, заточването.

Ставам рано, затварям късно. Може да нямам клиенти някой друг час, ама като дойде клиент, трябва да ме намери. Детайлът продава. Или инструментът, който съм заточил. Трудно се създава доверие у клиентите, но когато ти повярват е наистина приятно…

Интересно и обнадеждаващо е, че синът на Иво Димитров поема занаята.

В разговора на Белослава Димитрова ще научите още подробности по темата.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деян Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39