Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

Ветрилото на лейди Уиндърмиър
Снимка: https://satirata.bg/

МУЗИКА

Голямата звезда Вадим Репин и Софийската филхармония ще представят романтичния Концерт за цигулка на Макс Брух, Интродукция и Рондо Капричиозо от Камий Сен-Санс и Италианската симфония на Якоб Лудвиг Феликс Менделсон Бартолди. Началото е в 19.00 часа в зала "България".

Италианският певец Ерос Рамацоти ще изнесе концерт в зала "Арена Армеец" от 20.00 часа. Спектакълът в София е част световното му турне "Vita ce n`e'"!,  започнало още на 17 февруари в Мюнхен, Германия. Ерос Рамацоти е издал 14 студийни албума, 37 сингъла. Продажбите му надхвърлят 60 милиона в световен мащаб.

ТЕАТЪР

Народният театър "Иван Вазов" представя от 19..00 часа на голяма сцена спектакъла "Един безумен ден" по Пиер-Огюстен Карон дьо Бомарше, който за първи път ще бъде субтитриран на английски език.Постановката на режисьора Михаил Петров ще даде възможност на туристи и чуждоговорящи жители на столицата и страната също "да плуват в свои води" в театъра. Сред останалите заглавия със субтитри са "Опит за летене", "Neoдачници", "Животът е прекрасен" и "Бащата". В ролите са Васил Драганов, Владислава Николова, Вяра Табакова, Гергана Змийчарова, Димитър Живков, Ева Данаилова.

Също от 19.00 часа на камерната сцена на Народния театър ще бъде представена постановката "Дивата патица" по Хенрик Ибсен под режисурата на Крис Шарков. Участват: Ана Пападопулу, Валентин Балабанов, Валентин Ганев, Елена Телбис, Иван Бърнев, Илиана Коджабашева, Сава Драгунчев, Цветан Алексиев

Премиера на пиесата "Ветрилото на Лейди Уиндърмиър" по Оскар Уайлд можете да посетите в Сатиричния театър "Алеко Константинов". Режисьор е актрисата Бойка Велкова. Преводът е на Красимира Тодорова. Сценографията и костюмите са на Чавдар Гюзелев, а музиката - на Теодосий Спасов. Хореографията е на Татяна Соколова. В ролите - Силвия Лулчева, Стефания Кочева, Добрина Гецова, Полин Лалова, Росица Александрова, Михаил Сървански, Симеон Гълъбов, Иван Панев, Константин Икономов, Васил Грънчаров, Мартин Христов, Красимир Куцупаров

Две големи американски комедии предлага "Театър София". "Олд Сейбрук“ от Уди Алън и „Последният страстен любовник“ от Нийл Саймън ще ни забавляват с куриозните преживявания на влюбени ексцентрици, попаднали в комични и абсурдни ситуации. Режисьор е Николай Поляков, на сцената ще видим Николай Димитров, Лора Мутишева, Силвия Петкова, Пламен Манасиев, Мартин Гяуров, Симона Халачева, Николай Антонов, Юлиян Рачков, Милена Живкова, Дария Симеонова, Йоанна Темелкова, Лилия Маравиля. Началото е в 19.00 часа.

"Нашата голяма френска сватба" започва в 19.00 часа на Открита сцена ( "Сълза и смях" ). Режисьор е Асен Блатечки. В ролите - Герасим Георгиев - Геро, Евгени Будинов, Светлана Бонин, Евелин Костова, Рада Кайрякова, Христо Бонин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Принудителните извалявания в помощ на земеделието

България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието и напояването. Това заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз (член на голямата европейска организация "КОПА КОДЖЕКА"). Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата...

публикувано на 16.07.24 в 17:40

Крайградските зони на София ще бъдат застроени

Ограниченията за строителство в крайградски зони на София падат от 2025 година, като огромни терени в крайградската зона на София ще сменят предназначението си. В земеделски земи ще може да се строи, а във вече урегулираните ще бъде позволено по-високо и по-плътно застрояване. Малка част от тях е предвидена за паркове. В Общия устройствен план..

публикувано на 16.07.24 в 16:51
Десислава Алексиева и Петко Славов

Музикално поетични събития "Live на червения диван" завладяват София от утре

В горещите летни дни Столична община, съвместно с FOX book café и музиканта и писател Петко Славов, представят "Live на червения диван" – серия от литературно-музикални вечери на открито с вход свободен. От 17 юли до 6 септември 2024 г. гостите и жителите на лятна София ще могат да се насладят на четири представления на открито с..

публикувано на 16.07.24 в 15:41

Повече контейнери за събиране на текстил

От Столичната община (СО) планират изграждане на система за разделно събиране на текстил, тъй като т. нар. "бърза мода" е много вредна за околната среда. Коментар по темата направи Надежда Бобчева, зам.-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване". По думите й към момента има три фирми, с които СО работи и които са специализирани..

публикувано на 16.07.24 в 15:24

Световни музикални виртуози на една сцена на "Pravets Art Nights"

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Първият концерт е на 19 юли, а вечерта е посветена на музиката на Гершуин. Заедно с оркестъра на Филхармонията, ще чуем и виртуозния немски пианист Себастиан Кнауер, каза пред Радио..

публикувано на 16.07.24 в 13:21
Никул Георгиев

Независими български музиканти представят проектите си в онлайн поредицата Lampa Sessions

Петима музиканти от българската независима сцена представят своите експериментални  музикални проекти в рамките на Lampa Sessions - авторската oнлайн поредица на творческия  колектив Lampa Collective.  Проектът може да бъде гледан в канала на организацията в YouTube,  слушан в Spotify, а всичко за артистите и техните сесии можете да..

публикувано на 16.07.24 в 12:30

Родопската теснолинейка с атракционни пътувания от Септември до гара Цветино всеки уикенд на юли

Атракционни пътувания с ретро-теснолинейката по живописните маршрути на линията от град Септември до гара Цветино предлагат от БДЖ всеки уикенд на юли. Едно от имената, които стои зад идеята е това на Кристиан Ваклинов. Пред Радио София той разказа, че преди 20 години група ентусиасти, служители на държавните железници, решават с много..

публикувано на 16.07.24 в 11:29