Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Деца атлети помагат на египетския лешояд

Близо 500 деца атлети се състезаваха за победа в лигата "Gо!Kids!" 2019 на Националния стадион "Васил Левски" тази събота. Инициативата се проведе под мотото "Любители на природата - шампиони в спорта" . Освен огромната емоция, която преживяха, малчуганите се обединиха и зад каузата за опазване на изчезващия вид птица - египетски лешояд.

Бягане, скок от място, скок на дължина, бягане с препятствия, висок скок бяха част от дисциплините, които изпълниха децата на възраст от 5 до 15 години. Атлетическата лига за деца „Go!Kids!“ 2019 е oрганизирана от "Приорити спорт", начело с Магдалена Христова. Бившата ни националка по лека атлетика, която е многократна републиканска шампионка в дисциплините скок на дължина, 60 метра, 100 метра и 200 метра, сподели, че всяка година броят на състезателите и на клубовете от цялата страна, които подават заявки за участие в Лигата, се увеличава. Предстоят и още състезания през март април и май 2020 година, когато ще бъдат отличени най-добрите сред децата във всички възрастови групи.

Лекция и образователни игри се проведоха в деня на състезанието на 5 октомври, като всички участници получиха тематични подаръци от Българското дружество за защита на птиците. Цялостното преживяване ще насърчи децата да бъдат сърцати пазители на смелата птица и посланици на историята й.

Проектът "Нова надежда за египетския лешояд" на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), който обединява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка, подкрепя един от дните на дългогодишното спортно състезание. Основната цел на „Нова надежда за египетския лешояд“ е опазването на най-източната популация на вида в Европа чрез прилагане на спешни природозащитни мерки за елиминиране на най-сериозните известни заплахи за египетския лешояд в гнездовите му територии и по пътя на миграция.

За обединението на спорта и природата в една позитивна кауза - чуйте в интервюто на Луиза Лазарова с Елица Иванова от БДЗП и Магдалена Христова, организатор на „Go!Kids!“ 2019

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.