Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Ангелов пред Радио София

Фестивал носи на София много екстравагантни клавирни изкушения

Тази вечер е концертът на проф. Милена Моллова в Камерна зала "България"

За девети път София е по-екстравагантна, поне що се отнася до всичко, свързано с пианото, което мнозина определят като краля на инструментите. Иначе казано, вече е "в ход" фестивалът "Пиано екстраваганца", замислен и осъществяван от Людмил Ангелов, сам той именит пианист. С него си говорим за името ("пиано - защото пианото играе главната роля, и защото присъства на всеки концерт, а екстраваганца - защото търсим рядко изпълнявани творби, един различен, предизвикателен понякога репертоар), за акцентите, единият от които безспорно е Чучо Валдес, този изумителен кубинско-испански джаз пианист, който е носител на шест "Грами"-та и още куп награди и чието гостуване е чест и престиж за всеки фестивал по света.

Чучо Валдес"Неговото ниво като пианист е изумително и ще е интересно да чуем неговия рецитал в зала "България". Той наскоро е представял такъв рецитал в залата на Московската консерватория... все пак, като всеки голям джаз пианист, той има много солидно класическо образование," разказва Людмил Ангелов.

Оказва се, че голямата мечта на Чучо Валдес е да изсвири Втория концерт за пиано и оркестър на Сергей Рахманинов - "и той чудесно би се справил, имайки предвид нивото на неговия пианизъм, а оркестърът, който осъществи тази негова мечта, ще спечели мнооого публика" - добавя с усмивка прочутият пианист.

Става дума и за другия (малко неочакван) акцент, а именно рециталът на Емануил Иванов, който спечели един от най-големите, трудни и престижни клавирни конкурси в света - "Феручо Бузони". Интересното е, че неговото участие е програмирано от Людмил Ангелов преди тази награда, след участието на Емануил в майсторкия му клас. Така той доказва, че е и добър мениджър на фестивал, защото е успял да покани голяма звезда точно преди да стане голяма звезда. "И финансово е по-добре така" - смее се той и продължава (съвсем сериозно вече) с интригуващата програма, която ще представи Емануил Иванов, съвсем в духа на философията на фестивала, защото "освен така обичаните и често изпълнявани "Картини от една изложба" на Мусоргски, той ще изсвири 6 транскрипции на Алексис Вайсенберг по теми на Шарл Трене, един от големите композитори на френския шансон - те ще прозвучат за първи път в България, както и пиеси от невероятно трудната сюита "Ява" на Леополд Годовски".

Людмил АнгеловДруга новост, благодарение на сътрудничеството с Нов български университет, са трите концерти, обединени под мотото на приемствеността - двама прочути концертиращи пианисти, които са и успешни преподаватели, в случая - Милена Моллова и Винченцо Балцани със свои рецитали, а между тях - изява на техните успели вече ученици, като дуото Алина и Николай Шаламови, които имат награда от престижния конкурс на Баварското радио и телевизия като дуо (ученици на проф. Моллова) и Давиде Раналди, студент на проф. Балцани. Следват Франция, Испания и Португалия, всяка от тези държави представени от пианист от висока класа - Юг Льоклер, Луис Фернандо Перес и Артур Пизаро. Има го и традиционният ден на отворените врати (в Аулата на Софийския университет на 13 октомври), когато Людмил Ангелов ще дава безплатни уроци на предварително записалите се и ще има открита сцена, на която всеки (малък или голям) може да изсвири по нещо (кратко). По традиция гостува успял преподавател - тази година ще можете да се срещнете с Емилия Канева, учителката на Ивайло Василев, който е само на 12, а вече има куп престижни награди.

Финалът на "Пиано екстраваганца" тази година е за Светлин Русев и Евгени Божанов.

Повече подробности за фестивала чуйте в разговора на Лили Големинова с Людмил Ангелов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дами от 5 страни свирят и пеят в любимата на публиката поредица "Ритъмът на Балканите"

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите".   В концерта публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните  Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от..

публикувано на 18.04.24 в 11:05

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 17.04.24 в 12:05
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради постпандемичната криза. Знаменитият продуцент Камерън Макинтош обеща, че някой ден “Фантомът“ ще се..

публикувано на 16.04.24 в 09:42

“Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър на софийска сцена

Преди дни най-големият карго самолет в света - Боинг 747 Freighter, кацна в София с декорите за предстоящите спектакли на “Фантомът на операта” у нас. Знаменитият мюзикъл на Андрю Лойд Уебър ще се играе от 11-и до 21-и април в зала 1 на НДК.  Една от най-мащабните продукции, гостували някога на българска сцена, пристига със стотици тонове декори,..

публикувано на 11.04.24 в 14:25

Тромбонист от Датския радиооркестър с майсторски клас в София

В „Радиокафе“ в четвъртък гостува Ларс Карлин, роден в Швеция, понастоящем първи тромбонист на Симфоничния оркестър на Датското национално радио. Той е в България по покана на сдружението „Брас перспективи“, представено от Атанас Карафезлиев, който пък е първи тромбонист на Симфоничния оркестър на БНР, така че в студиото ни бяха представени цели..

публикувано на 29.03.24 в 14:05
Финалът на международния конкурс беше вчера

Певци от Двореца на децата спечелиха големи награди в Малта

Голямата награда на Международния музикален конкурс "Златният глас" в Малта в две от категориите спечелиха младите изпълнители от Националния дворец на децата.  За БНР вокалният педагог Светлана Струнджева даде подробности за представянето на децата: "Нашите представители от Националния дворец на децата в лицето на вокална формация "Sweet teens" беше..

публикувано на 25.03.24 в 13:51

Детският хор на БНР с Пролетен концерт в зала "България"

Световната слава на българското певческо изкуство е безспорна. Детският хор на БНР, със своята 64-годишна история, вече има легендарен статут у нас и на световната сцена. Певческата формация е изнасяла концерти на почти всички континенти, с репертоар от ренесансови до съвременни композиции. Ню Йорк, Вашингтон, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Виена,..

публикувано на 21.03.24 в 17:25