Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

ТЕАТЪР 

Дванадесетото издание на единствения site-specific театрален фестивал в България – „Панаир на младите – SITE-SPECIFIC Theatre“ 2019 ще се проведе в периода 1-5 октомври 2019 г. За поредна година фестивалът ще предложи на публиката неповторими театрални изживявания и великолепни спектакли в нетрадиционните театрални пространства на Младежки театър „Николай Бинев“.

Единствено в рамките на фестивала три от потайните и обикновено затворени за публиката пространства в Младежки театър „Николай Бинев ще отворят вратите си за гостите на фестивала, които ще се докоснат от уникалността на site-specific театъра и селектираните за фестивала представления.

Тазгодишното издание на ще предложи и досег на българската публика с един от най-успешните български хореографи в света – Християн Бакалов, който е покорил множество световни сцена, но ще бъде ключов елемент и от Панаира. Той ще представи своята потапяща перформативна инсталация „PURE“, на която зрителите свободно ще могат да се насладят.

SITE-SPECIFIC театърът е вид сценично представяне, вдъхновено от конкретно специфично пространство, което не разполага с традиционните представи за сцена и салон.

Програмата предвижда днес спектакълът „Слънчев бряг“ да се изиграе три пъти (от 18:00, 19:30 и 21:00 ч.) в пространство „Осветителен мост“ в Младежкия театър. Режисьор е Любомир Сапунджиев, сценограф Михаела Mихайлова, участват актьорите Стефан Саръиванов и Йоана Димитрова.

КНИГИ 

От 11:00 часа, в Партерното фоайе на Софийската опера ще се състои премиерата на книгата „Руслан Райчев“.

Красимир Каракачанов ще представи книгата си, посветена на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров от 18.00 часа в Централния военен клуб. Книгата "Тодор Александров" е част от поредицата "Дълг и чест" на издателство "Захарий Стоянов".

ПАЛИТРА

От днес до 20 октомври галерия "Нюанс" кани на изложбата “Трънливи наслади” - нови маслени произведения на художничката Катрин Томова.

Живописният език на Катрин Томова е изключително запомнящ се, работата й с форма и цвят се развива логично и последователно още от студентските й години. Дългият й творчески път минава през над 20 самостоятелни изложби, специализации в Париж и много участия в групови изложби в страната и чужбина. Темите, които тя следва, са винаги лични, разгръщат се във визуален разказ посредством усета й към възможностите на определени цветове и форми да предат сложна идея, на интуитивно ниво. В големите формати тя се чувства свободна да развива сложни абстрактни композиции, които същевременно изграждат пространства с осезаема дълбочина.

“Сюжетите” на Катрин Томова не напомнят нищо познато ни до момента, но някак изграждат едно напълно физическо, възможно пространство, което колкото повече бива съзерцавано, толкова повече се осъществява, обясняват изкуствоведи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт като учебник

Али Абдала от ALI за концерта им с The Editors: "Ще свирим в зала 3 на НДК на 29 август. Още не мога да го осъзная. Откакто съм започнал преди 20 година, The Editors са ме изградили като артист, първите им концерти съм ги гледал от пиратски сървъри. На живо съм ги слушал само веднъж преди няколко години в Румъния. Винаги е учебник като го гледаш...

публикувано на 25.08.24 в 11:43
Зорница Христова и Ясен Григоров

Като песен, като жужене

Зорница Христова и Ясен Григоров от издателство "Точица" за новите им книги за деца: "В Ясен открих много различен подход към рисуване. Първият ни общ проект бе за един зъл охлюв. После дойде книжката със стари английски детски стихчета "Колко ягоди растат по морето" - колкото повече време минава, толкова повече ми харесва. Много интересен баланс..

публикувано на 25.08.24 в 10:41

Незаключените дворове

Мая Цанева от "Безопасни детски площадки" за играта в училищните дворове в извънучебно време: "Отварянето на училищните дворове за кварталната общност стана факт в Пловдив в началото на август, но противниците изтъкват липса на общинска охрана. Истината е, че повечето са с нови съоръжения и директорите се страхуват за тях. Грешката на Пловдив бе, че..

публикувано на 25.08.24 в 10:07

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и тези по протежението на бившата "Орханийска" - в разказа на Здравко Петров от "Исторически маршрути":..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18 г.): "Преди повече от 5 години бе създадена образователната платформа "Книговище" - обяснява на..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник - илюстратор: "През годините дизайнът на книгите много се е променял. Когато се появи технологична..

публикувано на 24.08.24 в 10:51
ремонти в Дружба

Нова връзка до Околовръстното

ЖК Дружба вече е по-светла, но улиците в малките квартали на район Искър са и тъмни и разрушени.  Тече активна подмяна на улично осветление в кв. Дружба. Паралелно с ремонтите на тротоарната настилка се подменят и остарели стълбове и осветителни тела. Големите булеварди в район Искър са претърпели вече ежегодните частични ремонти, но не са малко..

публикувано на 24.08.24 в 10:02